Nestemäinen stevia: ravintoaineet ja valmistusohje

Jaamme nestemäisen stevian valmistusohjeen. Tällä makeutusaineella voidaan korvata sokeri monissa resepteissä.
Nestemäinen stevia: ravintoaineet ja valmistusohje
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Nestemäinen stevia on makeutusaine, joka voidaan valmistaa itse kotona. Näin saat käyttöösi tuotteen, joka parantaa monien reseptien makua ilman lisäkaloreita.

Tämä voi olla hyödyllistä suunniteltaessa ruokavaliota painonpudotukseen, sillä laihduttaminen edellyttää kalorivajetta, joka saa rasvat liikkeelle ja hapettumaan. Tämä auttaa parantamaan kehon koostumusta yleisesti.

Ensin on kuitenkin syytä huomauttaa, että stevia kuuluu luonnollisten makeutusaineiden ryhmään. Useimmat makeutusaineet ovat keinotekoisia, ja niillä on vakavampi vaikutus elimistöön.

Tarkoitamme tällä sairauksien kehittymistä keskipitkällä aikavälillä, vaikka tämä onkin edelleen kiistanalainen aihe. Selvää on ainakin se, että keinotekoisia makeutusaineita tulisi käyttää aina kohtuudella.

Stevian kasvattaminen ja makeutusaineen valmistaminen

Steviaa saadaan samannimisen kasvin makeista lehdistä. Tällä lisäaineella voidaan muuttaa tiettyjen ruokien aistinvaraisia ominaisuuksia.

Ensimmäinen vaihe nestemäisen stevian valmistuksessa on siis kasvattaa kotona stevia-kasvi. Istuta vain siemenet ruukkuun ja aseta se terassille tai pihalle. Lisätietoja parhaasta tavasta kasvattaa steviaa löydät tästä artikkelista.

Kun kasviin muodostuu lehdet, leikkaa ne irti. Näin saat uutettua niistä glykosidiyhdisteet, jotka antavat niille makean maun. Lehdet tulee tietysti pestä ensin huolellisesti, jotta niissä ei ole multajäämiä.

Pilko sitten lehdet suikaleiksi veitsellä ja jätä kuivumaan muutamaksi päiväksi aurinkoon. Kuivattamiseen voidaan käyttää myös kuivuriaSeuraava vaihe on laittaa lehdet astiaan peittäen ne vodkalla.

Tässä voidaan käyttää eri alkoholeja, mutta vodkassa on vähiten makua, joten se ei vaikuta lopullisen tuotteen aistinvaraisiin ominaisuuksiin. Peitä astia kannella ja jätä lehdet valolta suojattuun paikkaan vähintään 24 tunniksi. Tämän jälkeen alkoholi siivilöidään pois lehdistä.

Stevia on kaloriton makeutusaine.
Kasvata stevia-kasvia kotona ja valmista sen lehdistä nestemäistä makeutusainetta.

Alkoholin poistamiseksi lämmitä nestettä kattilassa keittämättä noin 30 minuuttia, kunnes muodostuu siirappi. Viimeisessä vaiheessa jäljellä oleva neste laitetaan säilöön tummaan astiaan jääkaappiin enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Stevian hyödyt

Stevian käyttö voi auttaa parantamaan kehon yleistä koostumusta, koska sen avulla voidaan vähentää kaloreita ruokavaliosta. Yksinkertaiset sokerit eivät ole ainoastaan runsaskalorisia, vaan ne aiheuttavat myös esimerkiksi insuliiniresistenssiä ja diabetesta, kuten osoittaa Current Diabetes Reports -lehdessä julkaistu tutkimus. Niiden kulutuksen vähentäminen onkin tärkeää hyvän terveydentilan kannalta.

Positiivisen vaikutuksen saamiseksi on kuitenkin huomioitava kokonainen joukko erilaisia terveellisiä tottumuksia. On esimerkiksi erittäin tärkeää harrastaa säännöllistä liikuntaa painottaen erityisesti voimaharjoittelua.

Voimaharjoittelu stimuloi lihasten kasvua, mikä tehostaa energialähteiden käyttöä. Se auttaa myös kuluttamaan enemmän kaloreita levossa, kuten kerrotaan Frontiers of Hormone Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Nestemäinen stevia on hyvä sokerin korvike.
Käytä steviaa kohtuudella aivan kuten sokeria ja muita makeutusaineita.

Kaikki ei kuitenkaan ole kultaa mikä kiiltää. Makeutusaineiden liikakäyttö voi aiheuttaa haitallisia muutoksia suoliston mikrobiotassa. Niiden säännöllisen kulutuksen on osoitettu vähentävän ruoansulatuskanavassa asustavien mikro-organismien tiheyttä ja monimuotoisuutta. Seurauksena on tulehdussairauksien kohonnut riski sekä ongelmat ravintoaineiden hyödyntämisessä.

Parasta onkin käyttää kohtuudella makealta maistuvia ruoka-aineita riippumatta siitä, sisältävätkö ne yksinkertaisia sokereita vai makeutusaineita. Ennen kaikkea on tärkeää lisätä tuoreiden ruoka-aineiden kulutusta, joissa on normaalisti suuri ravintotiheys.

Nestemäinen stevia voidaan valmistaa kotona

Nestemäinen stevia voidaan siis valmistaa kotonakin melko helposti, ja saat käyttöösi makeutusaineen, joka parantaa joidenkin tuotteiden aistinvaraisia ominaisuuksia. Siinä ei ole kaloreita, joten se ei vaikuta haitallisesti ruokavaliosi energiatasapainoon. Sitä tulisi tästä huolimatta käyttää kohtuudella, jotta suoliston mikrobiotan koostumus ei muutu keskipitkällä aikavälillä.

Muista lopuksi, että monissa teollisesti valmistetuissa tuotteissa olevat lisäaineet ovat kehnolaatuisia. Ne ilmoitetaan E-numeroina. Jos ainesosaluettelossa on useampia tällaisia numeroita, se saattaa olla merkki siitä, että kyseinen elintarvike ei ole kovin suositeltava terveelliseen ruokavalioon. Painopiste kannattaa aina pitää tuoreissa raaka-aineissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Moghetti, P., Bacchi, E., Brangani, C., Donà, S., & Negri, C. (2016). Metabolic Effects of Exercise. Frontiers of hormone research47, 44–57. https://doi.org/10.1159/000445156
  • Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., Israeli, D., Zmora, N., Gilad, S., Weinberger, A., Kuperman, Y., Harmelin, A., Kolodkin-Gal, I., Shapiro, H., Halpern, Z., Segal, E., & Elinav, E. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature514(7521), 181–186. https://doi.org/10.1038/nature13793

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.