Logo image
Logo image

Nenän verenvuoto ja sen yleisimmät syyt

3 minuuttia
Kun sinulla on verenvuoto nenän väliseinän takana olevalla alueella, on tämä vuoto yleensä tyypiltään sellainen, joka ei ole yhteydessä mihinkään vakavaan terveysongelmaan. Kun tunnet veren alkavan valua, tulisi sinun tukkia nenäsi sormillasi ja nojata pääsi eteenpäin.
Nenän verenvuoto ja sen yleisimmät syyt
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Epistaxis eli äkillinen nenän verenvuoto voi johtua useasta syystä. Se saattaa liittyä nuhaan tai nenän limakalvojen kuivuuteen, mutta se voi myös viitata muunlaisiin, vakavampiin terveysongelmiin. Näihin kuuluu esimerkiksi valtimoiden kohonnut verenpaine. Jos itse kärsit nenän verenvuodosta kovin usein, kannattaisi sinun ottaa yhteyttä lääkäriin, jotta voisit varmistaa syyn verenvuotoon.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle eräitä tavallisimpia syitä nenän verenvuotoon. Annamme myös muutamia ohjeita, jotka sinun kannattaa pitää mielessäsi, jotta voisit ehkäistä nenän verenvuotoon liityviä vakavampia terveysongelmia. Lue siis lisää, saadaksesi lisää tietoa tästä tavallisesta vaivasta, joka joissakin tapauksissa saattaa olla oire sairaudesta. 

Miksi nenästä vuotaa verta?

Toisilla ihmisillä nenän verenvuoto on yleisempää kuin toisilla. Yleinen syy nenän verenvuotoon on nenän limakalvojen verisuonten tihkuminen.  Yleensä nenän verenvuoto tapahtuu vain toisesta sieraimesta, toisinaan molemmista.

Nenän väliseinän takana olevalla alueella tapahtuva verenvuoto on usein kevyttä, eikä se ole terveyden kannalta vaarallista. Syynä nenän verenvuotoon voi olla nenän liiallinen koskeminen, ilman kuivuus tai allerginen nuha.

Joissakin tapauksissa vuoto saattaa kuitenkin olla oire hoitamattomasta kohonneesta verenpaineesta valtimoissa. Ihmisen keho on älykäs kokonaisuus, ja se viestii sinulle ongelmistaan lähettämällä erilaisia merkkejä – tässä tapauksessa kevyttä verenvuotoa, jotta elimistö voisi luonnollisesti alentaa valtimoissa olevaa painetta.

Seuraavaksi esittelemme muutamia syitä nenän verenvuotoon sekä neuvomme, kuinka tarkkailet terveydentilaasi kokemiesi verenvuotojen perusteella.

Some figure

 

Vakavia sairauksia, joihin liittyy nenän verenvuoto

Vaikka lääkäri tai korva-, nenä- ja kurkkuspesialisti on ainoa ja oikea henkilö oikean diagnoosin suorittamiseen erilaisten testien avulla, on sinun hyvä tietää mitkä sairaudet voivat olla yhteydessä nenän verenvuotoon. Näissä tapauksissa vuoto on siis oire jostakin vakavammasta terveysongelmasta, jolloin kyseessä ei ole tavanomainen nenän verenvuoto.

Seuraavien vakavien sairauksien yhteydessä saattaa esiintyä nenän verenvuotoa:

Mitä tehdä, kun nenästä vuotaa verta?

Kun tunnet vuodon alkavan, tulisi sinun tukkia nenäsi sieraimet sormillasi ja nojata päätäsi eteenpäin. Älä kallista päätäsi taaksepäin liikaa, äläkä mene makuulle, sillä molemmissa asennoissa menee  verta nieluun, etkä tunne milloin verenvuoto lakkaa. Odota muutama minuutti, ja jos vuoto jatkuu edelleen, mene ensiapuun.

Kun  nenän verenvuoto lakkaa, älä harjoita vaativaa fyysistä aktiivisuutta muutamaan tuntiin. Varmista myös, ettet ota mitään verta ohentavia tai verihiutaleisiin vaikuttavia lääkkeitä, kuten esimerkiksi aspiriinia. Älä myöskään yritä niistää nenääsi kovin voimakkaasti.

Kun mietit lääkäriin menoa nenän verenvuodon takia, pohdi olisiko seuraavat tekijät sinun nenän verenvuodon taustalla.

C-vitamiinin puute

Yksi yleisimmistä usein toistuvan nenän verenvuodon syistä – jos poissuljetaan sairauden mahdollisuus – on elimistön C-vitamiinin puutos. Tämä vitamiini auttaa vahvistamaan nenän hiussuonia.

Saat lisää C-vitamiinia seuraavista ruuista:

  • Sitrushedelmät (kuten kuorineen syödyt, luonnonmukaisesti kasvatetut sitruunat)
  • Ruusunmarja
  • Guava
  • Marjat
  • Paprikat
  • Persilja
  • Kiivihedelmä
  • Parsakaali
  • Mansikka

Voit myös ottaa C-vitamiinia lisäravinteen muodossa. C-vitamiinista ei ole mahdollista saada yliannostusta, sillä elimistö poistaa tätä vitamiinia virtsan kautta.

Some figure

 

Solusuolat

Solusuola on luonnontuote, joka tarjoaa mineraaleja homeopaattisina annoksina, mikä tarkoittaa sitä, että solusuoloilla ei ole mitään sivuvaikutuksia.

On olemassa 12 solusuolaa, jotka edustavat elimistössä luontaisesti olevia mineraaleja, ja joita päätyy kehoon päivittäin ravinnon kautta. Solusuoloista kehosi saa tarvitsemansa suolot sekä ne edistävät mineraalien jakaantumista oikealla tavalla elimistössäsi, jotta mineraalit olisivat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Jokaisella suolalla on oma tehtävänsä, ja erityisesti seuraavia suoloja suositellaan nenän verenvuodoista kärsivälle:

  • kalsiumfosfaatti (Calcium Phosphoricum)
  • kaliumsulfaatti (Kalium Sulphuricum)
  • rautafosfaatti (Ferrum Phosphoricum)

Nauti solusuoloja laittamalla kaksi pilleriä kielesi alle kolme kertaa päivässä aikana jolloin et syö, juo tai nauti voimakkaan maun omaavia elintarvikkeita (esimerkiksi purukumi tai hammastahna). Ensimmäinen annos tulisi ottaa aamulla, seuraava iltapäivällä ja kolmas illalla. Jatka tätä hoitoa vähintään kuukauden ajan.

Suosittelemme, että käyt luonnonlääketieteeseen erikoistuneen lääkärin vastaanotolla, joka antaisi sinulle henkilökohtaiset hoito-ohjeet.

Nenän verenvuoto on siis yleensä harmitonta, mutta siihen voi myös liittyä vakavampia sairauksia. Jos siis kärsit nenän verenvuodoista kovin usein, on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriisi ja selvittää niiden syy.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ayerbe A, García E. El escaramujo: propiedades y uso terapeutico. Medicina naturista. 2010; 4(1), 44-52.
  • Cruz O, Montoya N, Vega X, Montoya S. Epistaxis. Estado actual. Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello. 2013; 1(2): 59-77.
  • Martín-Bailón M, López-Mesa P, Dios-Loureiro C. Manejo de epistaxis en pacientes con terapia antitrombótica. Revista ORL. 2020;12(2):11-18.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.