Logo image
Logo image

Nauruterapia: nauru parantaa

3 minuuttia
Tiesitkö, että hyvä sessio nauruterapiaa voi auttaa sinua rentouttamaan rintalihaksiasi? Sen lisäksi voit myös alentaa stressiä ja ikääntymisen merkkejä. Kokeile!
Nauruterapia: nauru parantaa
Viimeisin päivitys: 01 maaliskuuta, 2019

Ongelmasi katoavat kun laulat, tanssit tai naurat. Nauruterapia on strategia, jota käytetään yhä enemmän ja enemmän. Se auttaa potilaita, joilla on terveydellisiä tai psyykkisiä ongelmia.

Tämä metodi, johon perehdymme tänään, on varsin moderni, vaikka nauraminen onkin auttanut hoitamaan tai ratkaisemaan kaikenlaisia vaikeita ongelmia ihmiskunnan alkutaipaleelta saakka.

Nauruterapia läpi historian

Ihmiset ovat nauraneet siitä lähtien, kun asuimme luolissa ja opimme kuinka tehdä tulta. Mutta se idea, että nauru auttaa parantamaan ja vaikuttamaan kehoon, syntyi vasta myöhemmin.

Esimerkiksi Kiinassa taolaista filosofiaa opettavat henkilöt opettivat hymystä. He sanoivat, että hymyily vakuuttaa onnellisuutta, terveyttä ja pitkäikäisyyttä. Tuloksena tästä, he suosittelevat hymyilemään useita kertoja päivässä.

Keskiajalla narreja ei käytetty vain viihdyttämään kuningasta. Hovissa ajateltiin, että se oli myös tarpeellista ruoansulatuksen edistämiseen. 

1500-luvulta lähtien useat filosofit, lääkärit sekä psykologit, mukaanlukien Immanuel Kant, sanoivat, että nauraminen oli psykosomaattinen ilmiö. Heidän mukaan nauru vapauttaa negatiivista energiaa kehosta. Tuloksena tästä, se auttaa sinua elämään.

Some figure

 

Kun purskahdat nauruun, käytät 100-400 lihasta.  Nauraminen on hyväksi psyykkiselle ja fyysiselle terveydellesi. Se on myös yksi pääkeinoista, joita ihmiset käyttävät epämiellyttävän tilanteen laukaisemiseksi.

Tiesitkö, että ollessasi lapsi nauroit jopa 300 kertaa päivässä? Kun aika kuluu, tämä vähenee. Nauru vähenee pikkuhiljaa, kunnes et naura laisinkaan.

Hyvä huumorintaju lisää puolustusmekanismejasi. Tämä auttaa sinua kohtaamaan ongelmasi. Nauraminen on yksi stressin ja sairauksien vihollisista. Jos nauramme, tunnemme onnellisuutta ja näemme asiat eri tavalla.

Nauruterapia ja sen hyödyt

Nauruterapia on terapeuttinen prosessi, jossa hyödynnetään muiden muassa naurua. Nauruterapia auttaa sinua tuntemaan olosi täydeksi, iloiseksi ja tyytyväiseksi. Lisäksi nauraessasi vain 20 sekuntia kehosi tekee saman työn kuin 3 minuutin aerobisessa treenissä.

Nauruterapia vapauttaa sekä fyysistä että henkistä jännitystä. Nauruterapiasessiot tapahtuvat ryhmissä, ja niissä tapahtuva toiminta seuraa nauruterapiaan erikoistuneiden ohjaajien ehdotuksia.

Nauruterapiassa hyödynnetään pelejä, tanssia, kehon ilmaisuja, ja jopa hierontaa. Idea on, että kaikki osallistujat päästävät irti estoistaan ja nauravat, kunnes eivät enää siihen pysty.

Some figure

Tämä toimii myös lihastesi rentouttamiseen, jännityksestä eroon pääsemiseen, ja rohkaisemaan luonnollista, spontaania naurua.

Harmittomat vitsit tai kaskut, joita näissä sessioissa tehdään, auttavat aikuisia. Ne rohkaisevat heitä ottamaan nauramisen elämäntyyliksi ja etenkin ilmaisumuodoksi.

Jotkut nauruterapian ryhmässä tehtävistä harjoituksista ovat:

  • Ilmapallon puhaltaminen. Joka hengityksellä pääset eroon jostakin negatiivisesta.
  • Tanssi niin, että sinulla on ilmapallo solmittuna kenkiisi.
  • Eritasoisten naurujen harjoittelu (erittäin kevyestä erittäin voimakkaaseen).
  • Kumppanin kutittaminen.
  • Lapsen naurun kuuntelu (sellainen, joka on hyvin tarttuvaa).

Nauramisen hyödyt

Etkö vieläkään halua kokeilla nauruterapiaa? Jos tarvitset enemmän rohkaisua tehdäksesi päätöksen, kiinnitä huomiota nauramisen seuraaviin hyötyihin: 

1. Se vahvistaa sinua

Emme puhu siitä, että sinulla olisi voimakkaammat lihakset. Sen sijaan puhumme sairauksien kohtaamisesta. 

Jos kärsit kylmistä käsistä tai jaloista, nauraminen on jopa parempi kuin hanskat tai sukat! Tämä tapa kasvattaa sisäistä lämpöäsi, hapettaa kudoksiasi, ja nopeuttaa haavojen ja sairauksien paranemista.

Some figure

Se myös vahvistaa immuunikykyäsi, auttaa suojelemaan sinua sydänsairauksilta ja vahvistamaan aineenvaihduntasi toimintoja. 

Mikäli siinä ei ole tarpeeksi, nauraminen auttaa puhdistamaan valtimosi rasvasta (jos kärsit korkeasta kolesterolista). Se myös stimuloi endorfiinien tuotantoa aivoissasi, ja tasapainottaa hormonijärjestelmääsi. 

2. Se kirkastaa mieltäsi

Kun naurat, jätät huolesi taakse. Sen lisäksi teet ongelmiisi ratkaisun löytämisen helpommaksi. Tähän kuuluu sen tajuaminen, että tilanne joka ei anna sinun nukkua ei ole oikeasti niin monimutkainen tai vakava kuin miltä näyttää.

Tuloksena nauru auttaa vähentämään stressiä, ahdistusta ja hermojen kireyttä. Tämä vaikuttaa elämänlaatuusi, ihmissuhteisiisi, ja tietysti terveyteesi.

3. Se elävöittää sinut

Juonteet, jotka ilmaantuvat suusi ja silmiesi ympärille eivät ole niin tärkeitä. Tämä johtuu siitä, että ne ovat merkki siitä, että sinulle on tapahtunut hyviä asioita aikaisemmin.

Ihosi on rentoutuneempi. Sinulla ei ole niin paljoa aknea tai merkkejä ennenaikaisesta vanhentumisesta. Ja sinun täytyy vain nauttia hyvästä määrästä naurua joka päivä!

Some figure

4. Se auttaa pääsemään eroon pahoista asioista

Usein luomme mitättömiä ongelmia mieleemme. Kompastumme kadulla, puhelimen internet ei toimi, nukumme pommiin, poltamme sormemme kokatessamme… kaikki nämä pienet ärsytykset kasaantuvat. Sen sijaan että kiroaisit ja tulisit pahalle tuulelle, miksi et nauraisi tilanteelle? Tulet näkemään asiat eri tavalla. Sen lisäksi ymmärrät, että kaikelle on ratkaisunsa. Ennen kaikkea, naurun ansiosta tajuat, että huono tuuli on vain yksi useista reiteistä, jonka voit ottaa, kun jotain tapahtuu… mutta ei suinkaan ainoa reitti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rodden, A. (2011). What makes us laugh. Nature. https://doi.org/10.1038/473450a
  • Pasquali, E. A. (1990). LEARNING TO LAUGH: HUMOR AS THERAPY. Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services. https://doi.org/10.3928/0279-3695-19900301-10

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.