Huolehditko toisista oman itsesi kustannuksella?

Oman hyvinvointisi lisäksi on tärkeää huolehtia omasta itsestäsi myös siksi, että voisit paremmin huolehtia läheisistäsi sekä hoitaa velvollisuutesi tarpeeksi hyvin. Mutta ennen kaikkea, mikäli laiminlyöt itseäsi, saatat aiheuttaa haittaa terveydellesi.
Huolehditko toisista oman itsesi kustannuksella?

Viimeisin päivitys: 20 helmikuuta, 2019

Wendy-syndrooma, johon kuuluu toisista ihmisistä huolehtiminen oman itsensä kustannuksella, moni luulee tämän tarkoittavan hiukan vanhentunutta käsitystä naisten tyypillisestä käytöksestä.

Kyseessä ei kuitenkaan ole menneiden sukupolvien – kuten isoäitisi ikäluokan – taipumus antaa kaikkensa toisten ihmisten eteen ja jättää omat tarpeet paljon vähemmälle huomiolle.

Mikä ihmeen Wendy-syndrooma

Mikään ei itse asiassa voisi olla ajankohtaisempi asia kuin tämä. Kumppanista huolehtiminen, hänelle kaiken mahdollisen antaminen sekä omien tarpeiden laittaminen sivuun on jotakin, jota pidetään nykypäivänä normaalina.

Moni nainen tekeekin sen virheen, että hän parisuhteessa ollessaan ikään kuin rakastaa kumppaniaan liikaa, mikä johtaa oman itsetunnon häviämiseen.

Tätä ilmiötä on tärkeää rajoittaa, jotta voisit tunteta olevasi tasapainossa. Voit tietysti pitää kumppaniasi äärimmäisen mahtavana sekä arvostaa ystäviäsi ja perhettäsi, mutta koskaan ei ole hyväksi mennä liian pitkälle – tällöin unohdat omat tarpeesi sekä oman henkisen kasvusi.

Tällä kerralla puhumme siis aiheesta, jota kutsutaan englanninkielisessä maailmassa nimellä Wendy-syndrooma, eli toisista välittämisestä oman itsen kustannuksella. Jatka lukemista, mikäli haluat välttää läheisistä ihmisistäsi huolehtimisen muuttumisen itseäsi kuluttavaksi asiaksi.

Wendy-syndrooma: miksi Peter Panin ihannenainen ei ole täydellinen?

wendy-syndrooma, kärsitkö siitä

Muistat ehkä Wendy Darlingin ja Peter Panin hahmot kyseisessä James M. Barrien kirjassa, joka on maailmankuulu? Peter Pan on nuori poika, joka ei halua kasvaa aikuiseksi eikä saada hartioilleen aikuisen vastuita. Ennen kaikkea hän haluaa elää seikkailuntäyteistä elämää, jossa ei tarvitse olla vakaa ja kypsä.

Peter Pan on siis ikään kuin kuvaus kaikista sellaisista epäkypsistä miehistä, jotka eivät halua olla vastuussa omasta elämästään, mutta jotka eivät myöskään halua vastata toisten elämästä.

Ja kuka sitten on hänen tyttönsä, Wendy Darling? Hän on nuori tyttö, joka jo alusta lähtien esitetään ikään kuin Peterin varjona, joka pysyy hänen kannoillaan koko ajan. Wendy huolehtii kodin siivouksesta ja muiden ihmisten hyvinvoinnista. Hän antaa kaikkensa toisten vuoksi, sillä tämä tekee hänestä onnellisen.

Wendy-syndrooman piirteet ihmisillä

Tästä tulee siis nimitys Wendy-syndrooma, ja tällaisilla ihmisillä on yleisesti ottaen seuraavia piirteitä:

 • He tuntevat tarpeelliseksi antaa huolenpitoa sekä täyttää toisten tarpeet, sillä näin he tuntevat tekevänsä muut ihmiset onnellisiksi.
 • He asettavat toisten tarpeet omiensa yläpuolelle, ja he alkavat uhrata omia halujaan ja jopa sellaisia asioita, jotka ovat heille itselleen tärkeitä.
 • Tällaisille ihmiselle välittäminen on tapa antaa rakkautta, ja siksi he tekevät sitä missä määrin tahansa – ja koska he rakastavat tietysti läheisiään. Kukaan ei siis pakota heitä tähän käytökseen. Usein nämä ihmiset kuitenkin “jäävät riippuvaisiksi” sellaisiin ihmisiin, joilla on niin kutsuttu Peter Pan -syndrooma. Tämä tarkoittaa epäkypsiä miehiä, jotka eivät halua kantaa huolta mistään tai olla vastuullisia – he tuntevat olonsa mukaviksi sellaisen kumppanin kanssa, joka ottaa itselleen kaiken vastuun asioista, mukaan lukien esimerkiksi lapsista.
peter pan ja wendy-syndrooma

 • Ihmisillä, joilla tämä Wendy-syndrooma on, ilmenee voimakas tunne pelosta, ja tämä koskee ennen kaikkea kahta asiaa: sitä, että ihmiset eivät enää tarvitsisi heitä sekä sitä, että he jäisivät aivan yksin maailmassa. Ajatus siitä, että heidän ei tarvitsisi huolehtia kenestäkään on heille kauhistus, sillä näin he eivät enää tuntisi itseään tarpeellisiksi tai pystyisi tarjoamaan rakkauttaan. Huolehtimisen kautta he tuntevat itsensä arvokkaiksi ja tarpeellisiksi.
 • On kuitenkin hyvin tärkeää, että eräs asia ei Wendy-syndroomaan liittyen jää huomaamatta. On nimittäin mahdollista, että toisista välittäminen ja huolehtiminen tekee ihmisestä onnellisen, mutta saattaa tulla hetki, jolloin toiset ihmiset alkavat manipuloimaan sinua. Saatat antaa liikaa saamatta itse mitään vastapalveluksena. Saatat tuntea itsesi turhautuneeksi ja kokea arvostuksen puutetta, ja tällöin asiat muuttuvat ongelmallisiksi. Kannattaa siis muistaa, että Wendy-syndrooma voi itse asiassa johtaa myös masennukseen.

Itsestä huolehtiminen sen lisäksi, että huolehdit toisista

wendy-syndrooma

Mikä olisi siis oikea tapa välittää, vai tulisiko se lopettaa kokonaan? Onko huono asia olla huolestunut läheisistä? Näin ei todellakaan ole – välittämisen lopettaminen ei johda hyvään.

Mutta kumppanimme, perheemme ja etenkin lapsemme ovat ne ihmiset, jotka muodostavat merkittävän osan elämästämme, ja he määrittelevät myös suurissa määrin sen, keitä olemme henkilöinä. Siten he ovat hyvin olennnaisia osia päivittäisessä elämässämme.

Kaikissa henkilökohtaisissa suhteissa on tärkeää pitää kiinni tasapainosta sekä muistaa seuraavat asiat:

 • Älä koskaan unohda sitä, että oma henkinen kasvusi on tärkeä asia. Oma tila, omat harrastukset, omien arvojen puolustaminen sekä oman itsetunnon hoito ovat avainasioita kenen tahansa elämässä. Jos annat kaikkesi toisille ihmisille, muutut itse sisältä tyhjäksi. Tällöin tunnet itsesi tyytymättömäksi, turhautuneeksi ja surulliseksi. Ja mitä voit tarjota toisille ihmisille, jos itse olet surullinen? Et itse asiassa mitään kovin arvokasta.
 • Jos olet ylpeä itsestäsi, onnellinen ja hyvällä itsetunnolla varustettu, ja jos sinulla myös on tarpeeksi itseriittoisuutta omasta itsestäsi vastuun ottamiseen, pystyt antamaan tätä positiivista energiaa myös toisille. Kaikki nämä tärkeät tuntemukset ovat hyvin tarpeellisia läheisillesikin.
 • Voit tietysti huolehtia ja välittää kumppanistasi – hän on se henkilö, jota rakastat. Muista kuitenkin, että myös sinä ansaitset huolehtimista, tunnustusta ja arvostusta. Tässä on itse asiassa kyse vallan tasapainosta ja sellaisesta pelistä, jossa kummankin tulisi voittaa eikä kenenkään tulisi hävitä. Jos olet siis yksi niistä ihmisistä, jotka tuntevat itsensä onnellisiksi antaessaan huolenpitoa toisille, muista siinä sivussa, että tärkeää on aloittaa ensin itsestäsi. Jos sinä romahdat, myös toiset kärsivät. Hoida siis hyvin omaa onnellisuuttasi, ja siten pystyt tarjoamaan onnellisuutta myös ympärilläsi oleville.

Jos siis tunnistat itsesi tästä artikkelista ja epäilet että sinullakin on Wendy-syndrooma, muista nämä neuvot, jotta voisit pitää ihmissuhteesi ja koko elämäsi paremmin tasapainossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Angulo Egea M. ¿Crecer? Nunca jamás. Peter Pan y Wendy: dos patrones  de conducta adolescente. La torre del virrey, revista de estudios culturales. 2009; 6(1): 105-113.
 • Ferreras E. La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. 2007: https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011
 • Savater F. Ética Como Amor Propio. Libro de Mano. 1995: https://doi.org/10.1080/09555800701329974
 • Chopra D. El camino hacia el amor. Barcelona: Biblioteca de Bolsillo, 1999.
 • Pereira M. Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Actualidades Investigativas en Educación. 2007:  https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
 • Zúñiga Carrasco I. Trastornos conductuales, síndromes y sociopatías de los dibujos animados de ayer y hoy y su impacto en niños y adolescentes. Salud en Chiapas. 2018; 6(1): 22-31.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.