Nämä tavat vahingoittavat lantiota
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Carlos Fabián Avila
Jos tunnet kipua lantion nivelissä, voimme kertoa ensiksikin sen, että tämä on yleisempää naisilla kuin miehillä. Lantion murtumien todennäköisyys lisääntyy yleensä ihmisen ikääntyessä, joten tämä on ehdottomasti asia, joka ikääntyvän naisen kannattaa ottaa huomioon. Tässä artikkelissa käsittelemme tapoja, jotka vahingoittavat lantiota.
Jos sinulla on pistelyä tai kipua alaselässä, ja jos tämä kipu tuntuu takapuolessasi tai tunnet lantiossasi terävää kipua kävellessäsi tai portaita noustessasi, kannattaa sinun kokeilla tässä artikkelissa antamiamme ohjeita. Niiden avulla voit välttää sellaisia tapoja, jotka vahingoittavat lantiota. Ota kuitenkin myös yhteyttä lääkäriisi, ja kysy häneltä niistä ongelmista, joita sinulla ilmenee – älä epäröi muuttaa päivittäisiä tapojasi, jotta voisit parantaa yleistä elämänlaatuasi. Tällä kertaa kerromme siis kuinka voit lievittää ja ehkäistä lantion seudun kipua.
Mitkä tavat vahingoittavat lantiota?
Ensiksi haluamme kertoa erään tärkeän asian: mitä tulee lantion kipuihin, on perintötekijöillä suuri vaikutus. Esimerkiksi niveltulehdus ja osteoporoosi ovat sellaisia tekijöitä, jotka huonontavat luiden ja nivelten terveyttä.
Jos tiedät, että perheessäsi on lantioon liittyviä ongelmia tai lantionivelten kulumista, kannattaa sinun olla tietoinen siitä, kuinka voit parantaa tapojasi ja hoitaa lantiosi terveyttä. On elintärkeää, että pidät ruokavaliosi terveenä, harrastat säännöllistä liikuntaa sekä noudatat antamiamme ennaltaehkäiseviä ohjeita, jotta voisit välttää tämän hyvin yleisen ongelman omalla kohdallasi.
Jatka siis lukemista, jos haluat päästä eroon lantiokivuistasi – seuraavaksi kerromme sinulle, mitkä tavat vahingoittavat lantiota, jotta voit jättää ne taaksesi.
1. Istuma-asentoon painottuva elämäntapa
Ei ole epäilystäkään siitä, että ihmisen elämäntyyli vaikuttaa luihin. Vaikka on yleistä tietoa, että elämänmuutoksilla voi parantaa elämänlaatua, ei ihminen aina tee näitä muutoksia syystä tai toisesta. Yksi asia, jota kuitenkin kannattaa muuttaa, on istuma-asennossa viettämäsi ajan määrä. Kuinka monta tuntia päivässä vietät istuen? Ja kuinka monta tuntia vietät seisten jossakin tietyssä asennossa? Muista, että lantio kuuluu hyvin monimutkaiseen nivelsysteemiin, joka kuormittuu helposti.
Kuinka usein esimerkiksi nouset sängystäsi ja huomaat äkillisen napsahduksen lantiossasi? Toinen yleinen tuntemus on pistävä kipu päivän loppupuolella, joka säteilee vatsaa tai takapuolta kohden. On tärkeää tiedostaa, että istuma-asentoon painottuva elämäntyyli on yksi pahimmista vihollisista luiden ja nivelten terveydelle.
2. Huono ruokavalio
Olet jo ehkä kokeillut useampiakin painon vähentämiseen tähtääviä dieettejä, mutta oletko varmistanut, että elimistösi saa syömästäsi ravinnosta kaikki tarvitsemansa ravinteet? Tämä tarkoittaa oikeaa määrää kalsiumia, fosforia ja magnesiumia. On tavallista, että nainen ei useinkaan saa näitä kolmea mineraalia tarpeeksi, ja jos et anna luillesi ja nivelillesi tarpeeksi ravinteita, alkavat ne vähitellen menettää tiheyttään. Seurauksena tästä ovat tietysti myös lantion luiden ja nivelten ongelmat.
Ole maltillinen, kun juot virvoitusjuomia, kahvia tai alkoholia, tai kun syöt makeisia, suklaata tai punaista lihaa. Myös tupakointi on vaaraksi. Tämä johtuu siitä, että kaikki nämä tuotteet saavat aikaan magnesiumin vähenemisen elimistössä, ja ne sisältävät myös aminohappoja, jotka edistävät kalsiumin menetystä virtsan kautta. Ole siis aina tarkkaavainen ruokavaliosi kanssa. Jos et ole varma, onko jokin tietty tuote hyväksi sinun luillesi, ota selvää.
3. Jatkuva korkokenkien käyttö
Korkokenkien käyttö usein asettaa rasitusta kehollesi, ja ne ovat erityisen vahingolliset alaselälle, mikä vaikuttaa myös lantioosi. Ehkäpä työympäristösi vaatii korkokenkien käyttöä, mutta yritä kuitenkin jättää kaikki viisi senttiä korkeammat korot pois. Tätä korkeammat korot saattavat aiheuttaa kehollesi vakavaa haittaa.
4. Varo kaatumista
Varmasti tiedätkin, että lantiomurtuman riski kasvaa ihmisen ikääntyessä, sillä luumassaa katoaa ja lantionivel on hauraampi kuin nuorilla. Ole kuitenkin varovainen riippumatta iästäsi: joskus yksikin väärä askel saattaa aiheuttaa lantion repeämän. Saatat olla 20- tai 40-vuotias – tällainen vamma ei katso ihmisen ikää. Jos sitä ei hoideta kunnolla, saattaa seurauksena olla jotakin vakavampaa myöhemmin elämässä.
Jos olet yksi niistä ihmisistä, jotka todella pitävät juoksemisesta tai jostakin tietystä urheilulajista, käytä aina hyviä kenkiä ja yritä välttää kehon liiallista rasittamista.
Kuinka lantiosta voi pitää parempaa huolta?
- Lisää magnesiumin ja kalsiumin määrää ravinnossasi. Näitä mineraaleja löytyy monista ruoista, mutta jos suvussasi esiintyy lantioon liittyviä ongelmia, voit myös pyytää lääkäriäsi määräämään sinulle lisäravinteita. Apteekeissa on monen tyyppisiä tuotteita, jotka auttavat lisäämään näiden elintärkeiden mineraallien tasoa elimistössä, jotta voisit paremmin ravita ja vahvistaa luitasi.
- Yritä harrastaa terveellisempiä fyysisiä lajeja, kuten vaikka uintia. Jos pääset altaaseen, kannattaa alkaa harrastaa jonkinlaista vesijumppaa kerran viikossa. Tämä liikuntamuoto on täydellinen luiden, lihasten ja nivelten vahvistamiseksi, ja tulet kotiin taatusti virkistyneenä ja rentoutuneena!
- Ole tietoinen painostasi – pidä se terveissä rajoissa. Jos olet liikalihava, tai edes ylipainoinen muutaman kilon verran, on tämä suora vihollinen lantion ja polvien terveydelle. Paino on kirjaimellisesti liikapainoa näille ruuminosille, ja se estää liikkeiden toteutumisen oikealla tavalla. Yritä siis pitää painosi terveellisenä, ja syö monipuolisesti ja ravitsevasti. Jos huomaat, että vuosien varrella aineenvaihduntasi on hidastunut, etkä enää pysty helposti pitämään painoasi kurissa, käy ravitsemukseen erikoistuneen asiantuntijan luona. Terveytesi on sen arvoinen asia!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Brooks AG, Redmond J, Domb BG. Hip diagnosis and decision making. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee and Drez’s Orthopaedic Sports Medicine. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 80.
- Guyton JL. Hip pain in the young adult and hip preservation surgery. In: Azar FM, Beaty JH, Canale ST, eds. Campbell’s Operative Orthopaedics. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 6.
- Buckley L, Guyatt G, Fink HA, Cannon M, Grossman J, Hansen KE, et al. 2017 American College of Rheumatology Guideline for the Prevention and Treatment of Glucocorticoid-Induced Osteoporosis. Arthritis Rheumatol. 2017;69(8):1521-1537
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.