Näin voit maalata laminaattikalusteet

Tässä on kätevä ja edullinen idea... Päästä luovuutesi lentoon, laita sisustuksesi uuteen uskoon ja maalaa vanhat laminaattikalusteesi. Ne näyttävät kuin uusilta!
Näin voit maalata laminaattikalusteet

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vaikka tämänhetkiset sisustustrendit suosivat muita materiaaleja, kuten melamiinia, monissa kodeissa – erityisesti keittiössä – on laminaattikalusteita. Jos haluat laittaa ne uuteen uskoon tai piilottaa kulumat, paras vaihtoehto on maalata laminaattikalusteet.

Yleisiä laminaattikalusteita ovat kaapit, hyllyt, työtasot ja pöydät. Tällaiset kalusteet, joissa on kiiltävä, sileä ja kestävä pinta, tehdään puristetuista puukuitulevyistä tai puuhun kiinnitetystä synteettisestä muovista.

Laminaattikalusteet voi uudistaa pienellä kerroksella maalia, eikä sinun tarvitse olla ammattilainen saadaksesi erinomaisen lopputuloksen. Parasta tässä on se, että säästät rahaa, sillä maalaaminen tulee edullisemmaksi kuin kalusteiden vaihtaminen.

Näin voit maalata laminaattikalusteet

Katsotaan seuraavaksi, mitä välineitä tarvitset aloittaaksesi ja mitä vaiheita sinun tulee noudattaa täydellisen lopputuloksen saamiseksi.

Välineet ennen aloittamista

Kun olet päättänyt uudistaa ja maalata laminaattikalusteet, kerää kasaan kaikki tarvitsemasi välineet. Hanki aina parasta laatua, jotta lopputulos olisi odotetunlainen. Etsi käsiisi seuraavat:

 • Akryyli- tai suihkemaalia haluamassasi värissä (sen on hyvä sopia tilan muuhun sisustukseen)
 • Puun pohjustusainetta
 • Maalarinteippiä
 • Suti
 • Pieni maalitela
 • Hiomapaperia (karkeus 80 tai 100 ja lisäksi 360)
 • Saippuaa ja vettä
 • Alkoholia tai keittiönpuhdistusainetta
 • Liinoja
 • Teräsvillaa

1. Puhdista pinta

Aloita puhdistamalla huonekalun pinta huolellisesti sekä ulkoa että sisältä. Uita puhdas liina saippuavedessä, pyyhi kaikkialta ja huuhtele.

Vanhan huonekalun kohdalla hyvä vaihtoehto on sekoittaa ammoniakkia ja vettä ja noudattaa samaa prosessia. Jos kalusteessa on erittäin paljon likaa tai rasvaa, avuksi kannattaa ottaa hankaava sieni, jota uitetaan alkoholissa tai keittiönpuhdistusaineessa.

Ennen maalaamista laminaattikalusteet tulee puhdistaa hyvin.
Voit käyttää alkoholia tai ammoniakkia pintojen puhdistamiseen. Tämä on tärkeä vaihe ennen maalausta.

2. Poista muut osat

Ennen laminaattikalusteiden maalaamista on tärkeää poistaa niistä kahvat, nupit ja muut osat, jotta ne eivät tahriinnu maalista.

Voit samalla korvata ne uudenaikaisemmilla tai käytännöllisemmillä osilla huonekalusta riippuen. Ideana on saavuttaa täysin erilainen ilme.

3. Hio kalusteet

Hio kalusteen pintaa käyttämättä liikaa voimaa, kunnes pintakiilto on saatu kokonaan pois. Mistä tietää, milloin hiominen tulee lopettaa? Hyvin helposti: kiiltoa ei enää näy.

Älä käytä liikaa voimaa, sillä pinta voi vahingoittua. Lopetettuasi pyyhi pinnasta hiomisesta jäänyt jauhe pois kostealla liinalla.

4. Levitä pohjustusaine

Jos ostamasi maali ei sisällä pohjustusainetta, levitä erillistä pohjustusainetta maalitelalla, anna kuivua ja olla hetken. Voit ostaa pohjustusaineen suihkeena, jonka kanssa työskentely käy vikkelämmin.

Kaikissa muodoissaan tämä aine sulkee puun huokoset niin, että maali kiinnittyy huomattavasti paremmin eikä tuotetta mene hukkaan.

Jotkut ovat tyytyväisiä tuotteen vaaleaan, mattaan pintaan, eivätkä kaipaa enää värillistä maalia. Toiset taas yhdistävät pohjustusaineen maaliväriin saadakseen aikaan pastellivärin. Valtaosa suosii kuitenkin perinteisiä maaleja.

5. Laminaattikalusteiden maalaus

Peitä ensin kalusteen reunat maalarinteipillä, jotta et vahingossa maalaa sen yli. Etsi mieleisiäsi malleja yhdistellen eri värejä ja muotoja.

Käytä maalitelaa, jos käytät nestemäistä maalia (ole tarkkana, kuinka paljon maalia käytät). Kulmiin tarvitset sudin. Voit halutessasi maalata sudilla koko pinnan, mutta siitä saattaa jäädä sudinjälkiä.

Suihkemaali helpottaa työtä. Ravista se vain hyvin ja suihkuta kalusteeseen.

Maalista riippumatta suosittelemme, että levität useita kerroksia ja annat jokaiselle kerrokselle riittävästi aikaa kuivua. Hio pintaa jokaisen kerroksen jälkeen hiomapaperilla, jonka karkeus on 360.

Myös maalaustapa ratkaisee. Vaikka laminaatti ei ole puuta, se värjätään syiden suuntaisesti (puun luontaiset jäljet) tasaisesti.

6. Laita pintaan polyuretaanilakkaa

Kiiltävän tai satiinisen lopputuloksen saamiseksi laita pintaan lopuksi kerros polyuretaanilakkaa, tai jos huonekalu on jatkuvassa käytössä, kaksi kerrosta. Tämä kemikaali on väritöntä, joten se ei muuta maalin sävyä.

Se on tiheydestään johtuen hyvin kätevä lakka materiaalin suojaamiseen ja antaa moitteettoman viimeistelyn. Irrota lopuksi teipit.

Vinkkejä laminaattikalusteiden maalaamiseen

Tiedät jo ohjeet vaihe vaiheelta. Nyt annamme muutamia hyödyllisiä vinkkejä maalaamiseen.

Valitse hyvä tila

Hyvä konsti on siirtää huonekalu avoimeen tilaan, kuten patiolle, jotta muihin esineisiin ei joudu maalia. Muussa tapauksessa voit peittää ympärillä olevat esineet muovilla.

Muista laittaa sanomalehteä tai muovia maalattavan kohteen alle ja ympärille, jotta et tahraa lattiaa, seiniä tai esineitä.

Työ on tehokkaampaa, kun muut esineet suojataan. Käytä aikaa valmisteluun ja pintojen puhdistamiseen.

Korjaa pikkuvirheet

Jos kalusteessa on näkyviä halkeamia, täytä ne erityisellä puun täyteaineella lastan avulla aivan kuin korjaisit seinää. Anna kuivua ja hio.

Voit peittää tällä aineella myös kahvojen jättämät reiät, jos et halua käyttää niitä enää tai ostat uudet, eri kohtaan kiinnitettävät kahvat. Tämä toimenpide on tehtävä ennen pohjustusaineen käyttöä.

Puhdista huonekalu heti

Laminaattikalusteen maalaamisen jälkeen pidä se puhtaana. Tämä onnistuu erittäin helposti: käytä puuvillaliinaa, jonka kastat lempipuhdistusaineessasi (esimerkiksi pesuaine, asetoni tai sitruuna).

Pyyhi kaikkialta, huuhtele kuumalla vedellä ja kuivaa huolellisesti. Voit täydentää puhdistusta pienellä määrällä lasinpesuainetta, joka sopii ehkäisemään tai poistamaan kuivumisen jälkiä.

Huolla laminattikalustetta maalaamisen jälkeen!

Kalusteiden keston pitkittämiseksi ja niiden pitämiseksi hyvässä kunnossa muista olla laittamatta hyvin kuumia pannuja tai ruokaa suoraan pinnan päälle, jos kyseessä on keittiötaso. Suojaa materiaali aina jollakin. Älä myöskään paisko tai laita painavia esineitä sen päälle.

Lopputuloksena on sekä kestävä että näyttävä kaluste. Nyt on loistava hetki laittaa kalusteet uuteen uskoon. Maalaa laminaattikalusteet ja uudista kotisi sisutus!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Näin uudistat kotisi ilmeen pienellä budjetilla
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Näin uudistat kotisi ilmeen pienellä budjetilla

Näistä kodin sisustusvinkeistä voi olla uskomatonta hyötyä juuri sinulle, joka haaveilet kodin ilmeen uudistamisesta pienellä budjetilla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Plazaola E, Flores M, Reyes E, Castañeda K. Mobius. Muebles reciclados. Paraguay: Universidad Americana; 2015.
 • Schweigger E. Manual de pinturas y recubrimientos plásticos. 1. ° edición. España: Ediciones Díaz de Santos; 2005.
 • Santos N. Aplicación de productos de limpieza de mobiliario. Edición 2019. Logroño: Editorial Tutor Formación; 2019.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.