Kemikaaleille altistuminen ja miten vähennät sitä
Kemikaaleille altistuminen on lähes välttämätön paha, sillä suurin osa tuotteista koostuu erilaisista haitallisista kemikaaleista, jotka voivat pitkällä aikavälillä kertyä elimistöön. Jos pysähtyisimme hetkeksi miettimään sitä, kuinka monia erilaisia kemikaaleja käytämme joka päivä, voisimme helposti järkyttyä. Osa meistä on jo siirtynyt käyttämään luonnollisempia vaihtoehtoja niin kosmetiikassa kuin siivoustuotteissa jotta kemikaaleille altistuminen jäisi mahdollisimman pieneksi.
Tässä artikkelissa kerromme sinulle siitä, mitkä tuotteet on helppo korvata luonnollisilla vaihtoehdoilla, jotka eivät kuormita kehoa tai maapalloa. Jatka lukemista ja opi niksit kemikaalikuorman keventämiseen.
Kodin siivoustuotteet
Kodin siivoukseen, pyykin pesemiseen ja astioiden puhdistamiseen käytetään useimmiten sellaisia tuotteita, joiden teho perustuu kemikaalien voimaan. Nämä kemikaalit ovat usein myrkyllisiä iholle joutuessaan tai vesistöön päätyessään, ja ne ovat helposti korvattavissa niinkin simppeleillä aineksilla kuin sitruunalla, ruokasoodalla tai viinietikalla. Kaikkia näitä aineita käytettiin laajalti ympäri maailmaa niin kodin kuin vaatteiden puhdistamiseen ennen kaupallisten pesu- ja siivousaineiden tuloa markkinoille. Näitä aineita voi käyttää turvallisesti jopa lasten lelujen puhdistamiseen, sillä ne eivät ole myrkyllisiä tai vaarallisia ja kemikaaleille altistuminen minimoituu.
Henkilökohtainen hygienia
Joka päivä käytämme iholla sellaisia kovatehoisia tuotteita, jotka heikentävät ihon luonnollista pH-tasapainoa. Nykyisin joidenkin tuotteiden kyljestä voi löytyä maininta tuotteen pH-tasosta, ja parhaiten iholle soveltuvat ne tuotteet, joiden pH on sama kuin ihon eli 5.5.
Monet hygieniatuotteet, joita käytämme joka päivä, sisältävät haitallisia kemikaaleja, raskasmetallia, maaöljyä tai alumiinijohdannaisia, jotka imeytyvät elimistöön ihohuokosten ja limakalvojen kautta, ja näin kemikaaleille altistuminen on mahdoton välttää. Keho ei pysty poistamaan näitä aineita elimistöstä normaalien suodatusmenetelmien avulla, joten ne voivat pitkällä aikavälillä kertyä elimistöön ja aiheuttaa erilaisia sairauksia. Lisäksi ne voivat herkkäihoisilla aiheuttaa erilaisia iho-ongelmia, kuten ärsytystä, kutinaa, ihottumaa ja allergioita.
Onneksi on olemassa luonnollisia vaihtoehtoja markettien tuotteisiin:
- Shampoot: Shampoot koostuvat monimutkaisista aineyhdistelmistä, joilla pyritään hoitamaan erityyppisiä hiuksia ja tarpeita. Suurin osa shampoista tuoksuu huumaavan makealle tai raikkaalle, mutta tämä efekti saavutetaan usein vain kemiallisten yhdisteiden avulla. Shampoo voi tehdä hiuksista pehmeät ja parantaa hiusten kuntoa, mutta sen teho on vain lyhytaikainen ja perustuu kemikaalien käyttöön. Suosittelemme käyttämään luonnollisia shampoolaatuja, jotka on valmistettu käyttämällä esimerkiksi kookosta tai saponiineja. Hiusten puhdistamiseen voi käyttää myös esimerkiksi ruokasoodaa ja omenaviinietikkaa tai hiukset voi totuttaa pelkkään vesipesuun.
- Saippuat: Perinteiset pesuaineet ja saippuat sisältävät ihoa vahingoittavia aineksia, jotka johtavat ihon kuivumiseen ja ennenaikaiseen ikääntymiseen. Suosittelemme vaihtamaan saippuan glyseriiniä tai kookosrasvaa hyödyntävään vaihtoehtoon tai tekemään saippuan itse kotioloissa.
- Hammastahnat: Hammastahnat voivat muuttaa suun luonnollista pH-tasapainoa ja bakteerikantaa, joten suosittelemme pesemään hampaat luonnollisella hammastahnalla tai valmistamaan hammastahnan itse.
- Deodorantit. Suurin osa deodoranteista sisältää alumiinia, jonka turvallisuus kosmetiikassa on vielä epäselvää. Alustavien tutkimusten mukaan deodoranttien alumiinilla saattaa olla yhteys mm. rintasyövän ja erilaisten neurologisten sairauksien kehittymiseen. Alumiini on raskasmetalli, joka läpäisee ihon ja tukkii ihohuokoset, estäen hikoilun. Alumiini en erityisen vaarallista naisille, sillä kainalon iholle levitettynä alumiini voi kertyä rintakudokseen. Suosittelemme perinteisen deodorantin ja antiperspirantin vaihtamista alumiinittomaan vaihtoehtoon tai luonnollisiin deodorantteihin.
- Kosteusvoiteet: Ihoa kosteuttavat ja ravitsevat voiteet sisältävät usein parafiinia ja muita maaöljyjohdannaisia, sekä haitallisia parabeeneja. Suosittelemme lukemaan kosteusvoiteiden tuoteselosteet tarkasti ja selvittämään, mitä ne todella sisältävät. Siirry käyttämään luonnollisia kosteusvoiteita tai kostuta iho kookosöljyllä, argaaniöljyllä, manteliöljyllä, seesamiöljyllä tai karitevoilla.
Naisten hygieniatuotteet
Naisten hygieniatuotteisiin kuuluvat mm. tamponit ja terveyssiteet. Ikävä kyllä nämä tuotteet synnyttävät paljon jätettä ja voivat aiheuttaa ärsytystä herkillä limakalvoilla. Suosittelemmekin luonnollisempia vaihtoehtoja, kuten kankaasta valmistettuja terveyssiteitä, jotka voi pestä ja käyttää uudelleen tai muovista kuukuppia, joka säilyy käyttökelpoisena jopa vuosia. Näitä käyttämällä vähennät roskaa, säästät rahaa ja pidät huolta emättimen terveydestä. Kuukupin käyttö voi vaatia totuttelua ja harjoittelua, mutta suurin osa kuukuppeihin vaihtaneista on tyytyväinen valintaansa.
Kemikaaleille altistuminen koskemtiikan kautta
Kosmetiikka voi sisältää kaikenlaisia kemikaaleja, jotka ärsyttävät ihoa herkästi, sillä kosmetiikka sisältää paljon vahvoja väriaineita ja tuoksuja. Kosmetiikan kemikaalit nähdään aggresiivisina, sillä meikin tarkoitus on pysyä paikoillaan pitkään väriä muuttamatta tai ihoa kuivattamatta. Meikit voivat sisältää raskasmetalleja ja maaöljyjohdannaisia, parabeeneista ja kemiallisista hajusteista puhumattakaan.
Nykyään on onneksi olemassa monia luonnollisia kosmetiikkabrändejä, jotka käyttävät sataprosenttisesti luonnollisia aineksia, eivätkä hyödynnä haitallisia tai vaarallisia kemikaaleja. Etsi käsiisi kasviväreillä värjättyä ripsiväriä, kasviöljyistä tehtyä huulipunaa ja muita luonnon aineksiin perustuvia tuotteita – tulet huomaamaan, että myös luonnonkosmetiikka voi olla vahvaa niin väreiltään kuin pysyvyydeltään.
Usein luonnonkosmetiikka on tyyrimpää kuin perinteiset markettituotteet, mutta ihosi kiittää sinua muutoksesta varmasti.
Toivottavasti olet saanut tästä artikkelista ideoita siihen, miten voit vähentää kemikaalikuormitusta huomattavasti muutamilla muutoksilla. Siirry luonnollisempiin, hellävaraisiin tuotteisiin ja pidät sekä ihon että muun kehon hyvässä kunnossa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Diamanti-Kandarakis, E., Bourguignon, J. P., Giudice, L. C., Hauser, R., Prins, G. S., Soto, A. M., … Gore, A. C. (2009). Endocrine-disrupting chemicals: An Endocrine Society scientific statement. Endocrine Reviews. https://doi.org/10.1210/er.2009-0002
- Gilden, R. C., Huffling, K., & Sattler, B. (2010). Pesticides and health risks. JOGNN – Journal of Obstetric, Gynecologic, and Neonatal Nursing. https://doi.org/10.1111/j.1552-6909.2009.01092.x
- Fay, M., Brattin, W. J., & Donohue, J. M. (1999). Public Health Statement. Toxicology and Industrial Health. https://doi.org/10.1177/074823379901500802
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.