Näin teet ulkolyhtyjä pihan koristeluun

Koristelyhdyt tuovat lisää valoa pimeisiin ulkotiloihin. Niitä voi valmistaa kierrätetyistä materiaaleistakin.
Näin teet ulkolyhtyjä pihan koristeluun

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Haluaisitko oppia tekemään kauniita ulkolyhtyjä pihan koristeluun? Piha-alueen valaistus on erittäin tärkeä asia. Vaikka luonnonvalo onkin tietysti aina parasta, illalla on hyvä olla muitakin valonlähteitä.

Parasta on se, että sinun ei tarvitse ostaa pihalamppuja tai -lyhtyjä kaupasta. Pienellä luovuudella voit tehdä ne itse kotona kierrätysmateriaaleista. Tässä artikkelissa jaamme muutamia mielenkiintoisia ideoita. Lue eteenpäin!

Ulkolyhtyjä pihan koristeluun: 5 vaihtoehtoa

Koristevalot ovat saavuttaneet suurempaa suosiota viime vuosina, sillä moni haluaa käyttää puutarhaa tai terassia myös iltaisin. Piha-alueesta onkin tullut yleisesti perheen ja ystävien yhteinen ajanviettopaikka, erityisesti juhlatilaisuuksissa.

Tästä syystä monet ovat etsineet erilaisia tapoja valaista ja samalla myös koristaa ulkotilat illan ajaksi. Vaikka mielipiteitä on monia, osa ihmisistä suosii yksinkertaisia ja romanttisia ulkolyhtyjä pihan koristeluun. Alla jaamme muutamia kauniita vaihtoehtoja.

1. Käsintehdyt tölkkilyhdyt

Tölkeistä voi valmistaa koristeellisia ulkolyhtyjä

Näiden kauniiden lyhtyjen valmistamiseen tarvitaan vain muutama tölkki, mieluiten leveämpää mallia sekä valaistuksen että estetiikan vuoksi. Muista puhdistaa ne ensin hyvin!

Vaiheet

 • Maalaa tölkit paremman lopputuloksen saamiseksi.
 • Piirrä pintaan kuvio sapluunan avulla.
 • Tee tölkkiin reikiä vasaran ja naulojen avulla ääriviivojen ympäri. Poralla homma sujuu nopeammin ja kätevämmin.
 • Tee myös pohjaan pari reikää, jos haluat ripustettavan lyhdyn. Kun lyhty on valmis, lisää vielä naru tai lanka ja aseta lyhty haluamaasi paikkaan.
 • Laita lopuksi sisään kynttilä tai pieni valolamppu.

2. Ulkolyhtyjä paperipusseista pihan koristeluun

Paperista voi valmistaa ulkolyhtyjä pihan koristeluun

Yksi paperilyhtyjen haittapuoli on se, että ne ovat enemmän kertakäyttöisiä kuin muunlaiset lyhdyt. Ne ovat kuitenkin hyvä valinta silloin, kun halutaan luoda nopea valaistus juhlatilaisuuteen. Ne tekevät ilmapiiristä romanttisen ja kauniin.

Vaiheet

 • Voit ostaa tällaisia pusseja kaupoista tai halutessasi tehdä sellaisen itse.
 • Tarvitset sen tekemiseen kierrätettyjä paperipusseja, hiekkaa, sakset, lyijykynän ja LED-valoja. Piirrä sitten kuvio pussin pintaan lyijykynällä.
 • Leikkaa se irti, mutta jätä tilaa pohjaan sen täyttämiseksi hiekalla.
 • Lopuksi laita sisään LED-kynttilöitä ja aseta lyhty haluamaasi paikkaan.

3. Lasilyhdyt

Lasipurkeista saa tyylikkäitä ulkolyhtyjä pihan koristeluun

Lasipurkit ovat erittäin käytännöllisiä kierrätysmateriaaleja ulkolyhtyjen valmistamiseen. Ne näyttävät tyylikkäiltä ja romanttisilta, kun niihin yhdistää muita koristeita. Vaikuttaako tämä sinusta hyvältä idealta? Ryhdytään sitten tuumasta toimeen!

Vaiheet

 • Puhdista ensin lasipurkit huolellisesti ja laita niiden sisään kourallinen pikkukiviä tai soraa. Halutessasi voit myös täyttää ne suolalla, linsseillä tai muilla jyväsillä.
 • Laita niiden sisään sitten kynttilä, mieluiten hyttysiä karkottava.
 • Voit lopuksi vielä koristella purkit esimerkiksi maalaamalla ne, lisäämällä pitsiä tai sitomalla ympärille kauniin nauhan. Saat ne halutessasi roikkumaankin kiinnittämällä niihin narut.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Neljä ideaa muuttaa seinä pystysuoraksi puutarhaksi

4. Puisia ulkolyhtyjä pihan koristeluun

Itsetehdyt puulyhdyt ovat kauniita pihakoristeita

Puunpalasistakin voi rakentaa kauniita ulkolyhtyjä. Koska ne ovat niin monikäyttöisiä, lyhdyistä saa tehtyä vaikka minkä muotoisia: neliöitä, suorakulmaisia, kolmioita ja niin edelleen. Kaikki riippuu omasta kekseliäisyydestäsi.

Vaiheet

 • Kerää useita puunpalasia, niin paksuja kuin haluat. Voit vaikka leikata laudan useiksi kappaleiksi.
 • Muotoile niistä lyhty ja kiinnitä palaset nauloilla tai puuliimalla.
 • Peitä lyhdyn ulkopuoli kankaalla tai värillisellä paperilla. Pidä kuitenkin mielessä, että paperi ei kestä yhtä kauan.
 • Lisää lopuksi lyhtyyn LED-kynttilä tai valolamppu.

5. Ulkolyhtyjä pihan koristeluun kalamaljoista

Kalamaljoista voi valmistaa kauniita ulkolyhtyjä pihan koristeluun

Haluatko vielä tyylikkäämpiä ja omaperäisempiä ulkolyhtyjä pihan koristeluun? Kokeile siinä tapauksessa rohkeasti tätä ideaa lasisista kalamaljoista. Muotonsa ja kokonsa vuoksi ne sopivat täydellisesti antamaan enemmän valoa puutarhan eri alueille.

Vaiheet

 • Koristele kalamaljojen pinta haluamallasi tavalla.
 • Lisää sitten sisään pikkukiviä, soraa, suolaa tai muita pieniä elementtejä.
 • Laita lyhdyn sisään lopuksi kynttilä ja aseta lyhty uuteen kotiinsa.

Jos pihasi tai terassisi kaipaa lisää valoa illalla, kokeile näitä kauniita ulkolyhtyjä kierrätetyistä materiaaleista. Ne on helppo valmistaa, ja ne antavat aivan erityistä ilmettä näihin tiloihin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.