Logo image
Logo image

Näin palautat suoliston bakteeritasapainon

3 minuuttia
Kun suoliston bakteerikanta on hyvällä tasolla, vaikuttaa se positiivisesti koko elimistön terveyteen. Tietyt elämäntavat voivat heikentää hyvälaatuista bakteerikantaa, joten on tärkeää nauttia ruokia, jotka vahvistavat ja suojaavat sitä.
Näin palautat suoliston bakteeritasapainon
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Suoliston bakteereilla on tärkeä rooli sekä suoliston terveyden ja toiminnan että yleisterveyden kannalta. Suolisto on mukana mm. aineenvaihdunnan prosesseissa, vitamiinien ja mineraalien imeytymisessä, puolustusjärjestelmän toiminnassa ja energiatasossa.

Aliravitsemus, antibioottien käyttö ja monet muut seikat voivat vahingoittaa bakteerikantaa. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, miten voit palauttaa suoliston bakteeritasapainon ihanteelliselle tasolle ja pitää huolta suoliston toiminnasta.

Mikä ihmeen bakteerikanta?

 

Some figure

Suoliston bakteerifloora koostuu mikro-organismeista, jotka alkavat muodostua elimistössä pian syntymän jälkeen. Kun vastasyntynyt lapsi tulee kontaktiin ulkomaailman kanssa, alkaa suolistoon kertyä hitaasti näitä bakteereja.

Bakteerikanta koostuu sadoista eri lajeista ja niitä on yhteensä yli 10 triljoonaa kappaletta. Bakteerien vaikutuksesta suoliston hapokkuus pysyy ihanteellisella tasolla ja muiden mikro-organismien määrä pysyy samalla kontrollissa. Bakteerit auttavat pilkkomaan ruuan sisältämää tärkkelystä, sokeria ja valkuaisaineita, joiden sulattaminen olisi muutoin mahdotonta. Bakteerien sisällä ja rinnalla elää hyvälaatuisia bakteeriviruksia, jotka vaikuttavat bakteerien määrään ja toimintaan positiivisesti.

Suositeltua lukemista: 4 banaanismoothieta painonpudotuksen tueksi

Mitkä tekijät aiheuttavat muutoksia bakteerikannassa?

On olemassa monia seikkoja, jotka voivat heikentää tai muuntaa suoliston bakteerikantaa:

  • Sokerilla, prosessoidulla ruualla, valkaistuilla jauhoilla, rasvassa paistetuilla ruuilla ja tyydyttyneillä rasvahapoilla on happamuutta lisäävä vaikutus suolistossa.
  • Stressi. Stressillä on aina negatiivinen vaikutus terveyteen ja muutokset suolistossa heikentävät elimistön puolustuskykyä, ja voivat altistaa erilaisille sairauksille.
  • Tietyntyyppiset lääkkeet, kuten antibiootit heikentävät tunnetusti suoliston terveyttä.
  • Krooniset suolistosairaudet.

Ruoat suoliston bakteeritasapainon parantamiseen

Alla kerromme sinulle, mitkä ruoka-aineet sopivat suoliston bakteeritasapainon elvyttämiseen.

Kefiiri

 

Some figure

Jos haluat kohentaa bakteerikantaa luonnollisesti, yksi parhaimmista ruoka-aineista tähän on kefiiri. Se on fermentoitu maitojuoma, joka valmistuu helposti kotioloissakin.

Tarvitset kefiirin valmistukseen pienen määrän tuoretta kefiiriä, joka on tietynlainen sieni, ja maitoa.

  • Kefiiri näyttää kypsennetyltä riisiltä ja se käyttää ravinnokseen maidon sisältämää laktoosia, joka aiheuttaa sen fermentoitumisen.
  • Voit ostaa kefiiri-juomaa valmiina kaupasta tai jos mahdollista, voit etsiä käsiisi tuoretta kefiiriä ja valmistaa juoman itse.
  • Paras ajankohta kefiirin nauttimiseen on aamuisin ennen aamiaista. Kefiiri soveltuu hyvin myös terveelliseksi välipalaksi.
  • Jos olet allerginen laktoosille, voi kefiiriä sekoittaa myös vesipohjaisiin juomiin.

Hapankaali

Hapankaali on perinteinen saksalainen resepti. Hapankaali eli fermentoitu kaali sopii hyvin liha- ja kalaruokien kaveriksi ja helpottaa ruuansulatuksen toimintaa.

Kuten monet muutkin fermentoidut ruuat, myös hapankaali on loistava maitohappobakteerien lähde. Maitohappobakteerit palauttavat suoliston bakteerikannan normaalille tasolle ja ehkäisevät bakteerien puutteesta aiheutuvia terveyshaittoja.

Hapankaali valmistetaan fermentoimalla paloiteltua raakaa kaalia yhdessä suolan kanssa lasiastiassa. Hapankaaliin voidaan lisätä mausteita, kuten katajanmarjaa, maun parantamiseksi.

Nykyisin on saatavilla hapankaalia joka ei ole perinteisesti fermentoitua, vaan tuotteen maku saavutetaan alkoholia, etikkaa, suolaa, sokeria ja muita lisäaineita käyttämällä. Jos syöt hapankaalia jota ei ole fermentoitu, et saa siitä samoja hyötyjä irti kuin perinteisestä hapankaalista.

Mausta merivedellä

Puhdistettua merivettä on nykyisin saatavilla erityisruokakaupoista, ja siitä on tullut suosittu ruoka-aines sen lääkinnällisen vaikutuksen johdosta.

Merivesi sisältää jopa 118 eri mineraalia, joten se on huomattavasti terveellisempää kuin jalostettu suola, joka sisältää vain natriumkloridia.

Meriveden sisältämät ravinteet imeytyvät suoliston kautta ja ne säätelevät suoliston ja koko elimistön pH-tasapainoa. Samalla ravintoaineet tehostavat suoliston toimintaa ja jätteen liikkumista suolessa. Jos kärsit ummetuksesta, kokeile nauttia merivettä sekoitettuna hanaveteen. Voit myös käyttää merivettä suolan sijaan eri resepteissä.

Jos haluat säilyttää meriveden lääkinnälliset ominaisuudet, käytä sitä kuumentamattomana. Merivesi soveltuu esimerkiksi kylmiin keittoihin kuten gazpachoon, vihannesjuomiin, kastikkeisiin ja salaatteihin.

Suositeltua lukemista: Näin vältät nesteen kerääntymisen ja vähennät turvotusta

Ravintolisät

Jos haluat tehostaa bakteerikantaa esimerkiksi pitkittyneen antibioottikuurin tai vatsataudin jälkeen, suosittelemme nauttimaan maitohappobakteereita eli probiootteja sisältäviä kapseleita, joita on saatavilla apteekista.

Probiootti on antibiootin vastakohta, ja sillä tarkoitetaan tuotteita, jotka sisältävät riittävästi hyödyllisiä eläviä mikro-organismeja, jotka muuntavat ihmisen suoliston bakteerikantaa, tasapainottavat puolustusjärjestelmän toimintaa ja edistävät terveyttä.

Muista nauttia kapselit vähintään tunti ennen ruokailua, tai muuten ne eivät ehdi imeytyä ja vaikuttaa kunnolla. Ota kapselit juuri ennen nukkumaanmenoa tai aamulla tyhjään mahaan – näin niiden vaikutus on tehokkaimmillaan.

Tässä artikkelissa mainitut tuotteet helpottavat suoliston bakteeritasapainon huolehtimisesta, ja niitä voi nauttia päivittäin, ei pelkästään silloin kun maha alkaa oireilla tai olet ollut antibioottikuurilla. Vatsan terveydestä voi ja tulisikin pitää huolta joka päivä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Guarner F., Papel de la flora intestinal en la salud y en la enfermedad. Nutr Hosp, 2002. 2:14-19.
  • Peña AS., Intestinal flora, probiotics, prebiotics, synbiotics and novel foods. Rev Esp Enf Dig, 2007.
  • Abraham BP., Quigley EMM., Probiotics in inflammatory bowel disease. Gastroenterol Clin North AM, 2017. 46 (4): 769-782.
  • World Gastroenterology Organisation (WGO) (2011). Probióticos y

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.