Logo image
Logo image

Näin luot vankan suhteen lapseesi

4 minuuttia
Jokainen äiti haluaa hyvän suhteen lapseensa. Se on mahdollista saavuttaa, mutta kuten mikä tahansa muukin suhde, se vaatii työtä päivittäin niin viestinnän, luottamuksen kuin tuenkin muodossa. Lue lisää, sillä nyt pohdimme asiaa tarkemmin.
Näin luot vankan suhteen lapseesi
Kirjoittanut Daniela Colmenares
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Äidinrakkaus on aitoa ja ehdotonta, tämä on selvää. On kuitenkin totta, että ihmissuhteet ovat joskus hankalia. Siksi haluamme nyt kertoa eräistä hyvistä vinkeistä, jotta voisit paremmin ymmärtää suhdettanne ja luoda vankan suhteen lapseesi.

Haluatko paremman äiti-lapsi -suhteen?

1. Varatkaa aikaa toisillenne

Some figure

Vietä lapsesi kanssa laadukkaita hetkiä. Käyttäkää aikaa sellaiseen tekemiseen, josta molemmat pidätte. Istu alas lapsesi kanssa ja kysy, kuinka asiat hänen henkilökohtaisessa elämässään ovat ja kuinka hänellä menee koulussa, ja katsokaa vaikka elokuva yhdessä.

Lomat ovat loistava hetki siihen, että voit viettää antoisia aikoja lapsesi kanssa.

Vaikka lapsen lomilla tekisitkin töitä, pidä viikonloput vapaina ja tee asioita hänen kanssaan. Kunnioita kuitenkin niitä hetkiä jolloin lapsesi on kiireinen ja kerro hänelle, että hänenkin tulee kunnioittaa sinun kiireitäsi. Molempien tulisi ymmärtää että kaikelle on hetkensä, ja että jos tänään ei onnistu, huomenna on silti uusi mahdollisuus.

2. Opi tuntemaan, mistä lapsesi pitää

Some figure
Selvitä, mitä juttuja lapsesi tykkää tehdä. Näin pystyt helposti suunnittelemaan, mitä voitte tehdä yhdessä. Tarkkaile lapsesi tekemisiä, mutta älä mene liiallisuuksiin. Selvitä minkä tyyppisiä juttuja hän tekee usein, mikä hänen lempiharrastuksensa on, mistä väristä hän pitää eniten ja mitä hän haluaa katsoa televisiosta. Ja kiinnitä huomiota silloin, kun hän puhuu sinulle.

Tarkkaile lastasi, jotta voisit varmistaa että hänellä ei ole sellaisia ystävyyksiä jotka lisäävät negatiivista käytöstä. Jos huomaat että lapsesi lukee, kysy häneltä mitä hän lukee ja miksi hän pitää lukemastaan. Jos lapsesi katsoo videoita, katso sinäkin niitä hetken aikaa ja nauttikaa niistä yhdessä. Jos näet lapsesi leikkivän, kysy häneltä mitä hän leikkii ja miksi hän pitää siitä niin paljon.

Tällä tavalla saat tietoa siitä mikä lapsesi maku on, ja hän tulee olemaan iloinen että olet kiinnostunut asioista joista hän on kiinnostunut. Näin lapsesi tulee olemaan onnellinen siitä, että olet mukana hänen lempijutuissaan.

3. Auta lastasi kotiläksyjen kanssa

Some figure

Kun autat lasta hänen tehtävissään, teet asian joka on elintärkeä hyvän äiti-lapsi -suhteen luomiseksi. Lapsen tukeminen on ele, jonka hän tulee muistamaan koko elämänsä ajan. Istu siis alas lapsesi kanssa ja tee hänen kanssaan kotiläksyjä. Äitinä sinun tulisi osallistua lapsesi koulutukseen ja antaa tähän kaikki riittävä tuki. Älä anna lapsellesi vastauksia, vaan auta häntä löytämään ne itse.

Onnittele lasta silloin kun hän saa hyviä arvosanoja koulussa, ja kerro hänelle että olet ylpeä. Ja jos hänellä on ollut huono päivä, tee lapsellesi selväksi että hän voi tulla luoksesi ongelminensa. Varmista että oppiminen ei ole tylsää, ja auta kokeisiin opiskelussa pelien kautta tai pyydä häntä selittämään, mitä tunnilla kerrottiin.

4. Puhu lapsellesi ja kuuntele häntä

Viestintä on perusta jokaiselle ihmissuhteelle, ja äidin ja lapsen välinen suhde ei ole mikään poikkeus. Sinun tulisi siis kuunnella lastasi ja tehdä hänelle selväksi, että hän voi tulla luoksesi silloin kun hän tarvitsee apuasi. Varmista että hän ymmärtää sinun olevan läsnä kuuntelemassa, ymmärtämässä ja antamassa neuvoja.

Kun puhut lapsesi kanssa, tee tämä kiltisti ja ota puheeksi se, mikä on keskustelun tärkein aihe. Näin lapsesi ei tylsisty tai ajattele, että yrität antaa hänelle oppitunnin. Katso lastasi silmiin ja varmista että hänkin katsoo sinua silmiin.

Jos haluat luoda vankan suhteen lapseesi, osoita kiinnostusta niihin asioihin, joista lapsesi on kiinnostunut. Jos hän esimerkiksi haluaa mennä elokuviin ystävien kanssa, älä kiellä häneltä mahdollisuutta tehdä näin. Kysy mitä elokuvaa hän menee katsomaan, onko siinä kenties hänen lempinäyttelijänsä ja keiden kanssa hän on menossa.

5. Tue lastasi

Some figure

Tuki on elintärkeä asia, jotta äiti voisi luoda hyvän suhteen lapseensa. Kun olet saanut selville lapsen lahjakkuudet, rohkaise häntä kaikkiin sellaisiin aktiviteetteihin jotka ovat sopivia: uinti, tanssi, musiikki jne. Nämä tulisi valita omien mieltymysten mukaan, ja sinun tulisi tukea niitä koko ajan.

Tee kaikki mahdollinen mennäksesi tärkeisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin, ja anna hänelle muutama kannustava kommentti. Kerro hänelle, että huolimatta siitä miten asiat menevät, hän tulee aina olemaan sinulle ylpeydenaihe ja että tulet aina olemaan häntä varten hymyilevänä ja suosiotasi osoittaen.

Jos et pääse lapsesi tärkeään tilaisuuteen, tee selväksi että tämä on yksi niistä asioista, jotka eivät ole sinun hallinnassasi. Kerro myös, että hän voi luottaa sinuun kun hänen tarvitsee ja että sinä luotat siihen, että hän tekee parhaansa.

6. Luota lapseesi

Joskus lapsi valehtelee. Joskus näin voi tapahtua myös siksi että sinä valehtelet, ja hän pitää siten valehtelemista normaalina asiana. Ole siis rehellinen itsellesi ja ympärilläsi oleville. Luodaksesi vankan suhteen lapseesi, pidä sinäkin lupauksesi ja opeta lastasi tekemään sanojensa mukaan. Jos hän sanoo tekevänsä jotakin, kerro hänelle että se pitää tehdä.

Kun näet lapsesi hoitavan velvollisuutensa vastuullisesti, voit alkaa luottaa häneen enemmän. Aina silloin tällöin kannattaa myös lohduttaa lasta ja antaa hänelle palkinto hyvästä asenteesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.