Logo image
Logo image

Näin hävität saivareet nopeasti

3 minuuttia
Saivareet ovat täiden munia, jotka leviävät hiuksissa suurella nopeudella.
Näin hävität saivareet nopeasti
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Syksyn saapumisen ja koulun alkamisen sekä viimeistään niin sanotun pipokauden myötä on tavallista, että saivareet saavat kasvulleen täydelliset olosuhteet. Saivareet ovat täiden munia, jotka naaras munii isännän karvoihin tai hiuksiin. Erityisesti koulussa lapset joutuvat alttiiksi tälle infektiolle, ja siksi sinun onkin välttämätöntä tietää, miten hävität saivareet nopeasti ja tehokkaasti, jo ennen kuin ne ehtivät levitä.

Mitä saivareet ovat ja miten ne leviävät

Naaraiden munimia munia kutsutaan saivareiksi. Naaraalla on tapana laskea saivareet päänahkaan ja yleensä sellaisiin paikkoihin kuten niskaan, hiusrajaan ja korvien taakse. Nämä alueet tuottavat tarpeeksi lämpöä, jota taas tarvitaan saivareiden eli täiden munien hautomiseksi.

Naarastäit tuottavat erittäin vahvaa liimaa, jonka ansiosta saivareet pysyvät lujasti paikallaan niin, että niitä ei voida poistaa hiuksista edes pesemällä tai raapimalla. Tässä vaiheessa on myös lisättävä, että munien laskemisen jälkeen kuluu noin viikko ennen kuin munat alkavat kuoriutua. Tarkka aika tosin riippuu vallitsevien olosuhteiden lämpötilasta ja kosteudesta.

Some figure

Naaras voi elää kuukauden ajan ja munia samalla jopa 5-10 munaa joka päivä.

Tämän vuoksi sinun onkin välttämätöntä tietää, millä keinoin hävität saivareet mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Tällä tapaa voit sekä estää tartunnan leviämisen että samalla ehkäistä sitä, että lapsi ei tartuttaisi koulussa myös koulukavereitaan. Täit kykenevät nimittäin liikkumaan hiuksessa niin nopeasti, että ne voivat kulkeutua päästä toiseen jopa yksinkertaisen hiusten kosketuksen kautta.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Onko lapsellasi täitä? Näin karkotat ne luonnollisesti

Näin hävität saivareet nopeasti ja tehokkaasti

Saivareiden havaitseminen silmin on yleensä vaikeaa, mutta täiden läsnäolosta varsin selkeä signaali liittyy lapsen alituiseen pään raapimiseen, sillä verta imevillä täillä on tapana aiheuttaa pään kutinaa. Kun huomaat lapsellasi näitä merkkejä, on tällöin aika ryhtyä toimeen.

Jotta saivareet voitaisiin hävittää mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, sinun on ensin hankittava täiden eliminointiin suunnattuja lääkkeellisiä hoitoja, joita löytyy apteekkien lisäksi myös joistakin luontaiskaupoista. Nämä täiden eliminointiin suunnatut hoidot ovat sekä värittömiä että hajuttomia, eikä niistä aiheudu terveyshaittaa lapsille. Monet näistä lääkinnällisistä hoidoista voivat mahdollisesti poistaa täit ja saivareet jopa muutamassa minuutissa ilman päänahkaa tai muuta ihoa vaurioittavia torjunta-aineita.

Kun tuotetta on levitetty kauttaaltaan lapsen hiuksiin, hiukset pestään huolellisesti runsaalla vedellä ja täishampoolla, joka auttaa poistamaan kuolleet täit ja saivareet. Seuraavaksi lapsen hiukset on käytävä tarkkaan läpi erityisellä täikammalla, jonka hyvin tiheään asetetut piikit auttavat poistamaan jäljelle jääneet saivareet ja täit hiuksista.

Tässä vaiheessa on kuitenkin muistutettava, että täikampaa tulisi käyttää vaan märkään hiukseen, sillä kuivia hiuksia harjattaessa tiheät piikit voivat vaurioittaa herkkää hiusta. Menettely on varsin yksinkertainen: sinun on vain kammattava hiukset huolellisesti aina hiusjuuresta latvaan. Käy kerralla läpi vain pieniä alueita, jotta voit varmistaa, että kaikki täit ja saivareet varmasti irtoavat hiuksesta.

Samoin on otettava huomioon, että tehokkaimmat täikammat ovat nimenomaan ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla piikeillä varustetut kammat. Muovisten täikampojen piikeillä on taas tapana vääntyä käsittelyn yhteydessä, jolloin ne myös menettävät tehoaan.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 7 tapaa karkottaa täit luonnollisesti

Kuinka pitää täit ja saivareet loitolla

Vaikka on totta, ettei täitä ja saivareita voida välttää aivan sataprosenttisesti erehtymättömällä tavalla, säännölliset lapsen hiusten tarkastukset auttavat havaitsemaan ja pysäyttämään infektion ajoissa, jolloin hoitokin pystytään aloittamaan mahdollisimman pian. Voit toki seurata myös seuraavia vinkkejä täiden ja saivareiden loitolla pitämiseksi:

  • Täiden ja saivareiden ehkäisemiseksi sinulla tulisi olla aina täikampa ulottuvilla ja harjata sillä lapsen hiukset vähintään kerran viikossa, vaikka lapsi ei olisi tartuntaa saanutkaan. Jokaisen käyttökerran jälkeen kampa on myös muistettava pestä erittäin huolellisesti hyvin kuumalla vedellä.
  • Tarkista lapsen pää säännöllisesti selkeällä ja kirkkaalla valolla kiinnittäen samalla erityistä huomiota tartunnan yleisimpiin alueisiin: hiusrajaan, niskaan ja korvien taakse.
  • Vältä lasten omien tavaroiden, kuten pipojen, hattujen, lippalakkien, kampojen, harjojen ja pyyhkeiden jakamista muiden lasten kanssa, sillä täit leviävät päästä toiseen erityisen helposti juuri näiden tavaroiden ja vaatteiden välityksellä.
  • Huolehdi hyvästä hygieniasta ja varmista, että lapsi pesee hiuksensa usein ja huolellisesti.

Kuten olet voinut jo huomata, näiden varsin inhottavien, mutta onneksi yleensä suhteellisen vaarattomien tuholaisten hävittäminen ei olekaan loppujen lopuksi niin vaikeaa, kunhan käytät niiden hävittämiseen sopivia tuotteita ja noudatat pakkauksen kyljessä tulevia käyttöohjeita. Täiden ja saivareiden ennaltaehkäisy ei myöskään ota paljoa aikaa, sillä lapsen päänahan ja hiusten tarkkailu tietyin väliajoin ottaa vain muutaman hassun minuutin.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.