Nahkatakin puhdistus viiden vinkin avulla

Nahkatakki on sellainen vaatekappale, joka kaikilla muodin ystävillä on kaapissaan. Sitä kannattaa kuitenkin oppia huoltamaan oikein. Tässä artikkelissa opit, kuinka nahkatakki kannattaa puhdistaa!
Nahkatakin puhdistus viiden vinkin avulla

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Nahkatakki on vaatekaapin perustarvike. Toisin kuin monet muut vaatekappaleet, nahkatakit vaativat kuitenkin erityistä huoltoa pysyäkseen moitteettomassa kunnossa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka nahkatakin puhdistus ja huolto onnistuu viiden vinkin avulla.

Nahkatakki ei koskaan mene pois muodista ja se tekee asusta kuin asusta tyylikkään. Se on lisäksi varsin monipuolinen takki, jota voi käyttää niin hameiden, farkkujen, korkokenkien kuin mekkojenkin kanssa.

Nahkatakit nousivat suosioon ilmavoimissa toisen maailmansodan aikana, koska ne antoivat sotilaille suojaa kylmää vastaan. Nahka on yksi vanhimpia ihmisten käyttämiä materiaaleja.

Moottoripyöräilijät ja rokkarit tekivät nahkatakista muodin symbolin populaarikulttuurissa muuttaen sen kapinallisuuden ja asenteellisuuden merkiksi. Nykyään tällaisia takkeja löytyy monessa eri värissä ja tyylissä, ja niistä on jopa keinonahasta ja muista keinotekoisista materiaaleista tehtyjä jäljitelmiä.

Jatka lukemista – alla kerromme, kuinka nahkatakin puhdistus onnistuu viiden vinkin avulla!

Nahkatakin puhdistus: viisi vinkkiä

Nahka on herkkä materiaali, joka vaatii erityistä huoltoa. Ihan ensiksi tulee kuitenkin tuntea tarkoin oman takin valmistusmateriaali. Onko se aitoa vai keinonahkaa?

Aito nahka vaatii enemmän huoltoa, mutta se myös kestää pidempään. Suurin ongelma keinonahassa on se, että se alkaa kuoriutua ajan myötä.

Nahkatakkia ei tule pestä pesukoneessa muiden vaatekappaleiden seassa, oli se aitoa nahkaa tai ei.

Tässä joitakin vinkkejä, joiden avulla nahkatakin puhdistus ja huolto onnistuu oikeaoppisesti.

Nahkatakkia ei kannata pestä pesukoneessa
Älä pese nahkatakkia pesukoneessa, oli se aitoa nahkaa tai ei.

1. Nahkatakin sisävuoren puhdistus

Yleensä nahkatakeissa on sisävuori, joka on suorassa kontaktissa vartaloon. Sitä ei kuitenkaan suositella pestävän jokaisen käyttökerran jälkeen.

Sisävuoren voi puhdistaa liinalla ja pehmeäharjaksisella harjalla, esimerkiksi vauvan hiuksiin tarkoitetulla harjalla. Tee tämä käyttämällä pyykinpesuaineen, etikan ja ruokasoodan seosta.

Etikka ja ruokasooda tehoavat erinomaisesti hajuihin ja bakteereihin, mutta eivät kastele takkia likomäräksi.

2. Pese nahka saippualla ja vedellä

Sekoita keskenään vettä ja pieni määrä mietoa saippuaa. Varmista, että liuoksessa on varmasti enemmän vettä kuin saippuaa, sillä muutoin se voi värjätä tai vahingoittaa nahkaa. Kostuta sientä tässä liuoksessa ja pyyhi hellävaraisesti takki likaisimmista kohdista.

Pyyhi takista sitten saippua pois vedessä kostutetulla pyyhkeellä. Älä kastele likomäräksi, jotta takkiin ei jää tahroja.

3. Nahkatakin puhdistus: kuivaa huolellisesti

Tämä on tärkeä osa nahkatakin pitämistä moitteettomassa kunnossa, sillä nahka on melko herkkä nesteille ja voi jopa homehtua. Kuivaa sen pinta siis pyyhkeellä hyvin sen jälkeen, kun olet puhdistanut sen kostealla liinalla.

Voit myös ripustaa takin viileään paikkaan ja antaa sen kuivua läpikotaisin. Älä jätä takkia aurinkoon pitkäksi aikaa, sillä sen väri voi haalistua.

4. Kosteuta nahkatakki

Kaupoissa myydään useita nahalle sopivia hoitoaineita, joilla takin pinnan voi kosteuttaa niin, että se ei halkeile tai haalistu ajan myötä. Kosteutukseen voi käyttää myös luonnollista ja monikäyttöistä sheavoita.

Nahkatakin voi siis kunnostaa käyttämällä kosteuttavia aineita. Laita ainetta vain pieni määrä pehmeään liinaan ja hankaa kaikkialle vaatteeseen.

Nahkatakin puhdistus tulee tehdä oikeaoppisesti
Älä kastele nahkatakkia läpimäräksi sitä puhdistaessasi, sillä tämä voi johtaa homeen kasvuun.

5. Käytä erityisiä nahalle tarkoitettuja tuotteita

Nahalle on omat suojaavat ja puhdistavat tuotteensa. Voit ostaa esimerkiksi nahanpuhdistusainetta, joka sopii loistavasti korkealaatuiseen nahkaan. On olemassa myös vettä hylkiviä aineita, joilla nahan voi suojata vedeltä.

Nämä tuotteet voivat tosin olla kalliita, mutta erinomainen investointi vaatekappaleeseen, joka tulee kestämään monia vuosia oikeanlaisella hoidolla. Näillä tuotteilla voi puhdistaa myös nahkakengät.

Noudata nahkatakin hoito-ohjelappua

Nyt tiedät, kuinka nahkatakin puhdistus onnistuu oikeaoppisesti, mutta muista, että on aivan yhtä tärkeää lukea vaatteen hoito-ohjelapun ohjeet. Aina kun jokin epäilyttää, lähetä vaate kuivapesuun – pesulassa tiedetään yleensä tällaisten vaatekappaleiden hoidosta.

Kuivapesu ei ole kuitenkaan tarkoitettu kaikille vaatekappaleille. Palermon yliopiston tekstiili- ja vaatesuunnittelulaitoksen laatima tutkimus osoittaa, että keinonahkatakit voivat mennä pilalle tietyistä kuivapesussa käytetyistä aineista. Tähän on syynä se, että synteettinen nahka on tavallisesti valmistettu muoveista, jotka eivät ole lämmönkestäviä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.