Myokardiitti: syyt, oireet ja hoito

Myokardiitti on harvinainen sairaus, joka johtuu usein infektioista ja vaikuttaa lopulta haitallisesti sydämeen.
Myokardiitti: syyt, oireet ja hoito

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Myokardiitti on sydänlihaksen tulehdus. Sydänlihasta kutsutaan nimellä myokardium, ja sen tehtävänä on liikuttaa sydäntä. Se supistuu lähettääkseen verta ympäri kehoa ja sitten rentoutuu, kunnes sydän alkaa taas täyttyä.

Jos sydänlihas tulehtuu, sydämen pumppaustoiminta ei ole enää yhtä tehokasta ja sen soluissa tapahtuu vaurioita. Luonnollisestikin tämä on merkittävä terveysriski.

Ei ole varmaa, kuinka suuri osa ihmisistä tarkalleen ottaen sairastaa sydänlihaksen tulehdusta, sillä myokardiitti ei monissakaan tapauksissa aiheuta mitään oireita. Se voi kuitenkin ilmetä missä iässä tahansa, myös lapsilla.

Mistä myokardiitti johtuu?

Myokardiitti voi olla flunssan jälkiseuraus

Vähintään puolessa tapauksia myokarditti johtuu virusten, sienten, loisten tai bakteerien aiheuttamasta infektiosta. Usein se ilmaantuu ripulin, flunssan tai influenssan seurauksena.

Muita yleisiä myokardiitin syitä ovat:

 • Allergiset reaktiot lääkkeille
 • Altistuminen tietyille ympäristötekijöille, kuten raskasmetalleille
 • Säteily
 • Autoimmuuniprosessit, jotka aiheuttavat tulehdusta

Lisäksi myokardiitin syntyyn liittyy joitakin sairauksia, kuten nivelreuma, reumaattinen kuume ja punahukka. Joskus sairauden tarkkaa syytä on mahdotonta määrittää.

Millainen myokardiitti on

Elimistö reagoi sydänlihaksen tulehdukseen aktivoimalla immuunijärjestelmän. Immuunijärjestelmä lähettää vasta-aineita taistelemaan tulehdusta aiheuttavaa tekijää vastaan. Mutta näiden solujen tuottamat kemikaalit voivat vahingoittaa sydänlihasta.

Jos paljon soluja vaurioituu, seurauksena on heikentynyt ja tulehtunut sydän. Kun tämä prosessi tapahtuu hyvin nopeasti, se voi johtaa sydämen vajaatoimintaan ja äkkikuolemaan.

Normaalisti sydän kuitenkin uudistuu itsestään. Se tekee tämän korvaamalla vaurioituneet tai kuolleet sydänlihassolut arpikudoksella. Arpikudos on jäykkää eikä tästä syystä edistä sydämen pumppausta.

Kun arpikudosta on hyvin laajalti, se voi aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa tai laajentavaa kardiomyopatiaa.

Sairauden oireet

Myokardiitin oireet

Myokardiitin oireet ovat hyvin vaihtelevia. Itse asiassa joissakin tapauksissa oireita ei ilmene lainkaan.

Joka tapauksessa on tärkeää muistaa, että on olemassa sekä akuuttia myokardiittia että kroonista myokardiittia. Kummallakin on omat oireensa.

Akuutin myokardiitin oireet ovat samankaltaisia kuin sydämen vajaatoiminnassa. Tärkeimmät niistä ovat:

 • Voimakas ja terävä rintakipu rintalastan takana
 • Takykardia
 • Ihon ja limakalvojen sinertäminen tai kalpeus
 • Hengästyneisyys
 • Rytmihäiriöt
 • Maksan ja pernan tulehdus
 • Nesteiden kertyminen jalkoihin

Kroonisen myokardiitin oireet ovat vähemmän selkeitä. Yleisesti ottaen se aiheuttaa heikkoudentunnetta, uupumusta ja hengästyneisyyttä pienessäkin ponnistuksessa, muutoksia ruokahalussa, kipua raajoissa ja laihtumista.

Diagnoosi ja hoito

Myokardiitin diagnosoiminen

Myokardiitin diagnosoiminen on ongelmallista, sillä oireet eivät ole kovin selkeästi juuri sydänlihastulehdukseen yhdistettävissä, ja näin ne voidaan virheellisesti tulkita toisen sairauden aiheuttamiksi.

Yleensä lääkäri tekee ensin kliinisen tutkimuksen, jonka tarkoituksena on varmistaa oireiden olemassaolo ja saada tietoa potilaan viimeaikaisista infektioista.

Jos mitään epäilystä on, lääkäri saattaa ohjata röntgenkuviin määrittääkseen onko keuhkoissa nestettä. Yleisin tutkimus on kuitenkin EKG eli sydänfilmi. Sen avulla lääkäri saa tarkkaa tietoa sydämen toiminnasta.

Tarkoin menetelmä on sydänlihaksen koepalan ottaminen. Tulokset antavat lopullisen diagnoosin, sillä testi osoittaa suoraan onko sydänlihas tulehtunut vai ei. Tämä testi määrätään tavallisesti epäiltäessä myokardiittia.

Suurimmassa osassa tapauksia akuutti myokardiitti menee ohi itsestään. Se paranee itse, jättämättä jälkiseurauksia. Joskus sairaus on vaikeampi ja voi johtaa vakavampiin ongelmiin tai kuolemaan. Joissakin tapauksissa se saattaa johtaa pysyvään sydämen vajaatoimintaan. Kaikki riippuu potilaan yleisterveydestä ja sairauden aiheuttaneista tekijöistä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
7 sydämen terveyttä vahingoittavaa tapaa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
7 sydämen terveyttä vahingoittavaa tapaa

Sydämestä huolehtiminen on asia, joka on meidän monen tehtävälistalla. Eräät tavat haittaavat sydämen hyvinvointia, ja silti nämä tavat ovat hyvin ...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cardiomyopathy. (n.d.)
   bhf.org.uk/heart-health/conditions/cardiomyopathy.aspx
  • How is cardiomyopathy treated? (2016, June 22)
   nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/cm/treatment
  • Mayo Clinic Staff. (2015, March 17). Cardiomyopathy
   mayoclinic.org/diseases-conditions/cardiomyopathy/basics/definition/con-20026819
  • Ramaraj, R., & Sorrell, V. L. (2009, May). Peripartum cardiomyopathy: Causes, diagnosis, and treatment. Cleveland Clinic Journal of Medicine, 76(5), 289-296
   ccjm.org/index.php?id=107937&tx_ttnews[tt_news]=362001&cHash=6e24c6981c0a99e5b7c61e2d60d5870a

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.