Logo image
Logo image

Munakoison 10 parasta terveyshyötyä

3 minuuttia
Munakoiso on hyväksi terveydelle monella tapaa. Se sisältää vain vähän kaloreita, ja siten se on ihanteellista ruokaa painonpudotukseen. Se myös parantaa verenkiertoa sekä toimii tehokkaasti antioksidanttina.
Munakoison 10 parasta terveyshyötyä
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Munakoison hyödyt terveydelle ovat lukuisat ja monenlaiset. Koska se sisältää runsaasti vettä, munakoisossa on vain hyvin vähän kaloreita. Siten se on ihanteellinen kasvis myös painonpudotukseen tarkoitettuun ruokavalioon. Se myös parantaa verenkiertoa sekä toimii erinomaisena antioksidanttina.

Tällä kertaa haluamme siis kertoa, mitkä ovat munakoison hyödyt ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille – jatka lukemista ja saat kuulla, miksi myös sinun tulisi ehdottomasti ottaa tämä kasvis osaksi arkeasi!

Munakoison hyödyt terveydelle

1. Se antaa suojaa sydän- ja verisuonijärjestelmälle

Koska tämä kasvis sisältää runsaasti kaliumia, se auttaa pitämään sydämen lyöntinopeuden tasaisena.

Munakoisossa on myös flavonoideja, jotka vähentävät huonon kolesterolin määrää sekä stimuloivat hyvän kolesterolin lisääntymistä. Molemmat näistä ominaisuuksista ovat hyvin tärkeitä, jotta voisit vähentää riskiä sairastua sydäntauteihin.

Lue aiheesta lisää: 5 syytä juoda munakoiso-sitruunavettä

2. Se torjuu vapaita radikaaleja

Some figure

Koska munakoiso on erinomainen antioksidantti, se on todellinen tehotuote vapaiden radikaalien haitallisten vaikutusten estämiseksi.

Se antaa suojaa soluillesi viivyttämällä ikääntymisen prosessia. Lisäksi se toimii myös puhdistavana tekijänä, joten se auttaa poistamaan kehosta monia myrkyllisiä aineita.

3. Se parantaa aivojen toimintaa

Fytoravinteet, joita munakoisosta löytyy, ovat hyödyksi ihmisen kognitiiviselle järjestelmälle ja mielenterveydelle.

Ne pitävät aivot vapaina myrkyllisistä aineista sekä lisäävät veren virtausta tähän elimeen, mikä sitten stimuloi muistin toimintaa ja analyyttista kykyä.

4. Se auttaa pudottamaan painoa

Some figure

Munakoisossa on runsaasti liukenevaa kuitua, joka auttaa tasapainottamaan ruoansulatusjärjestelmää.

Se sisältää vain vähän kaloreita, ja kuten aikaisemmin jo mainitsimmekin, se koostuu pääasiassa vedestä, joten se antaa tehokkaasti kylläisyydentunteen sekä auttaa siten pysymään pidempään kylläisenä.

5. Se auttaa estämään anemiaa

Yksi pääsyistä anemiaan on se, että verestä puuttuu rautaa. Munakoisosta saatava rauta on erittäin hyvä apu, kun halutaan estää ja hoitaa anemiaa.

Rauta toimii myös tärkeässä roolissa veren punasolujen muodostumisen kannalta – nämä auttavat proteiinien käsittelyssä aineenvaihdunnassa.

6. Se parantaa näkökykyäsi

Koska munakoiso sisältää antosyaania – tämä on liukeneva yhdiste, joka auttaa parantamaan keskushermoston toimintaa – tätä kasvista suositellaan avuksi näkökyvyn pitämiseksi hyvänä sekä kaihin kehittymisen estämiseksi.

7. Se parantaa luiden terveyttä

Munakoisossa on fenoliyhdisteitä, jotka auttavat tekemään luista vahvemmat sekä vähentävät riskiä saada osteoporoosia.

Kuten jo mainitsimmekin, munakoisossa on runsaasti rautaa, ja siinä on myös kalsiumia, ja nämä ovat kaksi sellaista tekijää, jotka ovat elintärkeitä luiden pitämiseksi terveinä.

8. Se on loistava apu hiustenhoidossa

Some figure

Lisäksi, koska se sisältää B3-vitamiinia, munakoiso auttaa stimuloimaan hiustenkasvua.

Siinä on myös runsaasti A-vitamiinia, joka edistää talintuotantoa, ja tämä on avuksi hiusten kosteuttamisessa sekä hiustenlähdön estämisessä.

9. Se torjuu nesteen kertymistä

Nesteen kertyminen johtuu monista erilaisista tekijöistä, kuten esimerkiksi kuukautisista, vaihdevuosista, raskaudesta sekä munuais– ja sydäntaudeista.

On hyvä idea ottaa avuksi munakoisovesi, jos ongelmanasi on tämä ilmiö, sillä kyseinen kasvis toimii loistavana nesteenpoistajana, joka auttaa kehoa pääsemään eroon siihen kertyneistä nesteistä.

Nesteen kerääntyminen voi vaikuttaa ulkonäköön kiloja lisäten, ja se voi tehdä olon raskaammaksi. Jos haluat keventää itseäsi sekä tehdä olostasi paremman, kannattaa ehdottomasti lisätä munakoisovesi päivittäisiin rutiineihin.

Lue aiheesta lisää: 7 vinkkiä nesteen poistamiseksi ja verenkierron parantamiseksi

10. Se hoitaa palovammoja

Lisäksi munakoiso toimii tälläkin tapaa, eli jos ihollasi on palovammoja, voit käyttää niiden hoidossa munakoisosta valmistamaasi tahnaa.

Usko tai älä, munakoiso toimii tässäkin tarkoituksessa, sillä siinä on runsaasti hoitavia ja rauhoittavia ominaisuuksia, jotka lievittävät kipua sekä tekevät ihosta pehmeämmän.

Päivittäinen munakoisoveden juonti parantaa suuresti terveyttä

Kuten nyt tiedät, tämä kasvis sisältää runsaasti elintärkeitä ravinteita, jotka tarjoavat loistavaa suojaa keholle. Jotta voisit saada munakoisosta kaiken irti, esittelemme nyt erään helpoimmista ja kätevimmistä keinoista tästä kasviksesta nauttimiseksi.

Kyseessä on munakoisoa sisältävä vesi – kokeile itse, jos terveyden kohentaminen tehokkaasti ja vaivattomasti kiinnostaa!

Tarvittavat ainekset

 • Keskikokoinen munakoiso (160 g)
 • 1 litra vettä
 • 1 sitruuna (100 g)

Toimi näin

 • Ensin pese munakoiso ja paloittele se.
 • Purista sitten sitruunasta mehu.
 • Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää sekaan munakoison palat.
 • Anna olla liedellä 25 minuutin ajan, kunnes munakoiso on pehmeää.
 • Käännä lämpö pois päältä ja anna nesteen olla tunnin ajan.
 • Kaada neste siivilän lävitse ja laita se talteen tummaan lasipurkkiin.
 • Sitten lisää sekaan sitruunamehu.
 • Tämä munakoisovesi on loistava juoma koko päivän mittaan nautittavaksi.

Tiesitkö jo aikaisemmin, että munakoiso on oikea terveystuote? Jos et vielä käytä tätä kasvista osana arjen ruokavaliotasi, nyt on oikea aika aloittaa sisällyttämään munakoison hyödyt omaankin elämääsi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Aguilera-Otíz M, del Carmen Reza-Vargas M, Chew-Madinaveita RG, Meza-Velázquez JA. Propiedades funcionales de las antocianinas. Biotecnia 2011; 13 (2): 16-22.
 • García E, Hernández E, De Paula CD, Tatis HA. Caracterización bromatologíca de la berenjena (Solanum melongenaL.) en el Departamento de Córdoba. Temas Agrarios 2003; 8 (1): 27-32.
 • Rodríguez G. Ácido fólico y vitamina B12 en la nutrición humana. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 1998; 12 (2): 107-119.
 • Das S, Raychaudhuri U, Falchi M, Bertelli A, Braga PC, Das DK. Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food Funct. 2011 Jul;2(7):395-9. doi: 10.1039/c1fo10048c. Epub 2011 Jun 10. PMID: 21894326.
 • Sukprasansap M, Sridonpai P, Phiboonchaiyanan PP. Eggplant fruits protect against DNA damage and mutations. Mutat Res. 2019 Jan;813:39-45. doi: 10.1016/j.mrfmmm.2018.12.004. Epub 2018 Dec 21. PMID: 30594791.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.