Logo image
Logo image

Munuaiskipu ja 6 juomaa sen lievittämiseen

3 minuuttia
Munuaiskivun helpottamiseksi on oleellista pysyä hyvin nesteytettynä nesteiden kierron edistämiseksi. Tämä auttaa poistamaan myös mahdolliset myrkyt.
Munuaiskipu ja 6 juomaa sen lievittämiseen
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vaivaako munuaiskipu?

Munuaiset ovat kaksi pientä elintä, jotka ovat erittäin tärkeitä elimistön puhdistuksen ja myrkkyjen poistamisen kannalta. Ne kontrolloivat pääasiassa lukuisia myrkkyjä poistavia toimintoja elimistössä, aina elektrolyyttien tasapainottamisesta oikean verenpaineen ylläpitämiseen.

Kun munuaisissa esiintyy kipua, se voi johtua lukuisista eri syistä. Joitakin yleisimmistä ovat:

 • Vamma
 • Kasvain
 • Virtsatietulehdus
 • Hyytymät munuaisten verisuonissa
 • Munuaiskivet
 • Eturauhasen epänormaali kasvu
 • Rajoittunut virtsan kulku

Oli syy mikä tahansa, kipu on erittäin epämiellyttävää ja rajoittavaa.

Ongelman ratkaisemiseksi on parasta puhua ensin lääkärille, sillä munuaiskipu on tavallisesti vain oire jostain isommasta ongelmasta, joka tulee käsitellä kokonaisvaltaisesti.

Onneksi on olemassa joitakin luontaishoitoja, joita voit käyttää munuaiskivun lievittämiseen.

1. Pelkkä vesi

Some figure

Tiedät jo, että sinun tulisi juoda kaksi litraa vettä päivässä, mutta useimmat juovat paljon tätä vähemmän. Vaikka se ei ehkä olekaan ongelma normaalina päivinä, on tärkeää juoda oikea määrä etenkin jos kärsii munuaiskivusta.

Muista, että riittävä vedenjuonti on oleellista myrkkyjen poistamiseksi elimistöstä helposti. Nämä kaksi litraa tulisi kuitenkin nauttia pitkin päivää.

Sinun tulisi myös varmistaa, että vetesi on mahdollisimman luonnollista, ilman lisättyä sokeria tai muita ainesosia.

Katso myös: Kookosveden juonnin mahtavat hyödyt

2. Sitruunavesi

Sitruuna sisältää sitruunahappoa. Tällä hapolla on kyky hajottaa ja auttaa poistamaan mahdollisia munuaisiin muodostuvia kiviä.

Jos saat liikaa kalsiumia, koet munuaiskipua siitä syystä, että virtsan puhdistamisessa on vaikeuksia.

Tämän ongelman välttämiseksi pyri juomaan kerran päivässä lasillinen vettä, jossa on kahden sitruunan mehu. Älä lisää sokeria tai makeutusaineita, jotta et saa elimistöösi enempää hyödyttömiä myrkkyjä.

Tämä hoito voi olla hyödyksi erityisesti silloin, jos lääkärisi on todennut ongelmasi johtuvan juuri munuaiskivistä.

3. Nokkostee

Some figure

Onko lääkärisi kertonut sinulle, että munuaiskipusi johtuu tulehduksesta? Tulehdusta voi syntyä silloin, kun munuaisten on vaikea päästää virtsaa läpi.

Onneksi nokkostee auttaa eliminoimaan bakteereja ja kiteitä, jotka saattavat olla ongelman syynä.

Kokeile juoda kupillinen tätä teetä kerran päivässä.

Ainekset

 • muutama nokkosenlehti
 • 1 kupillinen kiehuvaa vettä (250 ml)

Valmistus

 • Laita nokkosenlehdet veteen ja anna hautua useiden minuuttien ajan.
 • Siivilöi ja juo neste, lisäämättä sokeria tai muita makeutusaineita.

4. Sellerimehu

Sellerillä on antiseptisiä ominaisuuksia, jotka auttavat eliminoimaan munuaisiin kerääntyviä bakteereja.

Jos munuaiskipu aiheuttaa paljon ongelmia, mutta aiemmin mainitut juomat eivät auta, kokeile tätä vaihtoehtoa.

 • Vaikka sellerimehu voi olla hieman väkevää, se on erittäin tehokasta. Jos et oikein pidä sellerin mausta, voit kokeilla sekoittaa mehua veteen tai sitruunamehuun.
 • Toinen vaihtoehto on lisätä selleriä smoothieihin. Näin voit yhdistää sitä muiden tässä listattujen hedelmien ja vihannesten kanssa.

5. Granaattiomenamehu

Some figure

Granaattiomena, sekä sen mehu että siemenet, on aivan erinomainen munuaiskivun ja virtsatietulehdusten hoidossa. Sillä on supistavia ominaisuuksia, jotka helpottavat liiallisten mineraalien muodostamien munuaiskivien hajoamista.

Lisäksi tämä mehu on erittäin nesteyttävä, ja sen sokeripitoisuus on alhainen. Jos haluat, kokeile juoda lasillinen granaattiomenamehua kaksi kertaa viikossa.

Muista, että vaikka granaattiomenamehu ei sisällä niin paljon sokeria, se on silti makeaa, joten juo sitä maltillisesti jotta verensokerisi ei nousisi.

Käy lukemassa tämä artikkeli: 7 hoitokeinoa virtsatietulehdukseen

6. Vesimelonimehu

Vesimeloni on hedelmä, joka sisältää hyvin paljon vettä ja kaliumia. Nämä kaksi ainesosaa voivat olla suureksi hyödyksi fosfaattien ja karbonaattien muodostamien kivien hajottamisessa.

Toinen vesimelonimehun tai -veden juomisen hyödyistä on se, että se säätelee virtsan happamuutta.

 • Jos päätät juoda vesimelonimehua munuaiskipuun, se on parasta nauttia tuoreena ja pienissä määrissä, sillä se sisältää paljon sokeria.
 • Ihanteellisesti sinun tulisi yhdistää yksi osa vesimelonimehua kahteen osaan vettä, tai lisätä sitä smoothieihin.

Muita vinkkejä munuaiskipuun

Yllä mainittujen juomien lisäksi on joitakin lisävinkkejä, joita sinun kannattaa harkita. Tärkein niistä on käydä lääkärissä.

Munuaiskipu ei ole normaalia, ja jos se on kestänyt pidempään kuin pari päivää, on parasta sulkea pois vakavat ongelmat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bajwa, Z. H., Gupta, S., Warfield, C. A., & Steinman, T. I. (2001). Pain management in polycystic kidney disease. Kidney International. https://doi.org/10.1046/j.1523-1755.2001.00985.x
 • Kregar, G., & Filinger, E. (2005). ¿ Qué se entiende por automedicación. Acta Farm. Bonaerense, 24(1), 130-3.
 • Moraru, D., Bleoanca, I., & Segal, R. (2007). Probiotic vegetable juices. The Annals of the University Dunarea …
 • Perkins, Penelope & Collins, Julie & Clevidence, Beverly & Wu, Guoyao. (2007). Watermelons and Health. Acta Horticulturae. 731. 10.17660/ActaHortic.2007.731.17.
 • Rondon-Berrios, H. (2011). Avances en la fisiopatología del edema en el síndrome nefrótico. Nefrología (Madrid), 31(2), 148-154. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-69952011000200006
 • Yapo, B. M. (2009). Lemon juice improves the extractability and quality characteristics of pectin from yellow passion fruit by-product as compared with commercial citric acid extractant. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2009.01.039

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.