Motivaatiohaastattelu terveydenhoidossa

Motivaatiohaastattelut terveydenhoidossa määritellään usein näyttöön perustuvaksi lähestymistavaksi, silloin kun tavoitteena on muuttaa käyttäytymismallia. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja tästä aiheesta.
Motivaatiohaastattelu terveydenhoidossa

Viimeisin päivitys: 04 heinäkuuta, 2021

Motivaatiohaastattelun merkityksen sekä sovellustapojen ja mahdollisten hyötyjen tunteminen terveydenhuollossa ovat tärkeitä työkaluja hyvien elämänmuutosten edistämisessä. Motivaatiohaastattelu on hyödyllinen strategia, kun tavoitteena on terveydelle haitallisista toimintamalleista luopuminen.

Tässä RET -lehdessä julkaistussa artikkelissa mainitaan, kuinka motivoiva haastattelutapa on tärkeää käyttäytymismuutoksen aikaansaamiseksi. Tämä johtuu siitä, että se helpottaa ihmissuhteita ja auttaa ratkaisemaan ongelmatilanteita.

Motivaatiohaastattelu terveydenhoidossa

Tämä on strategia tai työkalu, jolla kannustetaan ja edistetään haitallisten toimintamallien muuttamiseksi. 

Se on erityisen tärkeä työkalu ammattilaisille, jotka työskentelevät nuorten kanssa, koska monet heidän terveysongelmistaan ​​liittyvät usein heidän käyttäytymiseensä.

Toisin kuin voimme olettaa, jotkut tutkimukset, kuten tämä Journal of Consulting and Clinical Psychology -sovelluksessa julkaistu tutkimus vuodelta 2017, paljastavat sen olevan tehokkaampi niille, joilla ei ole motivaatiota muutokseen, kuin niille, jotka ovat jo päättänyt tehdä muutoksen.

Viime aikoina on kirjoitettu paljon strategioista, joiden tavoitteena on käyttäytymismallien muutokset. Huomaa, että kannustimien käyttö on yksi näistä ehdotuksista.

Motivaatiohaastattelu soveltuu etenkin nuorille.

Onko se strategia vai viestintätyyli?

Motivaatiohaastattelu terveydenhuollossa määritellään usein näyttöön perustuvaksi lähestymistavaksi käyttäytymismallien muuttamiseksi. Gaceta Medicassa julkaistun raportin mukaan “ne henkilöt, jotka valitsivat motivaatiohaastattelun, saavuttivat suuremman hyödyn kuin ne, jotka jatkoivat tavallista neuvontaa.” Määritelmät vaihtelevat kuitenkin suuresti, mukaan lukien vanhentuneet sekä epätarkat tulkinnat.

Mitä on motivoiva haastattelu?

Millerin ja Rollnickin kirjassaan Motivational Interviewing: Helping People Change tekemän tutkimuksen mukaan:

”Motivaatiohaastattelu on yhteistyöhön perustuva, tavoitteellinen viestintätyyli, jossa keskitytään muutoksen kieleen. Sen tarkoituksena on vahvistaa henkilökohtaista motivaatiota ja sitoutumista tiettyyn tavoitteeseen herättämällä sekä tutkimalla henkilön omia syitä muutokseen hyväksynnän ja myötätunnon ympäristössä.”

Siten motivaatiohaastattelun ominaisuudet näiden samojen ammattilaisten mukaan ovat:

  • Ohjaava viestintätyyli, jossa otetaan huomioon hyvän kuuntelun, tiedon ja suositusten merkitys.
  • Sen pitäisi antaa ihmisille mahdollisuus muuttaa tiettyjä käyttäytymismalleja ja tulla joustavammaksi. Tämä strategia perustuu myös kunnioittavaan tapaan kommunikoida, joka helpottaa luonnollisia muutosprosesseja sekä autonomian kehittymistä.
  • Lisäksi se heijastaa tietyn ambivalenssin olemassaoloa mahdollisuuteen tehdä muutos, joka vaikka keskipitkällä aikavälillä onkin suotuisa, ihmiset eivät aina näe että tavoite on saavutettavissa.

Joitakin huomioita motivaatiohaastatteluun liittyen

Sen toteuttavan ammattilaisen on tärkeää kehittää avoimia kysymyksiä. Sellaisia, joita he voisivat kysyä myös esimerkiksi työhaastattelun aikana. Tämän puolestaan ​​pitäisi mahdollistaa ihmisten kokemusten, näkökulmien ja ideoiden tutkimisen.

Samanaikaisesti pohdinnan perustana on kuunteleminen ja pyrkimys ymmärtää, mitä henkilö sanoo. Voit saavuttaa tämän tavoitteen toistamalla, muotoilemalla lauseen uudelleen tai tarjoamalla syvempää tietoa aiheesta. Jälkimmäinen pointti on motivaatiohaastattelun perustaito; varsinkin kuinka ilmaisemme empatiaa, joka on todella merkityksellinen ainesosa.

Motivaatiohaastattelu terveydenhoidon yhteydessä

On välttämätöntä ymmärtää motivaatiohaastattelun merkitys, laajuus, logiikka ja menetelmä. Jokaisen nuorten kanssa tekemisissä olevan ammattilaisen on tunnistettava, onko tämä ainoa tai paras vaihtoehto.

Lopuksi on tärkeää mainita että ne henkilöt, jotka päättävät soveltaa tätä käytäntöä tai haluavat toteuttaa sitä, perustavat toimintansa luotettaviin lähteisiin. Kuten ne, jotka olemme maininneet tässä artikkelissa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Näin edistät terveellisiä tottumuksia teini-ikäisillä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Näin edistät terveellisiä tottumuksia teini-ikäisillä

Teini-ikä on kriittinen elämänvaihe. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka vanhemmat voivat edistää terveellisiä tottumuksia teini-ikäisillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.