Vinkkejä vaikeista ajoista toipumiseen

Vaikka et välttämättä halua nähdä ketään tai poistua kotoasi, sosiaalinen elämä ja liikunta ulkona ovat joitakin keinoja toipua vaikeista ajoista. Opi myös ylläpitämään positiivista ajattelutapaa.
Vinkkejä vaikeista ajoista toipumiseen

Kirjoittanut Óscar Dorado

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Arjen stressi, ihmissuhteet ja pettymykset ovat muutamia syitä siihen, miksi ihmiset voivat masentua. Vaikeat ajat ja kaikenlaiset tielle tulevat esteet on kuitenkin mahdollista voittaa. Tässä artikkelissa jaamme muutamia vinkkejä vaikeista ajoista toipumiseen.

Me kaikki käymme läpi sekä hyviä että huonoja aikoja elämässämme. Joskus huonot ajat voivat kuitenkin laukaista masennuksen, joka vaikuttaa haitallisesti arjen elämään ja suhteisiin muiden ihmisten kanssa.

Vinkkejä vaikeista ajoista toipumiseen

Kerromme alla muutamia vinkkejä, joiden avulla voit toipua vaikeista ajoista. Olemme varmoja siitä, että jos saat pidettyä ne mielessäsi, voit päästä yli mistä tahansa!

1. Positiivinen ajattelutapa

Vinkkejä vaikeista ajoista toipumiseen: positiivinen asenne.

Ensimmäinen neuvo huonoista ajoista toipumiseksi on pitää yllä positiivista ajattelutapaa. Joskus masennus työntyy ajatuksiin, siihen kuinka näemme itsemme ja odotuksiimme tulevaisuudesta. Kun tällaisia ajatuksia ilmaantuu, muista, että todellisuuden vääristyminen on masennuksen oire.

Älä myöskään unohda, että tästä kierteestä on mahdotonta vapautua, jos ajattelutapa ei muutu. Positiivinen asenne on erittäin tärkeää masennusta ruokkievien negatiivisten ajatusten katkaisemiseksi. Tasapainoisempi ajattelutapa voi auttaa ymmärtämään, että asiat eivät ole aivan niin hullusti kuin olet ajatellut.

Positiivisen ajattelutavan vahvistamiseksi vakuuta itsellesi, että olet siirtymävaiheessa, josta kyllä selviät, ja että odotat parempia aikoja tulevaisuudessa. Et ainoastaan pääse yli vaikeista ajoista tämän positiivisen ajattelutavan avulla, vaan sinusta tulee myös vahvempi, jos onnistut muuttamaan ajattelutapaasi loppuelämäksesi.

2. Vinkkejä vaikeista ajoista toipumiseen: ole sosiaalinen

Ystävät auttavat vaikeina aikoina
Ihmissuhteiden ylläpitäminen avaa oven uusille neuvoille ja tuelle silloin, kun elämässäsi on vaikeaa.

Toiseksi on hyvä muistaa, että sosiaalisuus on yksi avainasioista huonoista ajoista toipumiseksi. Vaikka se saattaa vaatia ponnistelua, yritä ylläpitää sosiaalista elämää. On ymmärrettävää, että tällaisina aikoina saatat haluta olla vain omassa rauhassasi ja pitää etäisyyttä niihinkin harvoihin ihmisiin, jotka parantavat oloasi.

Kasvotusten tapahtuvan vuorovaikutuksen tulisi kuitenkin olla etusijalla heti tästä hetkestä alkaen. Vaikka sosiaalinen media ja puhelinkeskustelut ovatkin erinomainen keino pitää yhteyttä muihin ihmisiin, ne eivät tarjoa samanlaista laatuaikaa kuin kasvotusten näkeminen.

Jo pelkkä ystävien kanssa keskusteleminen voi auttaa. Voit kertoa heille, miltä olosi tuntuu, ja saada heiltä asianmukaisia neuvoja. Muista, että on sinun aikasi saada tarvitsemaasi tukea. Älä siis tunne huonoa omaatuntoa, ja kiitä ystäviäsi ja läheisiäsi hyvistä neuvoista.

Tutustu myös tähän artikkeliin: Huonot tavat, jotka tappavat parisuhteen

3. Lähde liikkeelle!

Vinkkejä vaikeista ajoista toipumiseen: liikunta.
Liikunta tuo paljon hyvää oloa.

Jos olet masentunut, on tärkeää harrastaa liikuntaaKotiin sulkeutuminen on yksi pahimpia asioita mitä voit tässä tapauksessa tehdä, sillä se tekee olosta vain surkeamman.

Liikunta on tehokas työkalu masennusta vastaan ja yksi tärkeimmistä työkaluista toipumisen tiellä. Pyri liikkumaan vähintään puoli tuntia päivässä parantaaksesi mielialaasi. Liikunta tekee olosta energisen.

Suosittelemme harrastamaan yhtäjaksoista ja rytmistä liikuntaa, jossa liikutat käsivarsiasi ja jalkojasi; esimerkkeinä juoksu, tanssiminen, uiminen, painonnosto tai pyöräily. Kannattaa harkita myös muiden ihmisten kanssa treenaamista, sillä se auttaa pitämään motivaatiota yllä.

Muista, että näitä keinoja ei ole tarkoitettu varsinaiseksi toimintaohjeeksi siihen hetkeen, kun elämässäsi on vaikeaa. Jos siis olet tosissasi masentunut tai mietit itsetuhoisia ajatuksia, ota yhteyttä lääkäriin tai mielenterveysalan ammattilaiseen.

Näistä vinkeistä voi kuitenkin olla apua toipumisen tiellä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Boyle, M. (2018). Art Therapy for Major Depression: Positive Psychology and the Therapeutic Alliance.
  • Shapira, L. B., & Mongrain, M. (2010). The benefits of self-compassion and optimism exercises for individuals vulnerable to depression. The Journal of Positive Psychology, 5(5), 377-389.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.