Logo image
Logo image

Moottoripyörän huolto kotona 5 vinkin avulla

4 minuuttia
Moottoripyörän perushuolto auttaa pitkittämään ajoneuvon kestoa ja parantamaan sen suorituskykyä. Noudata vain näitä helppoja ohjeita kotona.
Moottoripyörän huolto kotona 5 vinkin avulla
Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Moottoripyörät ovat yhä suositumpia kulkuneuvoja, käytettiinpä niitä sitten urheiluun tai vain vapaa-ajan ajeluun. Tämän päivän artikkelissa jaamme tärkeitä vinkkejä, joiden avulla moottoripyörän huolto onnistuu kotona.

Moottoripyörän perushuolto ei ainoastaan pitkitä ajoneuvon kestoa merkittävästi, vaan auttaa myös säästämään rahaa kalliissa korjauksissa ja – mikä tärkeintä – tekee ajamisesta turvallista. Öljyn ja renkaiden kulutuspinnan tarkistaminen kerran kuukaudessa sekä ketjujen puhdistus ja voitelu ovat vain muutamia toimia, jotka voi helposti tehdä itsekin.

On tärkeää katsoa ohjekirjasta apua aina kun tekee jonkinlaista mekaanista työtä. Ohjekirja on valmistajan laatima ja se sisältää kyseistä ajoneuvoa koskevia tarkkoja suosituksia. Älä myöskään epäröi kääntyä ammattilaisen puoleen, jos huomaat vian tai jonkin isomman ongelman, jonka ratkaisemiseen taitosi eivät riitä.

Perustarkistukset moottoripyörän pitämiseksi huippukunnossa

Moottoripyörän kunnossa pitäminen onnistuu kaikilta ajajilta. Siihen tarvitaan vain eräitä perustyökaluja, oikeanlaiset vaatteet (puuha on likaista), astia jäteöljylle ja riittävästi työtilaa.

Tarvitset todennäköisesti myös kokeneen mekaanikon apua mahdollisiin ajamisen aikana ilmeneviin ongelmiin. Tiettyjen osien puhdistus tai tarkastus ja nesteiden vaihto ovat kuitenkin helpompia tehtäviä, jotka voit hoitaa itse noudattamalla alla olevia vinkkejä.

Some figure

Lue myös: Miksi juokseminen juoksumatolla kannattaa?

1. Tee renkaiden yleistarkastus

Renkaita tarkastaessa tulee pitää mielessä useita asioita. Etsi ensiksikin renkaista halkeamia tai murtumia.

Tarkastuksen voi tehdä silmämääräisesti etsimällä mahdollisia sirpaleita, viiltoja tai palasia, jotka voivat saada pinnan kulumaan, olivatpa ne miten pieniä tahansa. Toinen tärkeä tehtävä on tarkistaa renkaiden urasyvyys ja niiden kunto. Onko se kulunut ja litteä? Siinä tapaksessa rengas kannattaa vaihtaa välittömästi.

Pyri tarkistamaan myös ilmanpaine joka kuukausi. Tähän tarvitaan ilmanpainemittari, joka kytketään renkaan venttiiliin paineen mittaamiseksi.

Huomaa, että tämä tulee tehdä kylmille renkaille eli kun pyörällä ei ole ajettu ainakaan kolmeen tuntiin. Tarkat ilmanpaineet on yleensä valmistajan ohjekirjassa. Muista, että mikä tahansa keskimääräistä suurempi tai pienempi lukema on huono juttu.

2. Tarkista öljyn määrä

Tämä tulee tehdä vähintään kerran kuukaudessa, mutta kesällä useammin, sillä lämpö saattaa paksuntaa sitä.

Kesällä öljyt kannattaakin tarkastaa joka viikko, jos asuu ääriolosuhteissa. Tämä riippuu tosin myös siitä, kuinka usein moottoripyörää käytetään. Tarkista öljyt viikoittain, jos ajelet säännöllisesti. Tarkista öljyt ennen ajamista myös silloin, jos käytät moottoripyörää vain silloin tällöin.

Tee tämä laittamalla moottoripyörä tasaiselle alustalle ja käynnistä se muutamaksi minuutiksi, jotta neste lämpenee. Sammuta sitten moottori ja tarkista öljyn määrä tarkastuslasista moottorin oikealla puolella.

Huomaa, että kaikissa moottoripyörissä ei ole tarkastuslasia, vaan öljytikku korkissa. Pyyhi se ensin puhtaaksi ja laita sitten takaisin uittaaksesi sen öljyssä. Osoittimen tulee olla maksimi- ja minimiarvojen välillä.

Lisää öljyä, jos sitä on liian vähän, ja käytä aina moottoripyörän mallille sopivaa öljyä. Näin voit havaita mahdolliset vuodot ja tarkastaa nesteen värin. Sen tulisi olla samanlaista kuin pullossa. Jos neste on tummaa, ongelma vaatii ammattilaisen apua.

3. Moottoripyörän huolto edellyttää ketjujen puhdistusta ja voitelua

Ketjut ovat oleellinen osa moottoripyörää, joten puhdista ne aika ajoin.

Tee tämä kohottamalla takarengasta ja laita vaihde vapaalle voidaksesi liikuttaa sitä helpommin. Puhdista sitten mahdolliset roskat ja pölyt pehmeällä harjalla koko pituudelta ja levitä ketjuille erityistä voiteluainetta.

Voiteluaine tulee levittää mahdollisimman tasaisesti kaikkialle ketjuun, joten älä käytä liikaa. Käytä käsineitä ihokontaktin välttämiseksi.

Anna olla muutama minuutti ja arvioi sitten ketjun kireys. Onko se liian venynyt tai kulunut? Siinä tapauksessa se on aika vaihtaa. Tarkista kireys aina noin tuhannen ajokilometrin jälkeen.

Käy lukemassa myös: Miksi autolla ajaminen pelottaa?

4. Tarkista valot, äänitorvi ja akku

Nämä ovat perusmekanismeja, mutta aivan yhtä tärkeitä kuin muut osat, joten ne kannattaa tarkistaa aina silloin tällöin sakkojen ja onnettomuuksen välttämiseksi.

Niiden hajoamisen yhteydessä toimenpide tulee teetättää henkilöllä, jolla on tietoa sähkötöistä, sillä se edellyttää johtojen käsittelyä.

Sama koskee akkua, erityisesti jos moottoripyörä on seissyt pitkään paikallaan. Akku saattaa tarvita vain uutta latausta, riippuen sen iästä. Sen huoltoon kuuluu toisinaan kuitenkin myös sisällä olevan nesteen vaihtaminen tai koko akun uusiminen.

Some figure

5. Suodattimien puhdistus on tärkeä osa moottoripyörän huoltoa

Öljy ja öljynsuodatin on tärkeää vaihtaa aina 5 000 – 10 000 ajokilometrin jälkeen. Ilmansuodattimen voi kuitenkin vaihtaa tätä useammin. Se pitää epäpuhtaudet poissa moottorista nappaamalla ympäristön hiukkasia ja likaa, jotka voisivat tukkia sen.

Ilmansuodattimeen voi olla jossain määrin hankala päästä käsiksi tietyissä moottoripyörämalleissa. Se on helpompaa, kun ilmansuodatin sijaitsee sivulla tai polttoainetankin alla. Seuraavaksi tulee tarkistaa, millainen se on.

Moottoripyörän huolto on tärkeää, jotta se pysyisi hyvässä kunnossa

Moottoripyörän huolto ja tarkistus edellyttävät aina riittävästi työtilaa joko pihalla tai autotallissa. Se on likaista hommaa, joten pidä puhdistusvälineet lähettyvilläsi. Korjausten määrä ja tarve riippuvat moottoripyörästä, mutta nämä vinkit voivat auttaa pitkittämään sen kestoa ja parantamaan suorituskykyä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Risco Ordoñez, R. E. Aplicación de Mejora de Procesos en el área de mantenimiento primario de motos, para incrementar la competitividad en la Empresa Moto Servicios Ordoñez E.I.R.L. Universidad César Vallejo (2017). https://repositorio.ucv.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12692/1799/Risco_ORE.pdf;jsessionid=4D7D64555028286F1FE2EDF18878756E?sequence=1
  • Br. Marcial Antonio Márquez García. Br. Rufino Norori Polanco. Br. Miguel Antonio Guzmán Vargas. Manual de mantenimiento preventivo para las motocicletas MASESA. Managua. FACULTAD DE TECNOLOGIA DE LA INDUSTRIA INGENIERIA MECANICA – INDUSTRIAL, UNIVERSIDAD NACIONAL DE INGENIERIA (2017) http://ribuni.uni.edu.ni/2534/1/92223.pdf
  • Pérez Celay, Íñigo. Manual de montaje y mantenimiento de una motocicleta de competición. Departamento de Ingeniería Mecánica, Energética y de Materiales Universidad Pública de Navarra (2011) Disponible en: https://academica-e.unavarra.es/handle/2454/2966

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.