Logo image
Logo image

Mitkä ovat persiljan hyödyt munuaisille?

3 minuuttia
Persilja on täynnä terveydelle välttämättömiä ravintoaineita. Tässä artikkelissa kerromme persiljan mahtavista vaikutuksista munuaisiin.
Mitkä ovat persiljan hyödyt munuaisille?
Kirjoittanut Óscar Dorado
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Persilja on suosittu yrtti kaikkialla maailmassa. Sen lääkitsevät ominaisuudet ovat yleisesti tunnettuja, erityisesti munuaisten terveyden osalta. Miksi munuaiset kannattaa puhdistaa persiljalla? Jatka lukemista, sillä esittelemme tässä artikkelissa persiljan hyödyt munuaisille.

Aivan kuin persiljan hoitavissa ominaisuuksissa ei olisi riittämiin, se on myös melko suosittu yrtti gastronomiassa johtuen sen herkullisesta ja raikkaasta mausta. Tiedät jo luultavasti useita tapoja lisätä persiljaa aterioihin, ja mekin olemme jakaneet joitakin persiljaa sisältäviä reseptejä muissa artikkeleissamme.

Tänään haluamme kertoa persiljan monista hyödyistä munuaisten terveydelle, mutta käydään ensin läpi munuaisten tehtävät.

Munuaisten tehtävät

Munuaiset ovat elimistön verensuodatuslaitokset, jotka tekevät töitä 24/7. Ne käsittelevät kaiken mitä tulee elimistöön ja erottavat hyvät pahoista. Kun tämä työ on tehty, ne lähettävät kaikki kuona-aineet pois virtsan mukana.

Päivittäiset tottumukset, joihin saattaa joidenkin kohdalla kuulua ravitsemuksellisesti puutteellinen ruokavalio ja/tai passiivinen elämäntapa, edistävät myrkkyjen kertymistä kehoon. Tämä pakottaa munuaiset työskentelemään normaalia kovemmin. Terveellisempien elämäntapojen omaksumisen lisäksi yksi hyvä tapa pitää munuaisten toiminta tehokkaana on käyttää joitakin luontaishoitoja.

Persiljan uskomattomat ominaisuudet johtuvat siitä, että se sisältää runsain määrin K-, A- ja C-vitamiineja sekä foolihappoa ja rautaa. Kuten luultavasti jo arvaat, kaikki nämä vitamiinit ovat oleellisia munuaisten optimaalisen terveyden kannalta.

Mitkä ovat persiljan hyödyt munuaisille?

Some figure

1. Persilja parantaa munuaisten terveyttä

Persilja on diureetti, joka auttaa poistamaan elimistöstä nesteitä. Tämän vaikutuksen ansiosta se poistaa kuona-aineita ja myrkkyjä, ja tuo elimistöön myös vitamiineja ja kivennäisaineita. Lisäksi persilja auttaa ehkäisemään munuais- ja sappikiviä.

2. Persiljan hyödyt munuaisille: sillä on tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia

Persilja sisältää aktiivisia ainesosia, kuten apigeniinia, tulehdusta lievittävää ainetta. Siinä on myös suuria määriä flavonoideja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja elimistölle.

Lisäksi persiljassa on runsaasti C-vitamiinia ja kversetiiniä, muita tulehdusta lievittäviä luonnollisia antioksidantteja.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Munuaisten puhdistus luonnollisesti yrteillä

3. Persilja edistää kuona-aineiden poistumista

Some figure

Persilja ei sisällä ainoastaan munuaisten terveyden kannalta hyödyllisiä ominaisuuksia, vaan siinä on myös antioksidantteja ja muita tärkeitä ruoansulatusta edistäviä hyötyjä.

Persilja stimuloi ruoansulatusta ja munuaisten toimintaa osallistumalla koko myrkynpoistoprosessiin. Periaatteessa persilja auttaa parantamaan ruoansulatusta yleisesti ja tehostamaan kuona-aineiden poistoa.

Sinun on myös hyvä tietää, että persiljan lehdet ovat karminatiivisia, eli ne auttavat lievittämään ilmavaivoja ehkäisemällä kaasunmuodostusta ruoansulatuskanavassa. Tämä puolestaan vähentää vatsan turvotusta.

4. Persilja auttaa hajottamaan munuaiskiviä

Munuaiskivet ovat munuaisiin tai virtsateihin kertyviä mineraalisaostumia. Niitä voi ilmetä kenellä tahansa, mutta todennäköisimmin niistä kärsivät 30-50 vuoden ikäiset miehet.

Koska persilja sisältää pieniä määriä natriumia, se vakauttaa verenpainetta. Tämä auttaa ehkäisemään munuaisongelmia sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Huomaa, että korkea verenpaine voi vaurioittaa ja jäykistää munuaisten verisuonia, mikä johtaa kuona-aineiden kertymiseen ja munuaiskivien muodostumiseen.

Persilja estää kalsiumoksalaatin muodostumista munuaisissa se on yleisin syy munuaiskivien muodostumiseen. Tämä johtuu persiljan vaikutuksista verenpaineeseen ja munuaisten suodatustoimintaan.

Käy lukemassa myös: Persiljan munuaisia hoitavat ominaisuudet

5. Persiljan hyödyt munuaisille: se on luontainen diureetti

Persilja on hyvin tehokas luontainen diureetti. Tämä tarkoittaa sitä, että se auttaa lisäämään virtsantuotantoa ja vähentämään nesteiden kertymistä kehoon. Tämän seurauksena sillä on puhdistava vaikutus munuaisiin, sillä näin se vähentää sieltä jäämiä ja tehostaa patogeenien poistumista.

Jopa persiljan siemenet ovat diureettisia ja auttavat vähentämään nesteturvotusta. Niiden vaikutus johtuu kahdesta ainesosasta: apiolista ja myristisiinistä. Nämä siemenet auttavat poistamaan nesteiden lisäksi muun muassa myrkkyjä ja liiallista natriumia elimistöstä. Kaikki tämä parantaa munuaisten toimintaa.

Persilja sisältää lisäksi paljon ravintoaineita, jotka auttavat pitämään bakteerit, sienet ja loiset loitolla. Se kannattaakin ehdottomasti ottaa osaksi ruokavaliota!

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • S. Martínez-Flórez, J. González-Gallego, J. M. Culebras y M.a J. Tuñón. Los flavonoides: propiedades y acciones antioxidantes. Nutr. Hosp. 2002; XVII (6) 271-278
  • Vicente-Vicente A. Eficacia y seguridad de la quercetina como complemento alimenticio. Redalyc.org. 2018. http://www.redalyc.org/html/919/91931189008/
  • Kreydiyyeh, S. I., & Usta, J. (2002). Diuretic effect and mechanism of action of parsley. Journal of Ethnopharmacology, 79(3), 353–357. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11849841

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.