Miten valmistaa appelsiinimarmeladia?

Appelsiinimarmeladi on ihanteellinen valinta, jos haluaa nauttia sitrushedelmien mausta ja ravintoaineista. Ja mikä olisi parempaa kuin valmistaa sitä itse tällä reseptillä, joka sopii kaikentasoisille kokkaajille!
Miten valmistaa appelsiinimarmeladia?
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hillot, hyytelöt ja marmeladit ovat erityyppisiä säilykkeitä, jotka ovat ihanteellinen tapa saada hedelmät säilymään pidempään. Jos tykkäät sitrushedelmistä, voit valmistaa appelsiinimarmeladia. Näin sitä on aina saatavilla leivontaan ja lempiherkkujesi lisukkeeksi!

Appelsiinimarmeladi sopii loistavasti levitteeksi pehmeän leipäviipaleen päälle tai täytteeksi kaikenlaisiin itse tehtyihin kakkuihin ja piirakoihin. Se sopii myös jogurtin makeuttamiseen tai nautittavaksi vaikkapa juustopalasen kanssa.

Hillojen ja muiden hedelmäsäilykkeiden valmistaminen itse ei ole yhtään vaikeaa. Siihen tarvitaan ainoastaan sokeria ja hedelmää, vaikkakin keittoaika on pitkä ja vaatii jonkin verran kärsivällisyyttä.

Suosittelemme kaikesta huolimatta valmistamaan tätä appelsiinimarmeladia kotona. Se voi olla loistavaa yhteistä puuhaa lasten kanssa ja hyvin erityinen lahja ystäville tai perheelle!

Miten valmistaa appelsiinimarmeladia: tarvittavat ainekset

Appelsiinimarmeladi sopii esimerkiksi leivontaan
Appelsiinimarmeladin valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta pitkän keittoaikansa vuoksi se vaatii kärsivällisyyttä.

Alla olevista määristä saa suunnilleen neljä keskikokoista purkkia appelsiinimarmeladia.

 • 1 kg appelsiineja
 • 500 g sokeria (lopullinen paino määräytyy suhteessa kuorittujen appelsiinien painoon)
 • 2 appelsiinin kuoret

Voit valmistaa appelsiinimarmeladia myös enemmän tai vähemmän, kunhan laitat samassa suhteessa sokeria ja hedelmää riippuen jälkimmäisen painosta (kuorimisen jälkeen).

Appelsiinimarmeladin valmistaminen

 1. Ennen kuin alat valmistaa appelsiinimarmeladia, pese appelsiinit hyvin juoksevan veden alla.
 2. Poista kahdesta appelsiinista ainoastaan kuoren oranssi osa kuorimaveitsellä tai terävällä veitsellä. Valkoista osaa kannattaa välttää, koska se voi tehdä marmeladista kitkerää. Paloittele kuori hyvin ohuiksi suikaleiksi tai pieniksi palasiksi.
 3. Kuori sitten loput hedelmät, poista siemenet ja punnitse. Yhteen kiloon appelsiineja tarvitaan sokeria puolet niiden painosta. Pilko hedelmät sitten pieniksi palasiksi.
 4. Laita appelsiinit kattilaan tai kasariin keskilämmölle, ja kun se alkaa kiehua, laske lämpötila matalalle lämmölle. Anna kiehua noin 15 minuuttia. Lisää sokeri ja appelsiininkuorien suikaleet. Sekoita hyvin ja anna kaiken olla kattilassa vielä 45 minuuttia pitäen marmeladia silmällä, jotta se ei tartu pohjaan kiinni.
 5. Tämän jälkeen tarkista, onko marmeladi valmista. Tee tämä laittamalla sitä hieman lautaselle ja kallistamalla lautasta. Jos marmeladi liukuu helposti, sitä tulee keittää vielä hieman pidempään. Muussa tapauksessa ota hella pois päältä.
 6. Nyt appelsiinimarmeladi on valmis säilöttäväksi puhtaaseen lasipurkkiin ja käytettäväksi aina kun tarvitset.

Vinkkejä appelsiinimarmeladin purkittamiseen ja säilömiseen

Oikeaoppinen valmistus ja säilöminen on tärkeää, jotta voisit nauttia appelsiinimarmeladista pitkään ja turvallisesti. Tästä syystä on noudatettava ruokaturvallisuuden asiantuntijoiden ohjeistuksia.

Tässä tapauksessa lasipurkit kannattaa pestä kuumalla vedellä ja pitää ne tässä lämpötilassa, kunnes ne otetaan käyttöön. Kun marmeladi on valmista, täytä purkit niin, että yläreunasta jää noin 6 senttiä tyhjäksi. 

Sulje purkit ja laita ne vesikattilaan. Kun vesi alkaa kiehua, odota 5–10 minuuttia. Anna purkkien jäähtyä huoneenlämmössä, minkä jälkeen ne ovat valmiita varastoitavaksi ruokakomeroon.

National Center for Home Food Preservation -lähteen mukaan kaikkien näiden vaiheiden noudattaminen saa appelsiinimarmeladin säilymään hyvässä kunnossa jopa vuoden ajan. Kun se laitetaan säilöön kuivaan, viileään ja pimeään paikkaan, sen alkuperäinen laatu ja maku säilyvät.

Pidä mielessä, että tuona aikana marmeladin koostumus tai väri saattavat muuttua. Jos purkki kuitenkin on hyvin ummessa eikä säilykkeessä näy merkkejä pilaantumisesta, sitä on vielä turvallista syödä.

Appelsiinien hyödyt

Appelsiinimarmeladia kannattaa valmistaa silloin, kun appelsiinit ovat parhaimmillaan
Appelsiinit ovat erinomaista ravintoa.

Appelsiinit ovat yksi tunnetuimmista ja syödyimmistä hedelmistä ympäri maailmaa. Ne ovat sitrushedelmiin kuuluvan makean appelsiinipuun (Citrus x Aurantium) hedelmiä.

Appelsiineissa on eräitä ravintoaineita ja muita yhdisteitä, jotka tekevät niistä hyvin terveellistä ravintoa. Alla on kerrottu appelsiinien pääasiallisista ominaisuuksista.

Ne ovat kevyitä ja ravitsevia

Appelsiinit (ja hedelmät yleensäkin) ovat kevyttä ja nestepitoista ravintoa, koska suuri osa niiden painosta koostuu vedestä. Niissä on myös pieni määrä luontaisia sokereita, kuitua, C-vitamiinia, tiamiinia ja kaliumia.

Ne ovat tärkeä C-vitamiinin lähde

Päivittäin suositellaan syömään kolme hedelmää, joista yhdestä tulisi saada paljon C-vitamiinia. Tällaisia hedelmiä ovat appelsiinin lisäksi ananas, kiivi, mandariini, mansikat ja papaija.

Tätä vitamiinia tarvitaan moniin kehon toimintoihin, kuten kollageenintuotantoon, haavojen paranemiseen, raudan imeytymiseen ja immuunijärjestelmän hyvään toimintaan.

Suojaavat sydäntä

Runsaasti kasviperäistä ravintoa sisältävä ruokavalio on hyväksi sydämen ja valtimoiden terveydelle. International Journal of Epidemiology -lehden julkaiseman tutkimuskatsauksen mukaan “hedelmien ja vihannesten syönti on yhteydessä matalampaan sydän- ja verisuonisairauksien riskiin”. 

Suotuisia tuloksia on nähtävissä vähintään 800 gramman päivittäisellä kasvisten kulutuksella. Appelsiinit kuuluvat näitä suotuisia vaikutuksia tarjoaviin hedelmiin yhdessä omenoiden, päärynöiden, vihreiden lehtivihannesten ja ristikukkaisten vihannesten kanssa.

Antioksidantit

Sitrushedelmien antioksidoiva kyky on yksi niistä ominaisuuksista, jotka ovat herättäneet kiinnostusta tiedepiireissä viime vuosina. Tutkimukset osoittavat, että sitrushedelmiä voidaan pitää useiden tällaisen kyvyn omaavien komponenttien hyvänä lähteenä.

Antioksidantit ovat mielenkiintoisia yhdisteitä, joita tulisi olla päivittäisessä ruokavaliossa, sillä ne on yhdistetty useiden kroonisten ja rappeumasairauksien ehkäisyyn.

Suojaavat ihoa

C-vitamiinin puutos ilmenee usein iho-ongelmina, kuten huonona paranemisena, kuivuutena tai herkkyytenä. Tämä on saanut asiantuntijat uskomaan, että C-vitamiini voi olla hyödyksi ruokavaliossa tässä mielessä.

Tällä hetkellä tutkimukset osoittavat, että runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sisältävä ruokavalio ehkäisee ihon ikääntymistä ja parantaa sen ulkonäköä. Tämä saattaa osaltaan johtua C-vitamiinista.

Lisäksi appelsiinien beetakaroteenin ja muiden fytokemikaalien on osoitettu suojaavan auringon säteilyn aiheuttamilta vaurioilta. Tähän lopputulokseen tultiin tutkimuksessa, jonka julkaisi American Journal of Clinical Nutrition vuonna 2012.

Näin ollen antioksidanttien saanti (mukaan lukien beetakaroteeni) parantaa ihon suojautumista säteilyltä, tarjoaa pitkäaikaista suojaa ja auttaa osaltaan parantamaan ihon terveyttä. Ne eivät kuitenkaan ole yhtä tehokkaita kuin asianmukainen aurinkovoide.

Appelsiinimarmeladi on hyvä lisä, mutta se ei korvaa kokonaista hedelmää

Jos tykkäät appelsiineista sekä makean ja sitruksen yhdistelmästä, tämä marmeladiresepti on ihanteellinen vaihtoehto sinulle. Makunsa ja appelsiinien lukemattomien hyötyjen vuoksi se on hyvä pikku herkku.

Hillot ja muut hedelmäsäilykkeet sisältävät kuitenkin runsaasti sokeria. Tästä syystä tuoreita hedelmiä ei ole hyvä korvata tällaisilla tuotteilla.

Lisätyn sokerin suurkulutuksen välttämiseksi suosittelemme syömään tätä marmeladia vain silloin tällöin tai pieninä määrinä. Ne, jotka haluavat vähentää lisätyn sokerin kulutusta, voivat kokeilla vähäsokerisia hilloja ja marmeladeja.

Jos tykkäät appelsiineista ja tästä reseptistä, suosittelemme valmistamaan sitä erityisesti silloin, kun appelsiinit ovat parhaimmillaan. Näin saat kaikkein laadukkainta ja maistuvinta marmeladia paljon edullisempaan hintaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Aune D, et al. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality – a systematic review and dose-response meta-analisys of prospective studies. International Journal of Epidemiology. Junio 2017. 46(3): 1029-1056.
 • National Center for Home Food Preservation. Making jams and jellies. Octubre 2005.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamina C. Diciembre 2018. US Department of Health & Human Services.
 • Pullar J.M, et al. The roles of vitamin C in skin health. Nutrients. Agosto 2017. 9(8):866.
 • Schafer W, et al. Making jams, marmalades, preserves and conserves. 2018. University of Minnesotta Extension.
 • Stahl W, Sies H. Beta-carotene and other carotenoids in protection from sunlight. American Journal of Clinical Nutrition. Octubre 2012. 96(5): 1179S-1184S.
 • Zou Z, et al. Antioxidant activity of Citrus fruits. Food Chemistry. Abril 2016. 196: 885-896.
 • University of Minnesota Extension. Home canning basics. https://extension.umn.edu/preserving-and-preparing/home-canning-basics
 • USDA. Oranges. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169918/nutrients

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.