Miten selfiet ja psyykkiset häiriöt liittyvät toisiinsa?

Jatkuva "selfieiden" ottaminen on alettu liittämään tiettyihin psyykkisiin häiriöihin. Sitä jopa ehdotetaan käyttäytymisriippuvuudeksi.
Miten selfiet ja psyykkiset häiriöt liittyvät toisiinsa?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fatima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 02 huhtikuuta, 2023

Yhä useammin mainitaan, että selfiet ja psyykkiset häiriöt voisivat liittyä jotenkin toisiinsa, mikä avaa uuden keskustelun tavasta, jolla suhtaudumme teknologiaan. Onko totta, että selfieiden ottaminen voi vaikuttaa meihin?

Selfie on ihmisen itsestään ottama valokuva, joka on yleensä tarkoitettu ladattavaksi sosiaalisiin verkostoihin. Yleensä siihen ei liity mitään sen kummempaa, mutta joidenkin ihmisten elämä pyörii tämän puuhan ympärillä.

Miten selfiet ja psyykkiset häiriöt liittyvät toisiinsa?

Vielä ei ole yksimielisyyttä siitä, mihin kategoriaan selfien ottamista koskeva pakkomielle pitäisi määrittää. Jotkut puhuvat selfieistä jo terminä, joka olettaa niiden sekä psyykkisten häiriöiden välisen yhteyden.

Tilan vakavuuden mukaan (joka voidaan määrittää sen mukaan, kuinka paljon aikaa henkilö viettää kuvien ottamiseen), se voidaan luokitella seuraavasti:

 • Rajoitettu häiriö: Kolmen kuvan ottaminen päivässä, mutta lataamatta niitä sosiaalisiin verkostoihin.
 • Akuutti häiriö: Useiden valokuvien ottaminen päivässä ja niiden julkaiseminen sosiaalisiin verkostoihin.
 • Krooninen häiriö: Valokuvien ottaminen yli kuusi kertaa päivässä ja niiden päivittäminen sosiaalisiin verkostoihin.

Toisaalta on asiantuntijoita, jotka puhuvat mieluummin kehon dysmorfisesta häiriöstä. Tämä pätee erityisesti tapauksiin, joissa käytetään suodattimia ja kuvaa retusoidaan ennen sen lähettämistä tai lataamista.

Selfitis sen sijaan on termi, joka sisältyy psykologisen diagnostisen käsikirjan 2.0 -häiriöihin. Eli se on osa häiriöitä, jotka ilmaantuivat käsi kädessä uuden teknologian kanssa.

Miksi selfieriippuvuus on olemassa?

Jotkut yleisimmistä hypoteeseista ovat seuraavat:

 • Yhden tai useamman selfien ottaminen ei sinänsä ole haitallista. Ongelma syntyy, kun siitä tulee este jonkun muun toiminnan suorittamiselle ja siitä tulee päivä tärkein kiinnostuksenkohde. Eli jos syöt illallista ystäviesi kanssa, mutta on tärkeämpää ottaa omakuvia kuin jakaa hetki heidän kanssaan, jokin on vialla.
 • Monilla selfieitä paljon ottavilla ihmisillä on alhainen itsetunto, tarve ja riippuvuus ulkoisesta validoinnista sekä hyväksynnän hakemisesta.
Alhainen itsetunto saattaa olla pakonomaisen selfien ottamisen ja niiden sosiaalisessa mediassa jakamisen syy.

Jatkuvan selfieiden ottamisen seuraukset

Monet kuvat ja jopa selfiet muistuttavat sinua perheen tai ystävien kanssa jaetuista hetkistä menneisyydessä. Mutta jos alat elämään elämääsi sosiaalisia verkostoja varten tai otat selfieitä joka hetki, alat hämärtämään rajoja, ja sillä on seurauksia yksilötasolla ja ihmisten välisellä tasolla.

Emme tietenkään puhu vain selfien ja psyykkisten häiriöiden välisestä yhteydestä, vaan myös konkreettisemmista seurauksista tosielämässä. Katsotaanpa joitakin niistä.

Saatat nauttia tämänkin artikkelin lukemisesta: Breadcrumbing eli murustelu

Seuraukset henkilökohtaisella tasolla

 • Jos kaikki kuvat julkaistaan, henkilö on hyvin suojattomassa ja paljaassa asemassa. Tämä voi loukata hänen yksityisyyttään. Pahimmassa tapauksessa on ihmisiä, jotka käyttävät hyväkseen julkista elämää kiusatakseen muita. He voivat tehdä tämän esimerkiksi verkkokiusaamisen kautta. Ihmisen kehosta voi tulla kulutuskohde.
 • Jotkut ihmiset ovat huolissaan muiden ihmisten reaktioista ja kommenteista heidän valokuviinsa. He ovat riippuvaisia muiden mielipiteistä ja niin epävarmoja, että he ovat loukussa jatkuvan vahvistuksen ja hyväksynnän etsimisessä. Tämä synnyttää entistä enemmän epävarmuutta, ahdistusta ja stressiä.
 • Selfieriippuvuutta kutsutaan myös mahdolliseksi käyttäytymisriippuvuuksiksi.
 • Vaikka nämä ovat yksittäistapauksia, ei pidä unohtaa, että joissain tapauksissa selfien ottaminen merkitsee oman hengen vaarantamista. Tässä mielessä olemme kuulleet ihmisten putoavan kallioilta, vuorilta tai muista paikoista selfien ottamisen vuoksi. Monet ihmiset altistavat itsensä tarpeettomille riskeille vain saadaakseen itsestään parhaan kuvan.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Mitä on haamuvärinä?

Seuraukset ihmisten välisellä tasolla

 • Emme voi nauttia ja olla yhteydessä muihin ihmisiin, koska olemme liian huolissamme asennosta, selfieistä ja valokuvan yksityiskohdista.
 • Kun selfieihin liittyy kuvien ottaminen muiden kanssa ja niiden jakaminen, saamme joskus aikaan kiistoja yksityisyyden suojasta.
Selfiet ja psyykkiset häiriöt.
Jos päivämme pyörivät ottaen selfieitä julkaistavaksi sosiaalisissa verkostoissa, kyseessä on epäterve pakkomielle tai jopa riippuvuus.

Selfiet estetiikan ja imagon luomisessa

Emme voi sivuuttaa sitä, että tämä on ajan ilmiö, jota uudet tekniikat ovat edistäneet. Meidän ei kuitenkaan pidä demonisoida näitä teknologioita, vaan sen sijaan oppia hyödyntämään niitä hyvin.

Tänä päivänä meillä on taipumus keskittyä imagoomme ja siihen, mikä “näyttää hyvältä”. Otamme kuitenkin riskin jättää huomiotta tai demonisoida kaiken, mikä ei sovi tähän kaanoniin. Emme ehkä ole tietoisia viesteistä, joita lähetämme julkaisemalla, tykkäämällä tai kommentoimalla selfieitä, mutta vahvistamme tätä käytäntöä.

Monesti itse tosielämä häiritsee meitä, koska kaikkea ei näe verkkojen värillä ja suodattimella. Tällä tavalla jatketaan liian retusoidun ja fiktiivisen kuvan rakentamista, joka ei vastaa sitä, mitä tapahtuu, kun kamera laitetaan pois.

Kaikkien näiden täydellisyyttä ja estetiikkaa koskevien väitteiden taakse saatamme kylvää hedelmällistä maaperää niille, joilla on jo syömishäiriöitä, niille, jotka tuntevat olonsa masentuneeksi tai niille, jotka eivät löydä elämäänsä tarkoitusta.

Elämä on sellaista kuin se on: kaikissa väreissään, mustine ja valkoisine. Älä anna sosiaalisten verkostojen pettää sinua.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Perheen sisäinen kiusaaminen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Perheen sisäinen kiusaaminen

Kun puhumme kiusaamisesta, meillä on tapana ajatella nuorta, jota koulutoverit kiusaavat. Mutta entä perheen sisäinen kiusaaminen?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mills JS, Musto S, Williams L, Tiggemann M. “Selfie” harm: Effects on mood and body image in young women. Body Image. 2018 Dec;27:86-92. doi: 10.1016/j.bodyim.2018.08.007. Epub 2018 Aug 24. PMID: 30149282.
 • Lonergan AR, Bussey K, Mond J, Brown O, Griffiths S, Murray SB, Mitchison D. Me, my selfie, and I: The relationship between editing and posting selfies and body dissatisfaction in men and women. Body Image. 2019 Mar;28:39-43. doi: 10.1016/j.bodyim.2018.12.001. Epub 2018 Dec 17. PMID: 30572289.
 • Fox J, Vendemia MA, Smith MA, Brehm NR. Effects of taking selfies on women’s self-objectification, mood, self-esteem, and social aggression toward female peers. Body Image. 2021 Mar;36:193-200. doi: 10.1016/j.bodyim.2020.11.011. Epub 2020 Dec 23. PMID: 33360476.
 • Starcevic, V., Billieux, J., & Schimmenti, A. (2018). Selfitis, selfie addiction, Twitteritis: Irresistible appeal of medical terminology for problematic behaviours in the digital age. Australian & New Zealand Journal of Psychiatry52(5), 408-409.
 • Balakrishnan, J., & Griffiths, M. D. (2018). An exploratory study of “selfitis” and the development of the Selfitis Behavior Scale. International journal of mental health and addiction16(3), 722-736.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.