Logo image
Logo image

Miten pestä paljettivaatteet vahingoittamatta niitä

3 minuuttia
Ensimmäinen asia, joka paljettivaatteiden pesussa tulee muistaa, on se, että niitä ei saa missään nimessä puristaa. Täällä kerromme, miten ne puhdistetaan oikein.
Miten pestä paljettivaatteet vahingoittamatta niitä
Viimeisin päivitys: 30 tammikuuta, 2024

Monet sanovat, että paljetit tekevät suuren paluun muotimaailmaan vuonna 2024. On siis aika kaivaa kaapin perältä kaikki vanhat paljettivaatteet, jotka olivat muotia 2000-luvulla. Miten ne kannattaa pestä, jotta niitä voi käyttää jälleen?

Vaikka on totta, että paras tapa puhdistaa tämäntyyppiset vaatteet on käsin, se ei ole ainoa vaihtoehto. Lue eteenpäin niin kerromme, miten voit pestä paljettivaatteet vahingoittamatta niitä.

Olennaiset suositukset paljettivaatteiden pesuun

Paljettivaatteet ovat hyvin näyttäviä ja täydellisiä iltapukuja, mutta ehkä hieman hankalia pestä. Et kai halua vahingossa saada puolta paljeteista himmeiksi? Siksi suosittelemme seuraavia vinkkejä.

Lue tämäkin: Näin käytät ruokasoodaa valkopyykin pesussa

Käsinpesu aina kun se on mahdollista

Käsinpesu antaa sinulle paremman kontrollin, mikä auttaa pitämään vaatteet hyvässä kunnossa. Aloita täyttämällä allas tai ämpäri kylmällä vedellä. Lisää sitten mietoa pesuainetta ja upota vaate veteen.

On tärkeää antaa pesuaineen vaikuttaa noin 10 minuuttia, jotta lika ja tunkkaisuus irtoavat.

Paljetit ovat niin herkkiä koriste-elementtejä, että ne voivat helposti irrota tai vahingoittua pesukoneessa. Valitse siis käsinpesu aina, kun siihen on mahdollisuus.

Entä jos peset ne pesukoneessa?

Haluatko edellisestä suosituksesta huolimatta pestä paljettivaatteet pesukoneessa? No, ensimmäiseksi sinun pitäisi varmistaa, että paljetit ovat hyvin kiinni vaatteessa. Toisin sanoen, että yksikään paljetti ei ole vaarassa irrota.

Sitten on erittäin tärkeää, että käännät vaatteen nurinpäin ennen kuin laitat sen pesukoneeseen. Näin paljetit ovat sisäpuolella ja suojassa.

Voit laittaa vaatteen myös tyynyliinan tai pyykkipussin sisään. Tämä toimii ylimääräisenä esteenä ja estää paljetteja hankautumasta pesukonetta vasten.

Kun valitset pesuohjelman, valitse hellävarainen pesuohjelma tai käsipesuohjelma ja kylmä vesi. Tämä auttaa paljeteista huolta.

Vältä pesemästä samassa koneellisessa karkeita kankaita tai elementtejä, kuten farkkuja, mekkoja, joissa on kiinnittimiä tai tarranauhoja.

Hankaa varovasti likaisia alueita

On suositeltavaa hangata vain likaisia kohtia. Hiero niitä varovasti käsilläsi ja huolehdi, että paljetit eivät kosketa toisiaan.

Muista, että paljetit on yleensä ommeltu tai liimattu kankaaseen. Kova hankaaminen voi aiheuttaa niiden irtoamisen tai rikkoutumisen.

Varovaisen hankauksen ja hellävaraisen pesun jälkeen huuhtele vaate useita kertoja kylmällä vedellä. Tee näin, kunnes pesuaine on poistunut kokonaan.

Älä väännä tai puristele!

Jos peset vaatteen pesukoneessa hellävaraisella ohjelmalla, linkousvaihe jää pois. Emme siis pilaa vaatetta vääntämällä sitä käsinkään. Ylimääräisen veden poistamiseksi pesun jälkeen kannattaa toimia seuraavasti:

  • Aseta vaate pyyhkeen päälle.
  • Suorista kevyesti ryppyjen poistamiseksi.
  • Paina kevyesti ylimääräisen veden poistamiseksi ilman vääntämistä.

Lue lisää: Vaatteiden kuivaaminen pyykkitelineessä ei kannata

Anna kuivua luonnollisesti

Paljetteja, kuten muita herkkiä koristeita, voi vahingoittaa kuumuus, kuten kuivausrumpu tai suora auringonvalo. Sen vuoksi aseta vaatekappale huuhtelun jälkeen kuivumaan tasaiselle alustalle varjoon.

Kuivaaminen tällä tavalla estää myös paljettien tarttumisen toisiinsa tai vaatteen muihin osiin. Näin voit nauttia kimaltelevista vaatteistasi pidempään.

Kun paljetit ovat märkiä, ne ovat herkempiä ja voivat helposti vahingoittua. Siksi toinen vaihtoehto kuivata paljettivaatteet on ripustaa ne henkariin.

Näin varmistetaan, että paljetit jakautuvat tasaisesti eivätkä tartu toisiinsa. Lisäksi ilma pääsee kiertämään vapaasti vaatteen ympärillä, mikä nopeuttaa kuivumisprosessia ja estää ryppyjen muodostumisen. Muista vain, ettet ripusta sitä aurinkoon.

On myös hyvä lukea vaatteen etiketti. Siinä kuvataan vaatteen hoito ja seikat, jotka sinun on otettava huomioon vaatetta pestessä ja kuivatessa.

Käänny ammattilaisen puoleen saadaksesi lisäapua

Kemiallinen pesu on erinomainen vaihtoehto paljettivaatteiden optimaaliseen kunnossapitoon. Prosessissa käytetään veden sijasta erityisiä liuottimia, mikä vähentää herkän vaatteen pilaamisen riskiä.

Kemialliset pesulat tarjoavat tätä pesumenetelmää. Älä epäröi kääntyä ammattilaisen puoleen, jos pelkäät pestä paljettivaatteita itse. Pesula on aina hyvä vaihtoehto myös pahasti tahriintuneille tai kalliille vaatteille.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.