Logo image
Logo image

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteen?

2 minuuttia
Olemme kaikki kuulleet ilmastonmuutoksen vaikutuksista planeetan eri ekosysteemeihin. Mutta miten ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteen? Opi aiheesta täältä!
Miten ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteen?
Viimeisin päivitys: 17 toukokuuta, 2022

Ilmastonmuutos ei ole enää vain tulevien sukupolvien ongelma. Se on täällä, ja olemme nähneet sen vaikutukset omin silmin. Voimakkaammat myrskyt ja helleaallot, jäätiköiden sulaminen sekä muutokset ekosysteemeissä ovat merkkejä ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksesta planeettaamme. Valitettavasti ilmastonmuutos ei vaikuta vain ekosysteemeihin ja niissä asuvien luonnonvaraisten lajien hyvinvointia. Tänään tarkastelemmekin, miten ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteen.

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten terveyteen?

Alle olemme listanneet joitakin esimerkkejä siitä miten ilmastonmuutos voi vaikuttaa terveyteen. Lista on laadittu Yhdysvaltain tautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen (CDC) avulla.

Ympäristön saastuminen ja ihmisten terveys

Osittain ilmastonmuutos merkitsee maanpinnan otsonin lisääntymistä. Otsoni on toissijainen saaste, koska se muodostuu kahdesta muusta kaasusta. Se on yksi savun pääkomponenteista, jonka me kaikki tiedämme.

Tämä ilmiö vaikuttaa pitkällä aikavälillä terveyteen eri tavoin:

 • Astmapotilaiden sairaalahoito lisääntyy.
 • Se vähentää keuhkojen kapasiteettia.
 • Siitä voi seurata jopa ennenaikaisia ​​kuolemia.

Joitakin maanpinnan otsonin muodostumista edistäviä tekijöitä ovat lämpö, ​​korkea kemiallisten aerosolien pitoisuus ja metaanipäästöt. Jotkut tutkimukset arvioivat, että jos emme ryhdy toimiin saastumisen ehkäisemiseksi, vuoteen 2050 mennessä tästä syystä kuolee 1 000–4 300 ihmistä.

Some figure

Lue myös: Maailman vesipäivä: ilmastonmuutos ja terveys

Vektorivälitteisten sairauksien lisääntyminen

Eläinvektorit ovat eläviä olentoja, jotka voivat välittää taudin ihmisiin joutuessaan kosketuksiin niiden kanssa. Hyttyset, kärpäset, punkit ja muut hyönteiset ovat esimerkkejä eläinvektoreista.

Ilmastonmuutoksen ja ihmisen vallatessa yhä enenevässä määrin lu0nnontilassa olevia alueita, vektorien normaalissa biologisessa dynamiikassa tapahtuu vaihteluita.

Tällä voi olla erilaisia ​​vaikutuksia:

 • Taudinaiheuttajat voivat valloittaa uusia alueita niille suotuisampien ympäristön muutosten vuoksi, mikä lisää niiden maantieteellistä levinneisyysaluetta.
 • Lisäksi patogeenien esiintyvyys voi lisääntyä tietyissä uusissa populaatioissa, koska ne ovat vähemmän valmistautuneita. Tällä populaatiolla ei olisi tehokkaita rokotteita tai heillä ei olisi kehittynyttä immuniteettia.
 • Lisääntyneet tartunnat voivat johtaa patogeenien erilaisiin mutaatioihin.

Jotkut näistä globalisaation ja ilmastonmuutoksen aiheuttamista sairauksista ovat tuttuja meille kaikille: Lymen tauti, denguekuume ja tularemia ovat selkeitä esimerkkejä.

Äärimmäisten lämpötilojen negatiivinen vaikutus

OXFAM Intermónin mukaan äärimmäiset lämpötilat ovat monien muiden ohella yksi ilmastonmuutoksen selkeimmistä vaikutuksista.

Helleaaltojen negatiiviset vaikutukset väestöön ovat vakavia erityisesti riskiryhmissä. Jotkut Yhdysvaltojen alueet, kuten Chicago, Philadelphia tai Cincinnati, ovat kärsineet dramaattisesta kuolleisuuden noususta kuumimpina kesäkuukausina.

Helleaallot lisäävät myös muun muassa sydän- ja verisuonisairauksista sekä hengitysvaikeuksista kärsivien ihmisten kuolleisuutta.

Some figure

Lue myös: Ilmastonmuutos iskee rajuimmin haavoittuviin väestönosiin

Muut ilmastonmuutoksen vaikutukset ihmisten terveyteen

Kun vastataan kysymykseen siitä, miten ilmastonmuutos voi vaikuttaa ihmisten terveyteen, meidän on pidettävä mielessä myös seuraavat negatiiviset vaikutukset:

 • Ilmastonmuutoksen tuottama lämpötilojen nousu voi johtaa eri kasvilajien kukinta-ajan epätasapainoon.
 • Itse hiilidioksidin lisääntyminen voi useista syistä johtaa siitepölyn tuotannon tehostumiseen. Tämä yhdessä edellisen kohdan kanssa voi aiheuttaa allergioiden lisääntymistä väestön keskuudessa.
 • Veden ja ilman lämpötilan vaihtelut sekä tulvat tai äärimmäiset sateet voivat edistää juomaveden saastumista erityisesti kehitysmaissa. Tämä johtaa bakteerisairauksien lisääntymiseen ja vakavaan ripuliin.
 • Lämpötilan noususta johtuva metsäpalojen lisääntyminen on myös vakava ongelma, ei vain ekosysteemeille vaan myös ihmisten terveydelle. Tämä johtuu niiden vaarallisuudesta ja siitä, että ne tuottavat korkean pitoisuuden haitallisia hiukkasia ilmaan.

Ilmastonmuutos: huono ennuste ja mahdollinen ratkaisu

Kuten olemme nähneet, ilmastonmuutos ei vaikuta vain ekosysteemeihin ja niissä asuviin eläimiin. Sillä on myös suora vaikutus ihmisiin.

Vielä on kuitenkin aikaa toimia. Yksinkertaisten tekojen avulla voimme tehdä maailmasta elämiskelpoisemman paikan itsellemme ja tuleville sukupolville.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Climate effects on health, CDC. Recogido a 25 de mayo en https://www.cdc.gov/climateandhealth/effects/default.htm
 • Gutiérrez, J. R., García, M. A. M., Tapia, C. H. M., Escobedo, J. J. M., & Mayorga, E. A. G. (2017). El Cambio Climático y la Salud Humana. Biocenosis31(1-2).
 • Hernández, F. H., Cartea, P. A. M., & Justel, A. (2017). La percepción social de los riesgos del cambio climático sobre la salud en España. Revista de Salud Ambiental17(1), 40-46.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.