Mitä uusi trendi sologamia tarkoittaa?

Jokainen tietää, mitä monogamia tai polygamia tarkoittaa, mutta entä sologamia? Jatka lukemista, niin saat tietää tästä aiheesta lisää!
Mitä uusi trendi sologamia tarkoittaa?
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Sologamia tarkoittaa trendiä, jossa mennään naimisiin itsensä kanssa. Se on uusi villitys etenkin niiden ihmisten keskuudessa, jotka eivät usko onnellisuuden riippuvan muista ihmisistä. Perinteisesti monet uskovat useisiin rakkauteen liittyviin myytteihin, joten he saattavat myös ajatella että heidän tulisi löytää “toinen puoliskonsa” ollakseen onnellisia. Tämä ajatusmaailma on kuitenkin kokemassa muutoksia.

Nykyään on olemassa yhä suurempi joukko ihmisiä, jotka ovat päättäneet että eivät perusta onnellisuuttaan muiden ihmisten varaan. Tällaiset henkilöt näkevät itsensä kokonaisina yksilöinä. Tämä ajatus voi viedä jopa niin pitkälle, kuin itsensä kanssa naimisiin menemiseen. Yhä useampi nainen on alkanutkin harjoittaa sologamiaa.

Mitä sologamia tarkoittaa?

Sologamia ei tarkoita yksinäisyyttä tai eristäytyneisyyttä

Ulkopuolelta katsottuna sologamiset henkilöt saatetaan nähdä yksinäisinä tai narsistisina ihmisinä, jotka eivät tunne onnellisuutta, joka jaetaan toisten ihmisten kanssa.

Sologamia tarkoittaa trendiä, jossa ihminen ei perusta onnellisuuttaan muihin ihmisiin.

On kuitenkin tärkeää mainita, että sologamiassa ei ole kyse yksinäisyydestä tai narsismista. Yksin viihtyvät ihmiset ovat todenneet, että he ovat parhaassa mahdollisessa seurassa: omassa seurassaan.

Tutkimukset osoittavat, että yksinäisyys voidaan Sullivanin mukaan määrittää “epämieluisana kokemuksena liittyneenä ihmistenvälisen läheisyyden puuttumiseen”.

Toisen tutkimuksen esittämän määritelmän mukaan yksinäisyys tarkoittaa “kiintymyssuhteen eli henkilölle erityisen merkittävän suhteen puuttumista, joka tarjoaa turvallisen perustan”.

Sologamiassa tämä turvallisuuden perusta ei tarkoita toista ihmistä, vaan se löytyy ihmisestä itsestään.

Syitä, miksi sinun tulisi mennä naimisiin itsesi kanssa

Sologamiassa henkilö on itse sitoutunut rakastamaan itseään ilman että odottaa saavansa tätä tunnetta keneltäkään muulta.

Tällainen henkilö ei etsi tai hae hyvinvointia, itseluottamusta tai kokonaisuuden tunnetta toisesta ihmisestä. Hän löytää nämä asiat itsestään.

Vaikka sologamia onkin melko tuore trendi, se on alkanut valloittaa jo monia maailman kolkkia. Se on siis yhä suositumpi tapa kokea onnellisuus.

Henkilö haluaa mennä naimisiin itsensä kanssa, koska:

  • Hän ei usko, että hänen onnellisuutensa riippuu toisista ihmisistä.
  • Hän ei halua eikä usko perinteiseen avioliittoon.
  • Hän on tietoinen korkeista avioerotilastoista, mutta tietää että näin ei voi käydä menemällä naimisiin itsensä kanssa. Ainoa tapa erota itsestään on lakata rakastamasta itseään, eikä niin tule käymään.
  • Hän ei halua kokea sellaisia kriisejä, joita avioparit yleensä joutuvat käymään läpi.

Itsensä kanssa naimisiin meneminen lainopillisessa mielessä

On tärkeää ymmärtää, että sologamiaa ei ole merkitty tämänhetkisiin lakeihin. Tämä asia saattaa kuitenkin kokea muutoksen, sillä yhä useammat naiset päättävät sitoutua tähän asiaan.

Jos trendi jatkaa kasvuaan, voi olla että jonain päivänä sologamia on nähtävissä myös lakipykälissä.

Kuinka juhlia itsensä kanssa naimisiin menemistä?

Avioliittoa itsensä kanssa juhlitaan usein pukeutuneena valkoiseen, kutsuen läheiset koolle, todistajien läsnäollessa ja kohottaen juhlamaljan. Myös juhlakakut ovat suuria ja upeita. Morsian saattaa varata juhlapaikan ja jotkut jopa lähtevät viettämään kuherruskuukautta itsekseen.

Yhä useampi nainen päättää mennä naimisiin itsensä kanssa.

Kun mennään naimisiin itsensä kanssa ei hankita kihlasormusta vaan lupaussormus. Koska tällaiset juhlat ovat yleistyneet vauhdilla, on myös juhlista ja ruokailuista vastaavia yrityksiä syntynyt nopeasti.

Nämä yritykset ovat vastuussa kaikkien tapahtumaan liittyvien asioiden suunnittelemisesta, jotta mikään ei mene vikaan suurena päivänä. He myös keräävät naisten erilaisia tarinoita itsensä kanssa naimisiin menemisestä. Jännittäviin osuus seremoniassa onkin valan lukeminen itselleen.

Valassa voidaan sanoa esimerkiksi näin:

“Lupaan rakastaa, vaalia ja kunnioittaa itseäni joka päivä enemmän. Luovun itsesabotoinnista ja epäonnesta elämässäni; tästä lähtien lupaan kohdella itseäni suurella kunnioituksella, arvokkuudella ja rakkaudella.”

Itsensä kanssa naimisiin meneminen on hyvin mielenkiintoinen trendi. Tällaiset häät voi pitää vaikka merenrannalla tai kirkossa, mikäli niin haluat. Mikään ei ole liikaa, kun kyse on rakkauden osoittamisesta itsellesi. 

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Vinkkejä pikahäiden järjestämiseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Vinkkejä pikahäiden järjestämiseen

Pikahäiden järjestämiseen on paras palkata ammattilainen. Voit kuitenkin tehdä sen myös itse, jos sinulla on hyvät järjestelytaidot.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Comas d’Argemir, D. (1985). Soltería, crisis de valores y cambio de estructuras familiares. El País (Edición Digital) | Sociedad.
  • El sentimiento de soledad en adultos. (2013). Medicina U.P.B.
  • Manalang-Gloria, A. (2000). Soledad. Feminist Studies. https://doi.org/10.2307/3178599
  • Meraz, M. G., García, A. S., Elena, R. M., & Saldaña, G. (2012). Actitudes hacia la transformación de la vida en pareja: soltería, matrimonio y unión libre. Psicología Iberoamericana. https://doi.org/1405-0943
  • LA SOLTERÍA EN MUJERES DE MEDIANA EDAD. (2008). Reflexiones.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.