Mitä tutkijat sanovat unihalvauksesta

Vaikka unihalvaus ei ole henkeä uhkaava ongelma, se voi aiheuttaa kärsimystä. Sen oireet ja aiheuttajat on siis hyvä tuntea.
Mitä tutkijat sanovat unihalvauksesta

Kirjoittanut Paula Heidemeyer

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Olet kenties jo kuullut unihalvauksesta. Haluamme nyt kertoa mitä tutkijat sanovat unihalvauksesta, kuinka se vaikuttaa kehoon ja mitä sen välttämiseksi voi mahdollisesti tehdä.

Unihalvaus ei ole vakava sairaus. Tutkijat pitävät sitä unen aikana tapahtuvana ilmiönä ja sijoittavat sen kansainvälisessä unihäiriöiden luokittelussa parasomnioihin.

Tutustu myös tähän artikkeliin: Lasten unihäiriöt: diagnosointi ja hoito

Mitä tutkijat sanovat unihalvauksesta?

Jos koskaan olet herännyt ja yrittänyt nousta ylös sängystä siihen kykenemättä, olet saattanut kärsiä unihalvauksesta. Se on tila, joka aiheuttaa heikkoutta lihaksissa unen aikana. Tämä vaikutus estää lihasten liikuttamisen hetkellisesti.

Kyseinen ilmiö tapahtuu yleensä nukahtamisen tai heräämisen hetkellä. Vaikutus on hyvin lyhyt: se voi kestää yhdestä viiteen minuuttia. Unihalvaus voi tehdä olosta hyvin pelästyneen tai ahdistuneen, vaikka henkilö onkin täysin hereillä ja selväpäinen.

Ihminen ei pysty sen aikana liikuttamaan lihaksiaan tai pukahtamaan sanaakaan. Unihalvauksen aikana on parasta rauhoittua ja odottaa kärsivällisesti, kunnes se alkaa häviämään itsestään, vaikka tämä voikin tuntua vaikealta.

Tutkijat kertovat myös, että tämä vaikutus johtuu pienestä keskushermoston häiriötilasta. Aivot heräävät univaiheesta, mutta syvän rentoutumistilan vuoksi keho ei vähän aikaan kykene tottelemaan aivojen lähettämiä käskyjä. Tämä selitys saattaa tuntua liian yksinkertaiselta, minkä vuoksi monet ihmiset eivät ole siihen kovinkaan tyytyväisiä!

Mitä tutkijat sanovat unihalvauksesta: unihalvauksen oireet

Unihalvaus voi tapahtua terveellä ihmisellä ilman ennakkovaroitusta, vaikkakin on tärkeää korostaa, että se ei vaikuta mitenkään henkilön terveyteen. Se on suhteellisen yleinen ja tavanomainen ilmiö. Erään tutkimuksen mukaan noin 8 % väestöstä saattaa kärsiä siitä ainakin kerran elämässään.

Joissakin tapauksissa unihalvaus on suoraan yhteydessä narkolepsiaan. Narkolepsia on harvinainen sairaus, joka aiheuttaa äkillistä nukahtelua, jota on mahdotonta ennakoida.

Nämä ovat unihalvauksen yleisimmät oireet:

 • Et voi huutaa etkä puhua – mielesi toimii täydellisen hyvin, mutta kroppasi ei pysty reagoimaan.
 • Halvauksesta johtuva ahdistuksen tai pelon tunne
 • Paineentunne rinnassa ja hengitysvaikeudet
 • Olet tietoinen kaikesta, mutta et pysty liikkumaan
 • Sinusta voi tuntua siltä kuin patja olisi uppoamassa, tai koet muita outoja tuntemuksia, joita ei todellisuudessa tapahdu.
Tutkijat sanovat, että unihalvauksesta voi kärsiä stressin seurauksena

Miksi unihalvaus tapahtuu?

Unihalvaus tapahtuu, kun keho ja mieli eivät ole hetken aikaa kunnolla yhteydessä keskenään. REM-univaiheen aikana näemme tavallisesti unia, ja tuona aikana keho voi olla täysin halvaantunut johtuen lihasten rentoutumisesta. Glysiini ja GABA (gamma-aminovoihappo) ovat ne kaksi kemikaalia, jotka auttavat saamaan tämän “halvaantumisen” aikaan, jotta emme liikkuisi yöllä.

Kun aivot heräävät kesken REM-univaiheen, ennen kuin koko prosessi on käyty loppuun, voi syntyä unihalvaustila, koska lihakset eivät ole vielä palautuneet lepovaiheesta.

Yleisimmät unihalvauksen aiheuttajat – joka, kuten jo sanoimme, ei siis aiheuta haittaa keholle – voivat olla moninaiset:

 • Runsas stressi
 • Kovat paineet
 • Huonot yöunet useita öinä peräkkäin tai riittämätön unensaanti

Käy lukemassa myös tämä artikkeli: Stressistä johtuva unettomuus: mitä sille voi tehdä?

Unihalvauksen hoito

Jos olet kärsinyt unihalvauksesta vain kerran, sinulla ei ole syytä huoleen, sillä se ei aiheuta mitään terveysongelmia. Useimmiten unihalvaukseen ei ole mitään tiettyä hoitoa, mutta jos se tapahtuu uudelleen, sinun tulisi tehdä nämä asiat:

 • Ensimmäiseksi rentoudu ja muistuta itseäsi siitä, että mitään pahaa ei ole tapahtumassa; syytä paniikkiin ei ole.
 • Rentoudu ja odota kärsivällisesti muutama minuutti, kunnes unihalvaus alkaa hiipua pois.
 • Saadaksesi liikkumiskykysi takaisin liikuta sormiasi ja varpaitasi vähitellen.
 • Kun saat liikutettua kehoasi, nouse vuoteesta rauhallisesti ja yritä kävellä hitaasti.

Jos tämä tapahtuu sinulle toistuvasti, käänny lääkärin puoleen, sillä tällöin kyseessä saattaa olla jokin alla piilevä unihäiriö. On kuitenkin tärkeää muistaa, että unihalvaus ei itsessään ole terveydelle vaarallinen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Luontaishoitoja unettomuuteen ja parempaan uneen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Luontaishoitoja unettomuuteen ja parempaan uneen

Elimistö voi kehittää toleranssin unilääkkeisiin. Onkin parempi käyttää luontaishoitoja unettomuuteen ja unenlaadun parantamiseen.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.