Mitä tehdä, jos heräät keskellä yötä?

Nyt kerromme mitä kannattaa tehdä silloin kun heräät keskellä yötä, jotta voisit välttää tämän ilmiön negatiiviset seuraukset hyvinvoinnillesi.
Mitä tehdä, jos heräät keskellä yötä?
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Mitä kannattaa tehdä, jos heräät keskellä yötä?

Aamuyöstä herääminen ja sitten uneen vaipuminen uudelleen on asia, jonka kanssa olet itsekin varmasti tuskaillut. Haluaisit vielä nukkua, sillä yötä on jäljellä useita tunteja ja tiedät että jos et saa riittävästi unta, seuraavana päivänä tulet olemaan kuin kävelevä ruumis.

Keskellä yötä herääminen voi olla tulosta erilaisista asioista: saatat esimerkiksi kuulla jonkin kovan äänen ulkoa (kuten vaikkapa ohimenevä paloauto), saatat nähdä painajaisia, lämpötila voi olla liian kuuma tai kylmä – ja niin edelleen.

Kun sitten heräät, voi olla melko vaikeaa vaipua uudelleen uneen. Jotkut kokeilevat tässä tilanteessa sitä, että vaihtavat sängyssä asentoa muutaman kerran. Toiset taas päättävät nousta ylös ja tehdä muutamia asioita seuraavan päivän tehtävälistaltaan (ja joskus tulee tehdyksi vähän epätavallisempiakin asioita keskellä yötä).

Hyvän unen saanti on elintärkeää, jotta ihminen voisi olla kunnossa niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Jos et saa kunnolla unta, seurauksena on apatiaa, ärtyneisyyttä, muisti- ja keskittymisongelmia, uneliaisuutta ja monia muita haitallisia asioita.

Lisäksi tulet huomaamaan että jos et saa kunnolla unta, työssäsi ja sosiaalisissa suhteissasi ilmenee ongelmia.

Milloin sitten herääminen keskellä yötä muuttuu huolestuttavaksi ongelmaksi? Vastaus on tämä: silloin, jos sitä tapahtuu useammin kuin kolme kertaa viikossa. Tällöin se voi olla merkki siitä että olet liian stressaantunut, ahdistunut tai hermostunut. Pidemmällä aikavälillä tämä on ongelma, jolla voi olla vakavia haittoja ihmisen terveydelle.

Ylös nouseminen unensaannin mahdollistamiseksi

nainen heräsi keskellä yötä

Jos heräät keskellä yötä, voit kokeilla tätä: nouse sängystä, poistu huoneesta, laita hiukan valoa ja tee jotakin rentouttavaa 20-30 minuutin ajan.

Tämän kuluttua mene sitten takaisin sänkyyn ja yritä saada unta. “Rentouttava tekeminen” voi tietysti olla yhdelle eri asia kuin toiselle – joillekin se voi olla meditaatiota tai joogaa, ja toisille taas lukemista, korteilla pelaamista tai vaikkapa valokuvien katselua.

Joka tapauksessa tämän tekemisen tulisi olla jotakin sellaista, joka ei saa hermostoasi aktivoitumaan liikaa. Missään nimessä tällöin ei tulisi nauttia kofeiinia sisältäviä tuotteita, alkoholia tai tupakkaa.

Jos haluat käyttää tablettia tai kännykkää, on tärkeää vähentää näytön kontrastia ja valoa mahdollisimman paljon sekä välttää valkoista, vihreää ja sinistä valoa, jotka estävät melatoniinin tuotannon (tämä on se hormoni, joka mahdollistaa ihmisen nukahtamisen).

Jos haluat katsoa televisiota, muista valita sopiva ohjelma – tämä on hyvin tärkeä asia nukahtamisen kannalta. Ei kannata katsoa toimintaleffoja, väkivaltaisia uutiskuvia tai videoita joissa on räikeitä värejä ja valoja.

Jos nukahdat mutta sitten heräät taas uudelleen, tee taas sama, paitsi jos heräät uudelleen 1-2 tuntia ennen sitä kellonaikaa jolloin haluaisit aamulla herätä. Tässä tapauksessa on parempi nimittäin nousta ylös ja aloittaa päivä aikaisemmin kuin suunnittelit.

On varmaa, että kotoasi löytyy sellaista tekemistä, jonka kanssa voit aloittaa jo aikaisemmin (vaikkapa päivän aterioiden suunnittelu, pyykinpesu tai siivous).

Kuinka pystyt toipumaan yöllä heräämisestä?

Huolimatta siitä kuinka huonosti edellinen yö tuli nukuttua, ei kannata tehdä sitä virhettä että otat kolmen tunnin päiväunet. Ei myöskään kannata laittaa herätyskelloa soimaan myöhemmäksi. Nämä asiat nimittäin vain pahentavat unettomuutta, ja näin siitä tulee krooninen ongelma.

Jos heräät keskellä yötä tai jos sinulla on unettomuutta, parasta on odottaa kunnes tulee taas ilta ja mennä vasta sitten nukkumaan.

Kun olet viettänyt unettoman yön tai heräät väärään aikaan, kannattaa levätä niin pian kuin mahdollista, jotta voisit hoitaa velvollisuutesi ja edessä olevat asiat.

Eräitä neuvoja, jotka voivat olla asiassa suureksi avuksi, ovat seuraavat.

1. Lisää saamaasi B12-vitamiinin määrää

b12-vitamiini

Jos et saa tarpeeksi unta, kehosi alkaa kuluttaa enemmän B-ryhmän vitamiineja (energianlähteitä). Jos tätä ravinnetta on kehossasi liian vähän, olosi voi muuttua veltoksi ja ailahtelevaksi, ja voit myös tulla kyvyttömäksi keskittymään kunnolla. Jotta saisit mainitun vitamiinin määrän hyvälle tasolle, kannattaa syödä seuraavia ruokia:

  • simpukat ja osterit
  • kala, mustekala ja kalmari
  • maksa
  • juusto
  • kananmuna

Lue aiheesta lisää: 7 syytä alkaa syödä kananmunaa

2. Juo inkiväärihauduketta

Tällä luonnontuotteella on sellaisia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä aivan ehdottoman suositeltavan lisän päivittäiseen ruokavalioon. Kun heräät yöllä väärään aikaan, kortisolihormonin määrä lisääntyy, mikä jättää elimistösi jatkuvan stressin tilaan.

Kohonneet kortisolin tasot nostavat myös verenpainetta, saavat aikaan ahdistusta sekä vähentävät vastustuskyvyn reaktioita. Jotta voisit torjua näitä haitallisia seurauksia, mikään ei ole parempi apu kuin kupillinen inkivääriä sisältävää hauduketta. Tämä juoma on hyvin helppo valmistaa, ja siihen tarvitaan vain seuraavat ohjeet.

Tarvittavat ainekset

  • ¼ teelusikallista raastettua inkivääriä
  • 1 kupillinen vettä (250 ml)
  • 1 ruokalusikallinen hunajaa
  • 1 pussi mustaa teetä

Näin tämä juoma valmistetaan

  • Kuumenna vettä ja laita se mukiin.
  • Lisää sitten teepussi ja jätä juoma hautumaan viiden minuutin ajaksi.
  • Ota pussi pois ja lisää sekaan inkivääri.
  • Sekoita ja makeuta juomasi lopuksi hunajalla.

Vältä sokereita ja rasvaa

sokeripalat

Ruoat joissa on runsaasti hiilihydraatteja, sokeria ja rasvaa, eivät ole missään määrin suositeltavia unettomuuden kanssa kamppailtaessa, sillä ne päästävät heti valloilleen energiaa.

Saatat ajatella, että nopea energia on juuri se asia jota tarvitaankin olon parantamiseksi kun heräät keskellä yötä, mutta tämä vaikutus on kuitenkin vain väliaikainen. Muutaman minuutin kuluttua tuletkin tuntemaan olosi vielä väsyneemmäksi kuin aikaisemmin, muttet välttämättä saa unta kuitenkaan.

Sen sijaan kannattaisi valita terveellisiä ruokia, jotka sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua ja luonnollisia rasvoja, jotka tarjoavat pidempään kestävää energiaa.

Oletko itsekin kärsinyt tästä ongelmasta viime aikoina? Ota avuksi antamamme perusneuvot, jotta voisit sanoa hyvästit elämää vaikeuttavalle yölliselle heräilylle!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Roth, T. (2007). Insomnia: Definition, prevalence, etiology, and consequences. Journal of Clinical Sleep Medicine.

  • Harvey, A. G., Stinson, K., Whitaker, K. L., Moskovitz, D., & Virk, H. (2008). The subjective meaning of sleep quality: A comparison of individuals with and without insomnia. Sleep. https://doi.org/10.1093/sleep/31.3.383

  • Porkka-Heiskanen, T., Zitting, K. M., & Wigren, H. K. (2013). Sleep, its regulation and possible mechanisms of sleep disturbances. Acta Physiologica. https://doi.org/10.1111/apha.12134


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.