Ahdistuksen ja stressin tärkeimmät erot

· maaliskuu 7, 2018
Ahdistus tulee ihmisen sisältä, kun taas stressi on ulkoisista asioista lähtevä ilmiö. Tällä kertaa haluamme siis kertoa tärkeimmistä eroista stressin ja ahdistuksen välillä.

Moni sekoittaa ahdistuksen ja stressin toisiinsa, ja niitä pidetäänkin usein yhtenä ja samana asiana. Tällä kertaa kerromme siis näiden kahden ilmiön tärkeimmistä eroista sekä selkeytämme aihetta kunnolla.

Ahdistus on reaktio, joka syntyy henkilön huolista, menneisyyttä koskevista ajatuksista tai negatiivisista kokemuksista, jotka ovat edelleen läsnä nykyhetkessä.

Sen sijaan stressi on yleensä tulosta jostakin ulkoisesta paineesta, kuten siitä, mitä töissä tapahtuu.

Ahdistuksesta poiketen se voi jopa olla positiivista sekä tehdä ihmisestä tuotteliaamman. Se voi auttaa saamaan asioita aikaan (vaikka onkin tärkeää muistaa, että näin ei aina ole!)

Jatka lukemista ja saat tietää lisää stressin ja ahdistuksen tärkeimmistä eroista – oletko tähän asti luullut, että nämä kaksi ovat sama ilmiö?

Mitä eroa stressillä ja ahdistuksella on?

1. Stressi ja ahdistus lähtevät eri asioista

naisella stressiä

Yksi suurimmista eroista stressin ja ahdistuksen välillä on se, että niillä on erilaiset aikaansaajat, vaikka ensin saattaakin tuntua siltä, että eroa ei alkuperän suhteen ole.

Ahdistus syntyy siitä, että ihmisellä on tunne pelosta, ja tämä tunne on yleensä järjetön. Esimerkiksi kyseessä voi olla pelko rakastetun ihmisen menettämisestä, tai vaikkapa pelko yksinolemisesta tai epäonnistumisesta.

Stressiä sen sijaan kehittyy silloin, kun ihminen on velvollisuuksien rasittama ja ajattelee, että hän ei pysty tekemään kaikkea vaadittua.

Sitä voi ilmaantua myös silloin, kun ihmisellä ei ole kaikkea tarvitsemaansa jonkin päivittäisen asian tekemiseksi hyvin. Esimerkkinä on se, kun aikaa ei ole riittävästi lapsen pukemiseen koulua varten ennen töihin lähtöä.

2. Ahdistus on itse asiassa stressin oire

ahdistunut nainen

Stressin ja ahdistuksen sekoittuminen johtuu siitä faktasta, että toinen näistä on joskus ensimmäisen tuottama oire. Tämä on totta kuitenkin vain eräissä tapauksissa.

Kuten sanoimmekin jo aikaisemmin, stressi on asia, joka ilmenee tietyllä hetkellä. Se tuppaa menemään ja tulemaan, vaikka on kuitenkin olemassa asia nimeltään krooninen stressi.

Lue aiheesta lisää: 4 tehokasta hengitystekniikkaa stressin torjuntaan

Kun et pysty hallitsemaan asioita tuntemasi stressin hävittämiseksi, se estää sinua nukkumasta sekä johtaa pakkomielteisiin ajatuksiin ja ongelmiin kotona. Sitten voi ilmaantua ahdistusta stressin vuoksi.

Kun ahdistus muuttuu stressin oireeksi, tämän ohella ilmenee voimakasta väsymystä, tunnetason uupumusta, motivaation puutetta ja jopa masennusta.

3. Sosiaalinen paine johtaa stressiin, mutta uskomukset johtavat ahdistukseen

nainen kärsii ahdistuksesta

Toinen suuri ero stressin ja ahdistuksen välillä on se, että ahdistus on tulosta uskomuksista, jotka muodostavat sen linssin, jonka läpi katsot maailmaa.

Otetaan esimerkiksi sellainen tilanne, että perheessäsi on uskomus siitä, että kaikki miehet hylkäävät naiset. Voi käydä niin, että jos pelkäät joka kerta poikaystäväsi tai miehesi kanssa ollessasi, että uskomus muuttuu todellisuudeksi omalla kohdallasi, seurauksena voi olla ahdistusta. Tämä ahdistus voi sitten johtaa eräisiin käytöskuvioihin, kuten muun muassa hallitsemiseen, luottamuksen puutteeseen ja haluun olla aina toisen kanssa.

Tämä käytös voi aiheuttaa sen, että toinen osapuoli ottaa sinusta etäisyyttä, mikä sitten lisää kokemaasi ahdistusta.

Mikä tähän on sitten ratkaisuna? Se, että muutat omia uskomuksiasi.

Lue aiheesta lisää: Epätyypillinen masennus on vaikeasti diagnosoitava ongelma

Elo ilman stressiä ja ahdistusta – onko se edes mahdollista?

vapaa ja rauhallinen nainen ilman stressin ja ahdistuksen oireita

Nyt kun olemme katsoneet eroja stressin ja ahdistuksen välillä, kuten myös niitä konteksteja, jotka näihin ilmiöihin voivat johtaa, saattaa mielessäsi olla tämä kysymys: onko mahdollista elää ilman stressiä ja ahdistusta?

Vastaus tähän on ”ei”. Se, mitä kuitenkin voidaan tehdä, on niitä aikaansaavien tekijöiden vähentäminen.

Samalla tulee muistaa, että sekä stressi että ahdistus omaavat myös positiivisen puolensa. Ahdistus on valppauden tila, joka rohkaisee ihmistä arvioimaan uudelleen jotakin mielessä olevaa (huolet, uskomukset), sellaista, jota tulisi muuttaa.

Näkökulman muuttaminen sekä sellaisista uskomuksista irti päästäminen, jotka eivät ole tosiasiassa omiasi, voi auttaa sinua laskemaan alas sinua painavan taakan.

Lue aiheesta lisää: Tunnetko olosi jatkuvasti syylliseksi ja huonotuuliseksi? Kyseessä voi olla masennus

Stressi sen sijaan on joskus itse asiassa erittäin positiivinen asia, koska se saa sinut vauhtiin. Se tekee sinusta tuotteliaamman, ja se jopa auttaa sinua saamaan asiat valmiiksi määräajassa.

Stressiä ei kuitenkaan tulisi olla pitkään. Varmista siis, että sitä on vain hetkellisesti ja ettei siitä tule osa normaalia elämääsi.

Luulitko aiemmin, että stressi ja ahdistus ovat yksi ja sama asia? Nyt tiedät näiden tärkeimmät erot ja sen, mitä kummallekin ilmiölle realistisesti katsottuna voidaan tehdä hyvinvoinnin parantamiseksi.