Mitä syödä kun närästää

Eri ruoat vaikuttavat ihmisiin eri tavoin. Mitä tulee närästyksen kontrolloimiseen, nämä ainekset tekevät ihmeitä hapokkaan vatsan säätelemisessä. 
Mitä syödä kun närästää
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Närästys, tai polttava tunne vatsan yläosassa, on yksi suurimmista syistä nykyään käydä lääkärin vastaanotolla. Tämä kipu syntyy yleensä syömisen, etenkin suurten aterioiden, jälkeen. Tätä tilaa voidaan jopa kutsua “nykyajan vitsaukseksi”. Tämä ei johdu siitä että se olisi niinkään uusi ilmiö, vaan koska kärsimme siitä enemmän päivä päivältä. Tässä artikkelissa haluamme kertoa sinulle, mitä syödä kun närästää. 

Mikä aiheuttaa vatsahappoja?

Miestä närästää

Närästys on polttava kivun tunne ruokatorvessa, ja se syntyy enimmäkseen alemmilla alueilla vatsan lähellä. Närästyksessä vatsahapot pyrkivät ylöspäin ruokatorvessa.

Polttava tunne alkaa rinnasta, ja joissakin tapauksissa se voi ulottua kaulaan, leukoihin tai kieleen.

Pääsyyt liiallisille vatsahapoille ovat:

  • Stressi, huolet tai nopeatempoinen elämä
  • Ruokavalio, joka sisältää paljon tyydyttynyttä rasvaa
  • Liiallinen prosessoitujen tai valkaistujen hiilihydraattien syöminen
  • Liian nopea syöminen ilman kunnollista pureskelua
  • Aterioiden syömättä jättäminen (tämä muuttaa ruoansulatusrytmiäsi)
  • Liiallinen alkoholin juonti
  • Tupakointi
  • Passiivinen elämäntyyli
  • Unen vähyys
  • Helicobacter pylori -bakteeri

Kuten näet, useasti liikahappoisuus johtuu elämäntavoistamme. 

Voimme poistaa tämän ongelman ja välttää jopa vakavampia tiloja kuten vatsahaavoja ja mahakatarrin, kun vaan muutamme päivittäisiä tapojamme.

Mitä syödä kun närästää?

Vatsahappojen nousu ja sitä kautta närästys voi häiritä elämää erittäin paljon, jopa siihen pisteeseen saakka, ettemme voi hoitaa normaaleja päiväaskareitamme.

Kun kärsimme närästyksestä, ensimmäinen mieleen juolahtava asia ei varmaankaan ole syödä jotain, mutta tässä on kuitenkin joitakin ruokia, jotka voivat rauhoittaa oireita.

Kaura

Tämä vilja on normaalisti aamiaisruokaa. Se pitää meidät kylläisenä ja rauhoittaa happotoimintaa. Vaikka oletkin ehkä tottunut nauttimaan sitä aamiaisella, muista että voit syödä kauraa aina kun olet nälkäinen, mihin aikaan päivästä tahansa. Suosittelemme syömään sitä rusinoiden kanssa, kaura imee rusinoiden hapot.

Inkivääri

inkivääri taistelee happoja vastaan

Sinun tulisi aina käyttää inkivääriä maltillisesti sen vahvan maun takia. Se on kuitenkin yksi parhaista happoja vastaan taistelevista ruoista, ja se toimii tulehdusta vastaan taistelevana ruokana ruoansulatusongelmia vastaan. 

Raasta pieni määrä tätä juurta ja valmista inkivääriteetä, tai laita sitä ruokiin tai smoothieisiin.

Aloe vera

Tämä on yksi parhaista luonnonlääkkeistä paranemista vaativille haavoille. Kun meillä on närästystä, ruokatorvemme seinämät vahingoittuvat. Tällöin aloe on tarpeen.

Jotkut päättävät suoraan nauttia aloe veran lehdissä olevaa geeliä. Se on yksi vaihtoehto, tai sitä voi lisätä myös juomiin. Toiset ostavat kaupoissa myytäviä aloe vera -tuotteita; niiden kohdalla muista varmistaa, ettei tuote sisällä lisättyä sokeria tai muita haitallisia aineksia.

Kasvissalaatti

salaatti auttaa närästykseen

Vihreät vihannekset, kuten salaatinlehdet ja rucola, ovat tärkeitä närästyksessä, sillä niillä on kyky rauhoittaa happojen aiheuttamaa poltetta ja kipua.

Suosittelemme, että vältät käyttämästä sipulia, tomaattia, juustoa tai kastiketta salaatissasi. Paras kastike on ripaus suolaa ja hieman oliiviöljyä.

Valkosipuli on yksi niistä ainesosista, joita sinun tulisi aina laittaa salaattiisi, sillä se on mahtava kuidun lähde. Sen lisäksi valkosipuli rauhoittaa ruokahalua.

Banaani

Tämä on hyvä ruoka aamupäivällä tai iltapäivällä syötäväksi. Banaanien pH on 5,6 mikä tarkoittaa sitä, että se on happamuutta rauhoittava ruoka.

Jotkut ihmiset kuitenkin kokevat pahempaa närästystä tätä hedelmää syötyään, joten kannattaa kokeilla banaanin syömistä ja katsoa, pahentaako se vai parantaako se närästystä omalla kohdallasi.

Vesimeloni

Voit myös syödä vesimelonia kärsiessäsi närästyksestä. Melonit sisältävät paljon vettä ja ne säätelevät vatsasi happoisuutta. 

Voit syödä palasen lounaan tai illallisen jälkeen. Sitten, aivan kuten banaanin kohdalla, näet toimiiko se vai ei.

Fenkoli

fenkoli

Tämä lääkinnällinen kasvi on mahtava. Se ei ole vain ravinteikas, vaan se myös auttaa ruoansulatustasi. Sillä on pehmeä maku ja rapea rakenne. Voit nauttia sitä salaateissa, keitoissa, kasvispiirakoissa tai kastikkeissa.

Leikkaa ohuiksi renkaiksi. Sekoita sitten rucolan ja pinaatin kanssa. Laita kastikkeeksi oliiviöljyä ja valmis!

Kana tai kalkkuna

Valkoinen liha on punaista parempi vaihtoehto kun sinulla on närästystä. Se tulisi joko grillata tai paistaa uunissa, ei käristää pannulla. Älä myöskään syö esimerkiksi kanan nahkaa, siinä on hirmuiset määrät rasvaa.

Kala ja merenelävät

Merenelävien syömisen sääntö on sama kuin kanan, eli älä koskaan syö niitä paistettuna. Parhaina vaihtoehtoina suosittelemme katkarapuja ja lohta, ja jos mahdollista, syö villejä mereneläviä, ei viljeltyjä.

Kypsät kasvikset

parsa

Raa’at kasvikset salaatissa ovat hyvä vaihtoehto, mutta niin ovat myös kypsennetyt kasvikset. Hyviä esimerkkejä jälkimmäisistä ovat kaali, parsa ja parsakaali.

Suosittelemme, että syöt juurikasviksia kuten porkkanoita ja punajuuria. Nämä tulisi aina kypsentää. 

Riisi

Riisin lisäksi kuskus, bulgur, ja täysjyvät voidaan kaikki lukea tähän ryhmään. Riisin ollessa kyseessä, parhaita vaihtoehtoja ovat täysjyväriisi tai ruskea riisi. Kaikki nämä ovat mahtavia, jos kärsit närästyksestä.

Syö vaikka annos riisiä kypsennettyjen kasvisten kanssa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.