Mitä puriinit ovat?

Puriinit voivat aiheuttaa virtsahapon lisääntymistä, jos syöt runsaasti puriinia sisältäviä ruokia. Mikäli virtsahappoa kerääntyy kehoon, se voi johtaa eri sairauksien kuten kihdin syntyyn.
Mitä puriinit ovat?

Viimeisin päivitys: 15 lokakuuta, 2020

Monet ihmiset ovat tietoisia puriineista kihtiin sairastumisen johdosta. Harvat ihmiset kuitenkin ymmärtävät näiden molekyylien todellisen merkityksen ja roolin kehossa. Puriinit ovat yksi DNA:n perusosien muodostavista ainesosista.

Puriinit luovat tietynlaisen typpipitoisen pohjan, joka on tosiaan DNA:n peruselementti. Puriineita löytyy siis ihmisen soluista ja syödystä ruoasta, kuten esimerkiksi lihasta. 

Niillä on myös oma hajoamiskierto ja kehostapoistumisjärjestelmä. Tämä prosessi on tärkeä, sillä kun ne hajoavat, muuttuvat ne virtsahapoksi. Jos virtsahappoa ei poisteta oikealla tavalla, voi se johtaa kihtiin.

Puriineiksi luokiteltujen kemikaalien joukossa on kaksi perustyyppiä: adeniinit ja guaniinit. Tässä artikkelissa kerromme, mihin puriineita käytetään ja miksi keho tarvitsee niitä.

Mitä puriinit ovat?

Kuten olemme jo maininneet, puriinit muodostavat molekyyliperheen. Ne ovat kemiallisia ainesosia, jotka muodostavat osan DNA:sta sekä muista molekyyleistä, kuten RNA:sta. Tähän perheeseen kuuluu kaksi tärkeää ryhmää: adeniinit ja guaniinit.

Koska ne ovat osa DNA:ta, on ymmärrettävää, että niitä esiintyy kehossa luonnostaan. Keho voi itse asiassa valmistaa niitä. Tietyt ruoat, kuten liha ja kala, ovat myös hyvin puriinipitoisia.

Puriinit osallistuvat useisiin solujen metabolisiin prosesseihin ja proteiinien synteesiin. On monia sairauksia, jotka muuttavat näiden molekyylien normaalia kiertoa. Kun niiden poistamisprosessi häiriintyy, voi ihmiselle kehittyä virtsahappoon liittyviä sairauksia.

Kihti ei ole ainoa puriineihin yhdistettävä merkittävä tauti, vaikka se onkin niistä yleisin. On myös monia muita sairauksia, jotka vaikuttavat niiden hajoamiseen ja jotka ovat paljon vakavampia kuin kihti.

Kun puriinit kerääntyvät kehoon, ihmiselle voi tulla kihti.
Kihti on puriineihin yleisimmin yhdistetty sairaus, mutta ei ainoa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Virtsahapon määrän alentaminen ruokavaliolla

Miten puriinit liittyvät virtsahappoon?

Puriinit jättävät jälkeensä virtsahappoa, kun ne hajoavat kudoksissa. Maksa ja ohutsuoli yleensä hajottavat ne. Siitä syntyneen virtsahapon määrä riippuu useista tekijöistä.

Tärkein tekijä on yleensä ihmisen ruokavalio. Tämä johtuu siitä, että syöty ruoka on yksi tärkeimmistä puriinin lähteistä. Melkein kaikki virtsahappo poistuu virtsan kautta, vaikka osa siitä erittyykin suolten läpi.

Kun keho tuottaa paljon virtsahappoa tai se ei pysty hankkiutumaan virtsahaposta eroon oikealla tavalla, voi sitä alkaa kerääntyä kehoon. Jos näin tapahtuu, se jää talteen kudoksiin. Se kerääntyy niveliin aiheuttaen niveltulehduksen. Suuri virtsahappopitoisuus voi aiheuttaa myös munuaisongelmia.

Kihti on niveltulehdustyyppi, jonka syntyminen voidaan selittää puriineilla. Se vaikuttaa pääosin isovarpaan niveleen. Se voi aiheuttaa voimakasta kipua, punoitusta ja turvotusta kyseisellä alueella.

Tofuskihti on virtsahapon hyvin näkyvää kerääntymistä niveliin.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Poista virtsahappoa kehostasi luonnollisesti

Miksi puriinit ovat tärkeitä ruokavaliossa?

Kuten mainitsimmekin jo aikaisemmin, ruoka on puriinien pääasiallinen lähde. Tämä tarkoittaa sitä, että ruokavalio on merkittävä tekijä virtsahapon aiheuttamien sairauksien kehittymisessä ja hallinnassa.

Vaikka kaikkien pitäisikin ihanteellisesti noudattaa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota, on vielä tärkeämpää, että tällaisille sairauksille alttiit ihmiset tarkkailevat syömäänsä ruokaa. Tässä joitakin runsaasti puriinia sisältäviä ruokia:

  • Liha yleisesti ottaen, oli kyseessä sitten naudanliha, sianliha, riista tai linnut.
  • Äyriäiset, kuten hummeri ja simpukat.
  • Eläinten maksa, lihasmaha tai munuaiset.
  • Kala, kuten lohi ja anjovikset.

Kun ihmisen aineenvaihdunnalla on vaikeuksia käsitellä puriineita, tulee näiden ruokien syömistä vältellä. On myös tärkeää juoda paljon nesteitä virtsahapon poistumiseksi. Lisäksi terveen painon ylläpitämistä sekä alkoholin juomisen välttämistä suositellaan.

Pidä mielessä

Kaikista tässä artikkelissa antamistamme neuvoista huolimatta tällaisessa tapauksessa tulisi aina käydä lääkärissä. On tärkeää huomata, että puriinit ovat välttämättömiä, mutta ne voivat myös liittyä eri sairauksiin. Kihti on näistä yleisimmin tunnettu sairaus ja sen aiheuttama niveltulehdus on erittäin kivulias. Tästä syystä onkin tärkeää kiinnittää siihen huomiota.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.