Mitä on slackline ja mitä hyötyä siitä on?

Yhä useammin voimme nähdä nuoria tasapainoilemassa nuoran päällä pihoilla ja puistoissa. Uskaltaisitko sinä kokeilla sitä? Opi, mitä on slacklining ja mitkä ovat sen hyödyt.
Mitä on slackline ja mitä hyötyä siitä on?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Cristian Minich

Viimeisin päivitys: 16 kesäkuuta, 2023

Nuorallakävely voi aluksi tuntua mahdottomalta. Pienellä harjoittelulla, tasapainolla ja keskittymisellä se kuitenkin onnistuu. Jos pidät seikkailusta, hauskuudesta ja haasteista, se voi olla ihanteellinen harjoitus sinulle, joten lue eteenpäin niin kerromme mitä slackline on ja mitkä ovat sen hyödyt.

Slackline on tasapainoilulaji. Siinä kävellään köyden, tai pikemminkin “tasapainoliinan”, päällä, joka on kiinnitetty kahteen kiinteään pisteeseen. Historioitsijoiden mukaan se syntyi osana kiipeilijöiden harjoittelua Yosemiten laaksossa Kaliforniassa (Yhdysvallat).

Sen keksijät olivat Jeff Ellington ja Adam Grosowsky, jotka sisällyttivät sen harjoitusrutiiniinsa paremman tasapainon saavuttamiseksi. Se on yhä suositumpi laji, ja sitä harrastetaan sekä ammattimaisesti että ajanviettona.

Slackline ja sen muunnelmat

Slackline tarkoittaa “tiukkaa köyttä”. Siinä kävellään kahteen kiinteään pisteeseen kiinnitetyn köyden tai liinan yhdestä päästä toiseen. Liinaa ei aseteta liian kireälle, jotta se heiluisi ja lisäisi vaikeutta.

Tasapaino, ryhti ja keskittyminen ovat kulmakiviä tässä liikuntamuodossa. Siihen ei tarvita kovinkaan paljon välineitä.

Kun käytössä on nailon- tai polyesteriliina tai -köysi ja kiinteät pisteet sen kiinnittämiseksi, voidaankin aloittaa. Pihoilla ja puistoissa on tavallista nähdä liina kiinnitettynä kahteen puuhun.

Seuraavassa on joitakin variaatioita, joita voi kokeilla.

Trickline on perinteisin tyyli

Trickline-harjoittelussa käytetään 5 senttimetrin levyistä nauhaa. Se sijoitetaan noin 120 cm maanpinnan yläpuolelle. Radan pituus on 15-20 m.

Aloittelijoiden haasteena on yksinkertaisen köyden ylittäminen päästä päähän, mutta kokeneemmat voivat tehdä hyppyjä ja muita liikkeitä matkan varrella.

Longline

Longlinessa käytetään 30 metriä pitkää ja 2,5 cm leveää köyttä. Tämäkin harjoitus koostuu liinan tai köyden päällä kävelemisestä yhdestä päästä toiseen, mutta tässä versiossa matka on pidempi ja köysi on kapeampi.

Erityistä huomiota kiinnitetään tasapainoon ja keskittymiseen, sillä köyttä ei aseteta liian kireälle, jotta se heiluu enemmän.

Slackline metsässä.
Lapsetkin voivat harrastaa köyden päällä kävelemistä jo varhaisesta iästä lähtien tasapainon ja proprioseptiikan vahvistamiseksi.

Highline: uskallatko kävellä köyden päällä korkealla?

Tämä tyyli sisältää suurimman riskin, sillä köysi kiinnitetään vähintään 20 metrin korkeuteen. Parasta on seurata ammattilaisia ja ihmetellä heidän taitojaan.

Jos kuitenkin haluat kokeilla tätä ja pidät äärimmäisistä haasteista mutta et ole tarpeeksi kokenut, voit käyttää turvavarusteita vaarallisen putoamisen välttämiseksi. Se sopii erinomaisesti luonnonmaisemien ihailuun ja mielen tyhjentämiseen.

Rodeoline: vaikein

Tässä tyylissä köyttä ei juurikaan jännitetä, joten se saa U:n muodon ja heilahdus on paljon suurempi. Tämä ominaisuus tekee siitä yhden vaikeimmista testeistä. Tämä tunnetaan myös nimellä freestyleline.

Slacklinejoogan hyödyt keholle ja mielelle

Edistyneemmän tason harjoittelijat voivat tehdä slacklinejoogaa. Siinä suoritetaan jooga-asanoita köyden päällä. Tällöin köysi on jännitettävä hyvin, jotta sen päällä myös pysyy.

Kehon, hengityksen ja mielen yhdistäminen on mahdollista myös korkealla.

Waterline on ihanteellinen kesällä

Kuten nimestä voi päätellä, liina asetetaan veden päälle. Sen lisäksi, että se on liikuntalaji, se voi olla myös hauska allaspeli.

Slacklinen edut

Slackline auttaa parantamaan tasapainoa. Se tarjoaa kuitenkin monia muitakin etuja, jotka edistävät erilaisia päivittäisiä toimintoja.

Selkeä esimerkki slacklinen hyödyistä on tutkimus, jossa kokeiltiin sen yhdistämistä FIFA 11+ -ohjelmaan neuromuskulaarisen kontrollin harjoittelun kannalta. Tulokset osoittivat, että slackline tarjoaa samankaltaisia parannuksia, ja ehdotetaan, että se voisi olla vaihtoehtoinen lähestymistapa sensomotorisen kontrollin parantamiseen liittyvien tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tässä on joitakin slacklinen etuja:

  • Lisää tasapainoa: Jatkuva slacklineharjoittelu parantaa tasapainoa. Kävely epävakaalla köydellä, joka heiluu ja liikkuu jokaisen liikkeen mukana, on haasteellista.
  • Proprioseptiikka: Kehon kyky havaita nivelten, lihasten, jänteiden ja nivelsiteiden liike ja asento. Kävely köydellä aktivoi proprioseptiikkaa ja lisää refleksejä.
  • Lisääntynyt keskittymiskyky: Kehonhallinnan saavuttaminen ja onnistuminen nuoran päästä päähän kävelyssä edellyttävät maksimaalista keskittymistä. On suositeltavaa kiinnittää katse tiettyyn pisteeseen häiriötekijöiden välttämiseksi. Jotkut sanovat, että slacklining on kuin meditointia liikkeessä.
  • Parempi ryhti ja hallinta: Ryhti on tärkeä, jotta saavutetaan oikea tekniikka linjan kävelemiseen. Vartalon tulisi olla suorassa ja käsien ojennettuina sivuille, ikään kuin ristin muodossa. Ikääntyneiden aikuisten tasapainoharjoittelua koskevassa vuonna 2016 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että slackline vaikuttaa myönteisesti kaatumisriskin vähentämiseen.
  • Jalkojen ja keskivartalon työstäminen: Slacklinen avulla voimme vahvistaa jalkoja, sillä se harjoittaa kaikkia alavartalon lihaksia. Se aktivoi myös keskivartalon lihaksia.
  • Se vähentää loukkaantumisriskiä: Koska slackline auttaa vahvistamaan keskivartaloa ja jalkoja, se vähentää huomattavasti lihasvammojen mahdollisuutta.
Tätä harjoitusta voidaan soveltaa iäkkäisiin aikuisiin tasapainon parantamiseksi ja kaatumisten ehkäisemiseksi.

Hanki oikea tasapaino elämääsi

Jos pidät haasteista ja seikkailusta, slackline voi olla ihanteellinen laji taitojesi testaamiseen. Voit aloittaa pihalla tai läheisessä puistossa, jonne voit asettaa köyden kahden puun varaan. Kun taitosi kohenevat, voit kokeilla sitä korkealla tai missä tahansa sen variaatioissa.

Se on hauska harjoitus, jota voi käyttää treeninä tai hauskanpitoon ystävien kanssa. Jos kaipaat tasapainoisempaa elämää, voit täydentää sitä soveltamalla terveellisiä tapoja jokapäiväisessä elämässäsi. Silloin nautit kaikista sen hyödyistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jäger T, Kiefer J, Werner I, Federolf PA. Could Slackline Training Complement the FIFA 11+ Programme Regarding Training of Neuromuscular Control? Eur J Sport Sci. 2017 Sep;17(8):1021-1028. doi: 10.1080/17461391.2017.1347204. Epub 2017 Jul 6. PMID: 28682215. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28682215/
  • Thomas M, Kalicinski M. The Effects of Slackline Balance Training on Postural Control in Older Adults. J Aging Phys Act. 2016 Jul;24(3):393-8. doi: 10.1123/japa.2015-0099. Epub 2015 Nov 19. PMID: 26583953. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26583953/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.