Mitä on hiusten biostimulaatio runsasverihiutaleisella plasmalla?

Tässä artikkelissa kerromme, mitä hiusten biostimulaatio runsasverihiutaleisella plasmalla on, miten se suoritetaan ja mitkä ovat sen hyödyt.
Mitä on hiusten biostimulaatio runsasverihiutaleisella plasmalla?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 15 maaliskuuta, 2023

Hiusten biostimulaatio runsasverihiutaleisella plasmalla (PRP) on yksi vaihtoehto hiustenlähdön ja kaljuuntumisen hoitoon sekä ehkäisyyn. Kuten nimestä voi päätellä, tämä hoito koostuu potilaan omasta verestä uutetun runsasverihiutaleisen plasman käyttämisestä. Se sentrifugoidaan erottaakseen ne komponentit, joissa on runsaasti kasvutekijöitä.

Tämä tekniikka kehitettiin Euroopassa yli kymmenen vuotta sitten. Nykyään sitä käytetään kaikkialla maailmassa, eikä vain esteettisiin tarkoituksiin. Lue eteenpäin!

Mitä hiusten biostimulaatio tarkoittaa?

Hiustenlähtö on ongelma sekä miehille että naisille tietyn iän jälkeen. Yli 30-vuotiailla kehon uusiutumiskyky alkaa heikentyä, mikä vaikuttaa jopa hiuksiin.

Tämä on yksi yleisimmistä ihotautien konsultaatiosyistä, koska hiukset ovat tärkeät fyysisen ulkonäön kannalta. Siksi hiustenlähtö voi johtaa itsetunto-ongelmiin, mikä saa ihmiset tuntemaan olonsa vähemmän viehättäväksi.

Hiustenlähtöön on olemassa monia erilaisia hoitokeinoja, jotka vaihtelevat kirurgisista toimenpiteistä (kuten implanteista) luonnollisiin lähestymistapoihin erilaisilla kasviuutteilla, kuten aloe vera tai minttu.

Hiusten biostimulaatiolla tarkoitetaan erityisesti hoitoja, joissa joitakin ravintoaineita levitetään karvatuppiin stimuloimaan uusien hiusten kasvua tai pysäyttämään hiustenlähtö. On olemassa useita tapoja suorittaa nämä toimenpiteet:

 • Transdermaalinen
 • Minoksidiilin kera
 • Runsasverihiutaleisella plasmalla

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin artikkelin: 10 yleistä syytä hiustenlähtöön

Mitä on runsasverihiutaleinen plasma?

Plasma on neste, josta löytyy erilaisia verta muodostavia alkuaineita: erytrosyytit, leukosyytit ja verihiutaleet. Jälkimmäisellä on hyytymisprosessin aktivoinnin lisäksi myös kasvutekijöitä.

Siten runsasverihiutaleinen plasma on tuote, joka saadaan verestä erityisellä sentrifugointiprosessilla. Saadaan korkea verihiutalepitoisuus: 300–700 % normaalia enemmän.

PRP on yleensä autologinen eli se saadaan potilaalta itseltään. Se voi kuitenkin olla myös allogeeninen. Tällä tuotteella puolestaan on sovelluksia regeneratiivisessa lääketieteessä ja erilaisissa esteettisissä hoidoissa:

Hiusten biostimulaatio runsasverihiutaleisella plasmalla.
Runsasverihiutaleista plasmaa käytetään yhä enemmän ihon sileyttä parantamaan.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: 6 parasta luontaishoitoa päänahan sieni-infektioon

Mitä on hiusten biostimulaatio runsasverihiutaleisella plasmalla?

Hiusten biostimulaatio runsasverihiutaleisella plasmalla androgeenista hiustenlähtöä sairastaville on yhä yleisemmin käytetty hoito. Tällä tavalla veren kasvutekijöitä käytetään stimuloimaan kudosten uusiutumista päänahassa.

Karvatupen verenkierto lisääntyy, mikä tehostaa hiusten kasvua, vahvistaa niitä ja vähentää hiustenlähtöä.

Hiusten biostimulaatiota tunsasverihiutaleisella plasmalla kuvataan yksinkertaiseksi toimenpiteeksi, joka ei vaadi lisävalmisteluja tai paljoakaan jälkihoitoa. Lisäksi, koska se on vähemmän invasiivinen, infektioriski pienenee.

Prosessi suoritetaan seuraavien vaiheiden mukaisesti:

 1. Veri uutetaan ja sentrifugoidaan kontrolloidusti 10 minuutin ajan kasvutekijöitä sisältävien plasmafraktioiden erottamiseksi. Vaikka se ei ole tuskallista, joillekin herkille henkilöille voidaan soveltaa kylmäkompressia tai paikallispuudutusta.
 2. PRP viedään hiusrakkuloihin mikroinjektioiden avulla uudistumisen stimuloimiseksi.
 3. Toimenpiteen jälkeen henkilö voi palata normaaliin toimintaansa, koska se ei vaadi toipumisaikaa.

Ensimmäisen vuoden aikana on kuitenkin suoritettava useita hoitokertoja, joiden välillä on yksi kuukausi. Tämän jälkeen hoito tehdään kaksi kertaa vuodessa.

Tulokset ja hyödyt

Kun PRP tunkeutuu kapillaarikudokseen, verenkierto stimuloituu ja jopa verisuonia muodostuu. Tulokset ovat progressiivisia, havaittavissa toisesta kuukaudesta lähtien.

Tässä mielessä potilaat alkavat ensimmäisen vuoden aikana huomata, että he menettävät vähemmän hiuksia. Sitten ne tulevat paksummiksi.

On todistettu, että tämä toimenpide on tehokas lievän tai keskivaikean kaljuuntumisen hoidossa, auttaa vähentämään hiustenlähtöä ja lisäämään sekä hiusten tiheyttä että kasvunopeutta. Se auttaa ehkäisemään tulevia ongelmia, koska se edistää kollageenin tuotantoa ja vastustaa vapaiden radikaalien vaikutusta.

Sitä pidetään tehokkaana myös hiustensiirron yhteydessä, mikä parantaa hiuksia luovuttavan alueen paranemista ja stimuloi vastaanottavan alueen regeneraatiota. Näin se lisää siirron onnistumisen mahdollisuuksia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että hiusten biostimulaatio runsasverihiutaleisella plasmalla tarjoaa erilaisia etuja. Se:

 • Ravitsee ja vahvistaa hiuksia.
 • Edistää kollageenin muodostumista.
 • Vähentää säikeen heikkenemistä.
 • Kääntää hiustenlähtöprosessin.
 • Lisää follikkelien vedensaantia.
 • Lisää hiusten prosenttiosuutta hiustenlähtöalueella.
 • Parantaa orvaskeden aineenvaihduntaa dystrofisissa hiuksissa.

Mitä tiede sanoo?

Vaikka ennuste on yleensä hyvä, lopputulos vaihtelee henkilöstä toiseen. Se riippuu jopa siitä, kuinka pitkälle edennyt hiustenlähtö on tai mistä se johtuu. Anekdoottisesti sitä harjoittavat klinikat raportoivat 80 prosentin onnistumisasteesta.

Näitä etuja on analysoitu useissa tutkimuksissa. Mielipiteet aiheesta näyttävät kuitenkin jakautuvan.

Toisaalta tutkimukset väittävät, että nämä regeneratiivisen lääketieteen tekniikat voivat kääntää hiustenlähdön lyhyemmässä ajassa ja laadukkaammin. Muut arviot ovat skeptisempiä ja väittävät, että monet tutkimukset ovat epäjohdonmukaisia ja että tiedot eivät riitä määrittämään näiden sovellusten tehokkuutta.

Jotkut tutkijat väittävät, että PRP:n käyttö ei ole vain kokenut huomattavaa buumia viime vuosina, vaan kirjallisuudesta löytyy tutkimuksia, joissa on hyviä tuloksia hiustenlähtöön. Sen etuja ei kuitenkaan ole vielä osoitettu suuremmalla tuella.

Asiantuntijoiden mukaan vaikka nämä proteiinit stimuloivat solureseptoreita, biologinen vaste ei riipu pelkästään kasvutekijöiden lukumäärästä, vaan myös kunkin potilaan solureseptoreista. Siksi lisätutkimuksia tarvitaan.

Hiusten biostimulaatio kaljuuntumiseen.
Kaikki hiustenlähtö ei ole samanlaista. Näin ollen ei voida taata, että plasmahoito on tehokasta jokaisen potilaan kohdalla.

Riskit, vaikutukset ja vasta-aiheet

Yksi runsasverihiutaleisella plasmalla tehdyn hiusten biostimulaation suurimmista eduista on, että se on minimaalisesti invasiivinen toimenpide ja siksi suhteellisen turvallinen. Viiltoja ei tehdä ja infektioriski on minimaalinen.

PRP-infiltraatioon liittyvien mikroinjektioiden jälkeen saattaa kuitenkin esiintyä joitain vaikutuksia, kuten käsitellyn alueen punoitusta sekä polttamisen tunnetta. On kuitenkin varmaa, että allergioiden, yliherkkyysreaktioiden tai muiden reaktioiden riskiä ei ole, koska vieraita aineita ei pääse kehon sisään.

Tietenkin riskien minimoimiseksi on tärkeää kääntyä valtuutetun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Hänen tulee olla tämäntyyppisiin toimenpiteisiin sertifioitu ihotautilääkäri.

Kenelle sitä suositellaan?

Hiusten biostimulaatio runsasverihiutaleisella plasmalla on joillakin potilailla tehokkaampi kuin toisilla, jopa perinnöllisen kaljuuntumisen yhteydessä. Menettelytapa ei kuitenkaan ole kaikissa tapauksissa edullinen.

Vaikka sen tarkoituksena on aktivoida päänahkaa ja elvyttää hiuksia ihmisillä, joilla on hiustenlähtöä, jokaisella potilaalla on oltava etukäteen asiantuntijan tekemä diagnoosi. Se parantaa onnistumisen todennäköisyyttä ja sivuvaikutusten hallintaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bencomo Hernández Antonio A. Los derivados plaquetarios en medicina regenerativa. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter. 2012; 28(4): 308-309.
 • Cash T. The psychology of hair loss and its implications for patient care. Clin Dermatol. 2001; 19(2):161-166.
 • Conde Montero E, Fernández Santos M, Suárez Fernández R. Plasma rico en plaquetas: aplicaciones en dermatología. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2015; 106(2): 104-11.
 • Del Ojo Cordero C. Plasma rico en plaquetas, ¿es útil en dermatología? Med Cutan Iber Lat Am. 2015; 43(2): 87-89.
 • García-García M, Lirón-Ruiz R, Martín-Lorenzo J, et al. Uso del plasma rico en plaquetas autólogo en abdominoplastias. Rev Chil Cir. 2015;  67(5): 506-510.
 • García García V, Corral I, Bascones Martínez A. Plasma Rico en Plaquetas y su utilización en implantología dental. Avances en Periodoncia. 2004;  16(2): 81-92.
 • Kramer, ME, Keaney, TC. Systematic review of platelet-rich plasma (PRP) preparation and composition for the treatment of androgenetic alopecia. J Cosmet Dermatol. 2018; 17: 666– 671.
 • Morales M, Cisneros P, López M, et al. Dutasteride micro-injections in androgenetic alopecia. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2019; 17(2): 89-93.
 • Robinson Rodríguez R, Ali Pérez N. Bioestimulación capilar con plasma rico en plaquetas contra la caída del cabello. MEDISAN. 2016; 20(9): 2118-2122.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.