Logo image
Logo image

Minoksidiili: hoito alopeciaan ja hiustenlähtöön

2 minuuttia
Muiden lääkkeiden tavoin minoksidiilikin voi aiheuttaa joitakin haittavaikutuksia, joista yleisimmät ovat ihoon liittyvät ongelmat. Lue lisää tästä lääkkeestä alta!
Minoksidiili: hoito alopeciaan ja hiustenlähtöön
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Minoksidiili on lääke, joka sekä stimuloi hiusten kasvua että ehkäisee niiden lähtöä. Alun perin minoksidiilia määrättiin suun kautta korkean verenpaineen hoitoon johtuen sen verisuonia laajentavasta vaikutuksesta. Joillakin tällä lääkkeellä hoidetuilla potilailla ilmeni kuitenkin epätoivottua karvankasvua. Tästä syystä lääkkeen reseptiä rikastettiin valmistamalla vesi-alkoholiliuos käytettäväksi paikallisesti alopeciaan eli hiustenlähtöön. Myöhemmin se hyväksyttiin ja todettiin kaikkein tehokkaimmaksi lääkkeeksi miestyyppiseen kaljuuntumiseen.

Minoksidiili lääkkeenä

Some figure

Tätä lääkettä voidaan käyttää hiustenlähdön ehkäisyyn ja hoitoon sekä miehillä että naisilla. Yleisesti ottaen minoksidiililiuosta suositellaan 5 %:n pitoisuuksina miehille ja 3-4 %:n pitoisuuksina naisille kasvojen karvojen ilmaantumisen ehkäisemiseksi (tämä on yksi sen mahdollisista haittavaikutuksista). Myös 2-prosenttista liuosta voidaan käyttää, jolloin sitä tarvitsee käyttää kaksi kertaa päivässä. Suositeltu annostus on 2 ml päivässä eli noin 10-12 suihkautusta.

Minoksidiilia myydään eri muodoissa ja sitä markkinoidaan useilla kauppanimillä. Eniten sitä käytetään liuoksena, mutta uusi valmiste on kasvattamassa suosiotaan: minoksidiilivaahto.

Mistä alopecia johtuu?

Alopecia on hiusten harvenemista. Se on yleinen vaiva. Tilastojen mukaan siitä kärsii yli 50 % miehistä ja 30 % naisista läpi elämänsä.

Vaiva voi vaikuttaa suuresti potilaiden elämänlaatuun, mistä syystä se ei ole puhtaasti esteettinen ongelma. Vaiva tarvitseekin asianmukaista hoitoa, jotta ehkäistään siihen liittyvät psyykkiset häiriöt, erityisesti itsetunnon lasku.

Nykyään tunnetaan yli 100 erilaista alopeciaa. Niistä yleisin on miestyyppinen kaljuuntuminen, joka johtuu hormonaalisista muutoksista. Hormonaalisten muutosten lisäksi myös muut syyt voivat aiheuttaa alopeciaa:

 • Ruokavalio
 • Fyysinen tai psyykkinen stressi
 • Anemia eli raudanpuute
 • Immunologiset sairaudet
 • Kilpirauhasen muutokset
 • Jotkut lääkkeet

Koska alopecia voi johtua monista syistä, tarvitaan kunnollinen lääkärin arvio. Näin lääkäri voi määrätä kaikkein sopivimman hoidon jokaiseen tapaukseen.

Kannattaa lukea myös: Hiustenlähdön pysäyttäminen: 3 kotihoitoa

Alopecian oireet

Some figure

Tyypillisin alopecian oire on hiusten harveneminen (hiustenlähtö). Joskus ihminen voi nähdä, että häneltä lähtee enemmän hiuksia, mutta tämä ei automaattisesti tarkoita alopeciaa.

Tavallisesti hiusten harveneminen näkyy vetäytyvänä hiusrajana sekä kaljuina läiskinä miehillä ja hiusten ohenemisena naisilla. Jotkut alopecian muodot voivat ilmetä kutinana tai jopa päänahan kipuna.

Kuinka alopeciaa ehkäistään?

Terveelliset elämäntavat kuten tupakoimattomuus, terveellinen ruokavalio ja liiallisen auringonoton välttäminen saattavat edistää hiusten terveyttä ja parantaa hiusten ulkonäköä. Alopecian ehkäisemiseksi ei kuitenkaan ole mitään tehokasta hoitoa, mistä syystä hyödyllisintä ennusteen kannalta onkin saada oikea diagnoosi ja aloittaa hoito varhain esimerkiksi minoksidiililla heti alopecian ilmaannuttua.

Käy lukemassa myös: Parhaat keinot suojata hiuksia auringossa

Aiheuttaako minoksidiili haittavaikutuksia?

Some figure

Muiden lääkkeiden tavoin minoksidiilikin voi aiheuttaa joitakin haittavaikutuksia, joista yleisimmät ovat ihoon liittyvät ongelmat. Joitakin niistä ovat:

 • Kutina
 • Dermatiitti
 • Kuivuus
 • Ihon ärsytys
 • Ihottuma
 • Liikakarvoitus

Nämä minoksidiilin haittavaikutukset vaihtelevat yleensä lievästä keskivaikeaan ja häviävät hoidon loputtua. Sivuvaikutukset voivat riippua lääkeannoksesta ja lääkemuodosta.

On hyvä huomauttaa, että haittavaikutusten esiintyvyys ja saadut tilastotiedot on laskettu 1 932 potilaan tiedoista, joita hoidettiin minoksidiililla (50 mg/ml), sekä tuotteen markkinoille saapumisen jälkeisistä tiedoista.

Yhteenveto

Minoksidiili on hyödyllinen lääke alopecian hoidossa. Käänny lääkärin tai apteekkarin puoleen jos sinulla on jotain kysyttävää, ja noudata annettuja ohjeita huolellisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wagner, L., & Kenreigh, C. (2011). Minoxidil. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.62191-9
 • Messenger, A. G., & Rundegren, J. (2004). Minoxidil: Mechanisms of action on hair growth. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2004.05785.x
 • Kelly, Y., Blanco, A., & Tosti, A. (2016). Androgenetic Alopecia: An Update of Treatment Options. Drugs. https://doi.org/10.1007/s40265-016-0629-5

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.