Mitä hyötyä ruokien entsyymeistä on?

Kiivin sisältämät entsyymit parantavat ruoansulatusta ja ehkäisevät ummetusta ja ilmavaivoja. Mitä muita entsyymejä on olemassa ja mitä hyötyä niistä on? Kerromme niistä tässä artikkelissa.
Mitä hyötyä ruokien entsyymeistä on?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 07 lokakuuta, 2022

Ruokien entsyymit ovat proteiineja, joilla on yleensä tehtävä ruoansulatuskanavassa. Pääosin sellainen, että ne parantavat siellä ravinteiden hajoamis- ja imeytymisprosesseja. Onkin olemassa useita hyvin entsyymipitoisia ruokia, joita suositellaan esimerkiksi ummetuksen oireiden vähentämiseksi.

Ne voivat myös toimia välittäjinä tietyissä kemiallisissa ja fysiologisissa reaktioissa. On kuitenkin tapauksia, joissa entsyymeillä on tulehdusta ehkäiseviä tai jopa antioksidanttisia ominaisuuksia. Mitä muuta ruokien entsyymeistä on hyvä tietää? Alla kerromme aiheesta enemmän.

Elintarvikkeiden proteolyyttiset entsyymit

Joillakin entsyymeillä, kuten kiivissä olevalla aktinidiinillä, on kyky puuttua proteiinien hajoamiseen ja parantaa aminohappojen imeytymistä. Niiden tehtävä on ensisijaisesti ruoansulatusta edistävä, kuten Food Function -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan.

Tiedekirjallisuudessa on myös tutkimuksia, joissa tämän entsyymin saanti yhdistetään ummetuksen vähenemiseen. Ihmisillä tehdyt tutkimukset, kuten Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus, osoittavat, että kiivin nauttiminen voi vähentää ärtyvän suolen oireyhtymän oireita, kuten ilmavaivoja, turvotusta ja vatsakipuja.

Toinen esimerkki proteolyyttisiä entsyymejä sisältävistä ruoista on ananas. Tässä tapauksessa puhumme bromelaiinista, jolla on kyky parantaa proteiinien hajoamista ja imeyttää aminohappoja.

Tämä hedelmä on kuuluisa diureettisista ja ruoansulatusta edistävistä ominaisuuksistaan. Ananasta suositellaankin suurten aterioiden nauttimisen jälkeen, sillä se voi vähentää ikäviä ruoansulatusoireita, kuten turvotusta ja ilmavaivoja.

Ruokien entsyymit ovat proteiineja, joilla on yleensä tehtävä ruoansulatuskanavassa, ja kiivissä on niitä runsain mitoin.
Ananaksen ja kiivin sisältämät entsyymit voivat auttaa proteiinien hajottamisessa.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue tämäkin artikkeli: Reseptit: 5 ideaa smoothien valmistukseen kiivistä

Ruokien entsyymit, joilla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia

Papaija sisältää entsyymiä nimeltä papaiini, jolla on erinomaisia tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Sitä voidaan käyttää myös erilaisissa suun kautta otettavissa valmisteissa sen antimikrobisten ominaisuuksien ansiosta.

Brazilian Dental Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä entsyymi voi olla tehokas useita karieksen tyyppejä vastaan, koska sillä on kyky muokata immuunivastetta ja tulehdusta.

Lisäksi papaijan säännöllinen nauttiminen voi olla yhteydessä lihavuuden ja muiden aineenvaihduntahäiriöiden ehkäisyyn, todetaan Nutrients -lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Tämä johtuu pääasiassa sen antioksidanttisista, verenpainetta alentavista ja hypoglykeemisistä ominaisuuksista. Ei kuitenkaan tiedetä varmasti, ovatko nämä peräisin juuri papaiinista vai tämän eksoottisen hedelmän muista ravintoaineista.

Entsyymit ravintolisissä

Tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että lisäravinteista, joihin on lisätty entsyymejä keinotekoisesti, olisi hyötyä terveydelle. On kuitenkin tavallista, että jotkin proteiinivalmisteet sisältävät näitä aineita koostumuksessaan.

Tämän tarkoituksena on hyvin todennäköisesti vähentää suurten proteiiniannosten nauttimisesta johtuvia maha- tai suolistovaivoja. Lisäksi entsyymit voivat auttaa vähentämään ilmavaivoja, mikä on tietenkin tärkeä etu.

Urheilijoille suunnattujen ravintolisien ala kokeilee kemialliselta rakenteeltaan erilaisia aineita parantaakseen näitä prosesseja ja saadakseen ravintoaineita imeytettyä kehoon tehokkaammin.

Heraproteiinin sulavuudesta saadut tulokset ovat olleet sen verran myönteisiä, että entsyymejä on alettu sisällyttämään korkealaatuisiin proteiinituotteisiin.

Jotkin proteiinivalmisteet sisältävät lisättyjä entsyymejä koostumuksessaan.
Jotkut proteiinilisät tai -lisäravinteet sisältävät entsyymejä koostumuksessaan. Niiden tarkoituksena on vähentää ruoansulatusvaivoja.

Haluatko tietää lisää? Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Yleisiä urheiluravitsemukseen liittyviä myyttejä

Tutkimuksia tarvitaan vielä lisää

Entsyymeillä voi olla paljon enemmänkin tehtäviä kuin mitä tällä hetkellä tiedetään. Niiden vaikutuksia allergisiin prosesseihin tai jopa niiden yhteyttä sairauksien kehittymiseen tutkitaan parhaillaan.

Useita in vitro -malleja on kuvattu, mutta toistaiseksi ei ole tehty ihmiskokeita, jotka osoittaisivat nämä tulokset. Entsyymit muodostavat näin ollen tulevien vuosien tutkimusalan, joka riippuu fysiologisen tietämyksen lisääntymisestä. Tällä hetkellä osataan kuitenkin suositella tiettyjä elintarvikkeita, kuten tässä artikkelissa mainitsemiamme ananasta ja kiiviä, jotka parantavat hidasta ruoansulatusta.

Muista tuotteista, joilla on tiettyjä tulehdusta ehkäiseviä tai antioksidanttisia ominaisuuksia, tiedetään kyllä, mutta ei ole selvää, onko entsyymeillä jotain tekemistä niiden kanssa vai johtuvatko nämä ominaisuudet yksinkertaisesti flavonoidien olemassaolosta.

Joka tapauksessa meidän on muistettava, että ruokien entsyymit esiintyvät kasvikunnan tuotteissa. Tämä on yksi syy lisää nauttia näitä tuotteita enemmän verrattuna jalostettuihin elintarvikkeisiin, jotka ovat ikävä kyllä liiankin yleisiä nykypäivän ihmisten ruokavaliossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Martin H., Cordiner SB., McGhie TK., Kiwifruit actinidin digests salivary amylase but not gastric lipase. Food Funct, 2017. 8 (9): 3339-3345.
  • Weir I., Shu Q., Wei N., Wei C., Zhu Y., Efficacy of actinidin containing kiwifruit extract zyactinase on constipation: a randomised double blinded placebo controlled clinical trial. Asia Pac J Clin Nutr, 2018. 27 (3): 564-571.
  • Alves Bastos L., Lorencetti Silva F., Queiroz Thomé JP., Manfrin Arnez MF., et al., Effects of papain based gel used for caries removal on macrophages and dental pulp cells. Braz Dent J, 2019. 30 (5): 484-490.
  • Santana LF., Inada AC., Espirito Santo BLS., FIliú WFO., et al., Nutraceutical potential of carica papaya in metabolic syndrome. Nutrients, 2019.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.