Mitä aurinkopuuterit ovat ja miksi niitä käytetään?

Oikeanlainen aurinkopuuteri voi korostaa ihon ominaisuuksia. Kerromme sinulle, kuinka tätä tuotetta käytetään ja mitkä ovat sen edut.
Mitä aurinkopuuterit ovat ja miksi niitä käytetään?

Kirjoittanut Jonatan Menguez

Viimeisin päivitys: 05 kesäkuuta, 2023

Terve, tasainen, ruskettunut iho on se, mitä monet ihmiset haluavat kesäkuukausien saapuessa. Tämän saavuttamiseksi he usein ylialtistuvat auringolle tai solariumille, joihin liittyy haitallisia vaikutuksia. Jatka lukemista, niin kerromme mitä ovat aurinkopuuterit, joita suositellaan turvallisempana vaihtoehtona ruskettuneen säväyksen saamiseksi.

Tämä tuote tummentaa ihon sävyä. Sitä levitetään kasvoille, hartioille ja decoltéelle ruskettuneen vaikutuksen saavuttamiseksi. Hienovaraisesti levitettynä lopputulos on hyvin luonnollinen. Miten sitä käytetään? Mitkä ovat yleisimmät virheet sen soveltamisessa? Alla kerromme kaiken!

Mitä aurinkopuuterit ovat?

Aurinkopuuterit ovat kosmeettisia tuotteita, jotka on tarkoitettu jäljittelemään ihon luonnollista rusketusta. Tämän vuoksi niitä käytetään yleensä kesäkuukausina, jolloin altistuminen auringolle on yleisempää, samoin kuin halu näyttää ruskettunutta ihoa. Niitä voidaan kuitenkin käyttää mihin aikaan vuodesta tahansa.

Itseruskettavien voiteiden ja aurinkopuuterien käyttö on muuttunut ajan myötä. Nykyään käytetään hienovaraisempia sovelluksia luonnollisen vaikutelman saavuttamiseksi, eikä liioiteltua oranssin sävyä.

On myös tekniikoita, jotka korostavat tai vähentävät tiettyjä kasvonpiirteitä. Esimerkiksi nenän muodon parantelemiseksi korosta poskipäitä tai huulten ääriviivaa.

Aurinkopuutereilla on esteettinen tarkoitus, ja erityisesti niitä käytetään saavuttamaan kesäinen sävy kasvoille. Mikä parasta, tämä tavoite saavutetaan ilman tarvetta käyttää aggressiivisia menetelmiä, kuten solariumia.

Aurinkopuuterit kasvojen korostamiseen.
Aurinkopuuterit antavat ruskettuneen ilmeen altistamatta ihoa auringolle tai solariumille.

Miksi käyttää niitä?

Ihmiset yrittävät ruskettaa ihoaan eri tavoin. Kesäisin ja lomilla turvaudutaan aurinkoon, kun muutoin ratkaisuna on käyttää solariumeja. Sekä liiallisella auringonotolla että solariumeilla on vakavia terveysriskejä.

Costa Rican Journal of Public Health -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että solariumeilla on suora yhteys ihosyöpään. Se osoittaa myös, että melanooman riski kasvaa 75 %, jos niitä käyttävät ihmiset ovat alle 30-vuotiaita.

Sen sijaan aurinkopuuterit sisältävät pienemmän riskin, kun etsit tummempaa ihoa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että niitäkään tulisi käyttää väärin. Näiden tuotteiden tärkein vaikuttava aine on yleensä dihydroksiasetoni eli “DHA”, joka värjää ihon tummemmaksi.

Vaikka sen katsotaan olevan ihoa vahingoittamaton aine, sen liiallinen käyttö voi aiheuttaa ärsytystä tai allergiaa. Ihmisten, joilla on herkkä iho, tulee olla erityisen varovaisia, jotta nämä tuotteet eivät päädy allergiseen reaktioon.

Aurinkopuuterin levitys

Aurinkopuuterit on tarkoitettu ensisijaisesti kasvoille, mutta niitä voidaan levittää olkapäille ja rintakehälle, koska nämä alueet ovat usein peittämättömiä. Tällä tavalla on mahdollista saada tasainen väri koko ylävartalolle.

On monia tapoja soveltaa niitä, mutta yleinen nyrkkisääntö on antaa kaunis hehku ja rusketus. Sijoittamalla ne tiettyihin strategisiin kohtiin on kuitenkin mahdollista myös korostaa tai vähentää tiettyjä kasvojen piirteitä.

Sivellintyypit

Ensinnäkin aurinkopuuterin tasaiseen levittämiseen tarvitaan suuri puuterihuisku. On suositeltavaa käyttää kartiomaista sivellintä, joka on riittävän pörröinen levityksen suosimiseksi.

On tärkeää, ettei tuotetta heti levitetä suureen osaan, koska puuttuvat alueet on aina helpompi korjata levittämällä hieman enemmän.

Oikean sävyn valinta

Markkinoilla on lukuisia vaihtoehtoja kaikille ihotyypeille. Yleisesti ottaen on otettava huomioon, että tuotteen tavoitteena on luoda luonnollisen rusketuksen olo , ei keinotekoista ilmettä. Tämän lähtökohdan mukaisesti on suositeltavaa ostaa sävy, joka on kaksi sävyä ihonväriä tummempi.

 • Vaalea iho. Tämäntyyppiselle iholle sopii parhaiten aprikoosin tai kullan sävyiset aurinkopuuterit.
 • Tumma iho. Tässä tapauksessa ruskeat aurinkopuuterit ovat sopivia.
 • Kellertävä iho. Kellertävälle iholle suositellaan kokeilemaan vaaleanruskeita ja okran sävyisiä aurinkopuutereita.
 • Vaaleanpunainen iho. Tälle iholle ovat myös ruskeat värit hyviä, mutta niiden pitäisi olla pehmeitä sävyjä.
 • Satiinipuuterit. Ne luovat luonnollisen vaikutelman ja peittävät ryppyjä.
 • Mattapuuterit. Niitä ei tule levittää kuivalle iholle, koska ne lisäävät kuivuutta.

Perusvaiheet aurinkopuuterin levittämiseen

Tämän tuotteen oikea jakautuminen saavutetaan muodostamalla eräänlainen numero “3” kasvojen kummallekin puolelle. Aloita otsan sivulta, ohimoiden yläpuolelta, läheltä päänahkaa. Mene sitten alas poskipäälle muodostamalla käyrän. Ajatuksena on päästä muutaman senttimetrin päähän nenästä.

Tästä pisteestä mene alas leukaan piirtämällä jälleen käyrä. Tässä on suositeltavaa levittää hieman enemmän tuotetta. Kun olet valmis, olet muodostanut kuvitteellisen numeron “3”. Vaikka tämä on tehokas tekniikka useimmille kasvoille, se toimii parhaiten pitkillä kasvoilla.

Yleisiä virheitä aurinkopuutereita käytettäessä

On olemassa useita asioita, joita tulee välttää, jotta saat etsimäsi luonnollisen rusketuksen ilmeen.

 • Vältä levittämistä koko kasvoille. On parasta seurata “3”-tekniikkaa tai yhtä sen muunnelmista.
 • Varo ylimääräistä jauhetta. Liian paljon tuotetta voi saada aikaan päinvastaisen vaikutuksen kuin haluttu, sen lisäksi, että se luo erittäin keinotekoisen värin.
 • Kuiva iho. Tämäntyyppisen ihon kannattaa mieluummin käyttää voidemaista kuin puuterimaista rusketusta.
 • Liioiteltu kiilto. Jos kiiltoa lisätään liikaa, hiukkaset luovat auringonsäteiden kanssa heijastuksen, joka ei ole ollenkaan esteettinen.

Millaisia efektejä aurinkopuuterilla saa aikaiseksi?

Luonnollisen rusketussävyn tavoittelemisen lisäksi aurinkopuuterit tekevät erilaisia efektejä kasvojen piirteisiin. Tavoitteena on korostaa syvyyttä tietyillä alueilla joko niiden korostamiseksi tai piilottamiseksi. Tässä on muutamia esimerkkejä:

 • Pitkien kasvojen lyhentämiseksi tuotetta tulee laittaa otsalle ja leualle.
 • On mahdollista korostaa poskipäitä laittamalla puuteria poskiluun alle. Kun jokin osa on tummempi, vaaleampi osa korostuu.
 • Nenän muotoilemiseksi puuteria levitetään nenän sivuille.
 • Jos tarkoituksena on syventää ilmettä, puuteria levitetään silmäkuoppaan, kuin ne olisivat varjoja.
Oikea tekniikka on tärkeä aurinkopuuteria käytettäessä. Muuten se voi näyttää rumalta.

Vaihtoehtoisia tapoja levittää aurinkopuuteria

“3”-tekniikan lisäksi muut sovellustavat antavat sinun luoda erilaisia tehosteita. Esimerkiksi hienoa rusketusta varten, joka pyrkii tyylikkäämpään lopputulokseen, aurinkopuuteria tulisi laittaa kasvojen alueille, jotka erottuvat edukseen. Eli poskipäät, leuka ja nenänsyrjät.

Toisaalta yleiskäytöllä ja mattatuotteella saadaan epämuodollisempi tulos. Vaihtoehtoisesti on mahdollista käyttää “W”-tekniikkaa, jolla saavutetaan tasaisempi sovellus.

Tämä edellyttää sellaisia liikkeitä, jotka muodostavat pieniä versioita tästä kirjaimesta kasvoille, jotka kulkevat otsan, poskipäiden ja leuan yli. Sitten kevyillä pyöreillä vedoilla saavutetaan luonnollinen rusketus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • DURO MOTA, E. CAMPILLOS PÁEZ, M. T. y CAUSÍN SERRANO, S. (2003). El sol y los filtros solares. MEDIFAM: revista de medicina familiar y comunitaria. Vol. 13 – Núm. 3– 13: 159-165. https://scielo.isciii.es/pdf/medif/v13n3/hablemos1.pdf
 • Garone, M., Howard, J., & Fabrikant, J. (2015). A review of common tanning methods. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 8(2), 43–47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345932/
 • Garzona Navas, Laura, & Garzona Navas, Gloriana. (2017). Uso de cámaras de bronceado y cáncer de piel. Revista Costarricense de Salud Pública, 26(1), 22-29. Retrieved February 27, 2023, from http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292017000100022&lng=en&tlng=es
 • Merino Moína, M., (2005). Prevención del cáncer de piel y consejo de protección solar. Pediatría Atención Primaria, VII(26),55-77. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=366638655006
 • Mother To Baby | Fact Sheets [Internet]. (2021). Brentwood (TN): Organization of Teratology Information Specialists (OTIS); 1994-. Autobronceadores, Pastillas Bronceadoras, Salones de Bronceado. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582953/
 • Schmidt CW. UV radiation and skin cancer: the science behind age restrictions for tanning beds. Environ Health Perspect. 2012 Aug;120(8):a308-13. doi: 10.1289/ehp.120-a308. PMID: 22854243; PMCID: PMC3440095.
 • Villegas Álvarez E. D, Castillo Menéndez M. D, Sabatés Martínez M, Curbelo Alonso M, , Ramos Viera N.  Radiación ultravioleta. Fotoenvejecimiento cutáneo. MediSur [Internet]. 2005;3(1):14-33. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180020172002

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.