Voiko raskauden aikana käyttää itseruskettavia voiteita?

Itseruskettavan voiteen käyttö raskauden aikana on turvallista, kunhan voiteen koostumus on sopiva. On tärkeää tarkastella huolellisesti tuote-etikettejä ja kysyä lääkäriltä, jos on epäilyksiä.
Voiko raskauden aikana käyttää itseruskettavia voiteita?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 18 helmikuuta, 2023

Raskauden aikana herää monia kysymyksiä kosmeettisista tuotteista, joita pitäisi tai voi käyttää. Yksi yleisimmistä kysymyksistä on se, voiko raskauden aikana käyttää itseruskettavia voiteita, sillä monet tuntuvat olevan asiasta eri mieltä.

Tämäntyyppisten tuotteiden turvallisuus kyseenalaistetaan usein. Muiden näkökohtien ohella sen uskotaan heikentävän auringonvalon aiheuttamaa D-vitamiinin muodostumista. Sen vuoksi on tarpeen arvioida voiteen käytön merkitystä.

On mainittava, että aiheesta ei ole tehty riittävästi tutkimuksia.

Käytettävissä olevien tietojen perusteella on kuitenkin mahdollista määrittää, milloin itseruskettavien tuotteiden käyttö raskauden aikana on suositeltavaa ja milloin siihen liittyy riskejä. Katsotaanpa.

Iho ja raskaus

On erittäin tärkeää muistaa, että ihossa tapahtuu suuria muutoksia raskauden aikana. Hormonaaliset prosessit saavat dermiksen muuttumaan ja siitä tulee paljon herkempi ulkoisen ympäristön aggressioille.

Kosmeettisten tuotteiden kanssa tulee olla erittäin varovainen, koska ne voivat ärsyttää tai edistää epäpuhtauksien ilmaantumista. Samasta syystä on oltava äärimmäisen varovainen auringolle altistuttaessa.

Jotain vastaavaa tapahtuu itseruskettavien tuotteiden kanssa raskauden aikana. Jos et valitse oikeaa vaihtoehtoa tai käytät sitä liikaa, se voi aiheuttaa vahinkoa. On otettava huomioon, että joitakin kosmeettisia tuotteita ei suositella raskaana oleville naisille.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: Suun kuivuminen raskauden aikana

Periaatteessa siis raskauden aikana voi käyttää itseruskettavia voiteita. Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että tämäntyyppiset tuotteet aiheuttaisivat haittaa äidille tai vauvalle. Joka tapauksessa on suositeltavaa keskustella asiasta lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa etukäteen.

Itseruskettavia tuotteita ei pidä sekoittaa rusketusvoiteisiin tai -öljyihin. Edellinen tarjoaa pinnallisen muutoksen antaen iholle oranssimman sävyn ilman auringossa oleskelua. Toisaalta rusketusvoide tai -öljy tehostavat auringon vaikutusta, jolloin iho tummuu nopeammin. Sitä käytettäessä tulee siis oleskella auringossa.

Pitäisi myös muistaa, että itseruskettavat voiteet eivät tarjoa aurinkosuojaa, ellei etiketissä ole selvästi mainittu, että näin on. Tärkeintä on tarkistaa tuotteen koostumus.

Ruskettuneet jalat.
Rusketus rusketusvoiteilla ja -öljyillä ja itseruskettavalla voiteella ovat kaksi eri asiaa.

Koostumus on avainasemassa

Vielä jokin aika sitten erilaisilla kosmeettisilla tuotteilla, mukaan lukien itseruskettavat voiteet, oli koostumus, joka saattoi olla erittäin aggressiivinen. Näiden testaaminen ei myöskään aina ollut luotettavaa. Nykyään tämä on muuttunut.

Useimmat itseruskettavat voiteet koostuvat lähes yksinomaan dihydroksiasetonista. Tämä on sokeriruo’osta peräisin oleva alkuaine. Sen tehtävänä on tummentaa ihon pintaa, kun se joutuu kosketuksiin proteiinien kanssa. Se ei tunkeudu ihon syviin kerroksiin.

Nämä tuotteet eivät stimuloi melaniinin tuotantoa, joka on vastuussa luonnollisesta rusketuksesta. Ne värjäävät vain ihon uloimman osan. Niin kauan kuin se on dihydroksiasetonipohjaista, on turvallista käyttää itseruskettavaa raskauden aikana.

Edellä mainittujen ominaisuuksien ansiosta ei ole vaaraa, että kemikaalit pääsisivät äidin verenkiertoon ja vaikuttaisivat vauvaan. Myös allergisten reaktioiden mahdollisuus on erittäin pieni. Joka tapauksessa on aina tarpeen lukea tuotteen etiketti koostumuksen tarkistamiseksi.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Mitä raskausaikana tulisi syödä

Vältettävät ainesosat

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto  (FDA) on ilmoittanut jo 30 vuoden ajan, että raskauden aikana voi käyttää itseruskettavia voiteita. Ihannetapauksessa kannattaa kuitenkin etsiä tuotteita, jotka on merkitty sopivaksi raskaana oleville naisille.

Itseruskettavat tuotteet sisältävät usein muita alkuaineita, kuten karotenoideja, tokoferoleja, C-vitamiinia ja aminohappoja. Kaikki ne ovat turvallisia. Gynekologit suosittelevat kuitenkin, että näitä tuotteita ei tulisi käyttää, jos ne sisältävät jotakin seuraavista ainesosista:

  • Jodi
  • Hormonit
  • A-vitamiini ja sen johdannaiset, kuten retinoiinihappo

Nämä elementit voivat aiheuttaa ongelmia sikiölle. Jotta ne aiheuttaisivat merkittävän riskin, komponentteja tulee olla suuri määrä, mutta on aina parempi valita toinen tuote.

Raskauden aikana voi käyttää itseruskettavia voiteita.
Voiteiden käyttötarkoituksesta riippumatta etiketissä on oltava maininta, joka vahvistaa niiden turvallisuuden raskauden aikana.

Kuinka itseruskettavaa voidetta käytetään?

Sopivan itseruskettavan voiteen valitsemisen lisäksi on myös tarpeen tietää, miten sitä käytetään. Sitä ei ole suositeltavaa käyttää ennen 12. raskausviikkoa. Siitä eteenpäin vauvan elimet ovat jo muodostuneet ja käyttö on turvallisempaa.

Samoin on suositeltavaa käyttää mieluummin itseruskettavia voiteita tai pyyhkeitä kuin aerosoleja, koska näiden suihkuttaminen voi johtaa joidenkin hiukkasten hengittämiseen.

Sitä ei saa levittää limakalvoille, kuten sieraimiin, huulille ja silmien ympärille.

Itseruskettavien voiteiden käyttö raskauden aikana voi jopa olla luotettavampi vaihtoehto kuin suora auringonotto, koska sekä UV-säteet että lämpö voivat aiheuttaa ongelmia raskaana olevalle naiselle. Muistutettakoon vielä, että riskien välttämiseksi on kuitenkin parasta käyttää tämäntyyppistä tuotetta ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lobo, B. V., & Lobo, A. J. V. (2002). Piel y embarazo. MedUNAB, 5(14), 83-99.
  • Ibáñez González, A. (2014). Efectos de los productos cosméticos en el desarrollo embrionario.
  • Clémenceau, J. P. (2016). Bella esperando el bebé. Parkstone International.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.