Logo image
Logo image

Mistä päänahan kipu johtuu? 6 syytä

3 minuuttia
Jos sinäkin kärsit joskus kivusta päänahassa ja ihmettelet mistä ihmeestä se voi johtua, jatka lukemista!
Mistä päänahan kipu johtuu? 6 syytä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Päänahka on ihoa, joka peittää päätä ja suojaa sitä, mutta tarkemmin ottaen se koostuu verisuonista, ihosta, karvatupista ja hiuksista. Koska päänahassa on useita kerroksia, se toimii sekä fyysisenä suojana että lämmöneristäjänä, joka varjelee ihmisen immuniteettia.

Ehkä olet huomannut päänahassa jatkuvaa kipua, arkuutta tai herkkyyttä. Tätä voi ilmetä vaikka hiukset eivät olisi olleet tiukalla ponnarilla tai nutturassa koko päivää.

Päänahkakin saattaa kärsiä useista erilaisista terveysongelmista. Päänahan kipu on niistä yksi, ja tässä artikkelissa kerromme, mistä se voi johtua.

Mistä päänahan kipu johtuu?

Some figure

Päänahassa on runsaasti hermopäätteitä, jotka sijaitsevat karvatuppien juurissa. Ne vastaavat pään suojaamisesta, ja ne ovat melko herkkiä.

Eräitä syitä herkkyyden lisääntymiseen päänahassa voivat olla seuraavat:

1. Epätasapainoinen ruokavalio

Jos ruokavaliosi ei ole terveellinen, et saa kaikkia tarvitsemiasi vitamiineja ja mineraaleja, jotta voisit ravita kunnolla päänahkaasi.

Kun et syö terveellisesti, olet normaalia alttiimpi kaikille seuraaville ongelmille päänahassasi:

  • Herkkyys
  • Hiusten irtoilu
  • Hilse
  • Ihotulehdus

Jotta voisit välttää näitä vaivoja, kannattaa siis pitää ruokavalio terveellisenä ja lisäksi juoda runsaasti vettä päivän mittaan. Näin pystyt antamaan päänahallesi sen kaipaamaa vahvuutta.

Lue aiheesta lisää: Luontaishoitoja herkälle päänahalle

2. Voimakkaat shampoot

Päänahan kipu voi hyvinkin johtua shampoosta, ja se onkin yksi suurimmista syistä tällaiseen kipuun. Shampoissa käytetään usein aggressiivisia puhdistavia ainesosia, ja nämä voivat pestä pois osan päänahan suojaavasta kerroksesta.

Jos tämä suojaava kerros poistuu, solut voivat tulehtua ja muuttua alttiimmiksi kuivuudelle ja ärtymiselle. Muita mahdollisia ongelmia voivat olla hiustuotteiden sisältämät kemikaalit, saippuat, vesi sekä jotkut lääkkeet.

Kannattaa siis hankkia neutraalia ja hellävaraista shampoota, ja välttää aggressiivisia puhdistavia aineita. Näin saat silti puhtaan tukan, ja päänahkasi pysyy terveenä.

3. Altistuminen sään aiheuttamille haitoille

Some figure

Hiusten altistuminen auringolle, sateelle, kuumuudelle, tuulelle ja myös saasteille voi vaikuttaa haitallisesti pääahkaasi. Jos haluat estää näitä sään aiheuttamia vahinkoja, kannattaa käyttää hattua aina kun lähdet kotoa. Tämä on yksi hyvin helppo tapa edistää päänahan terveyttä.

4. Stressi

Elämän erilaiset stressaavat tilanteet jättävät tosiaankin jälkensä päänahkaankin ja sitä kautta hiusten kuntoon. Pitkäaikaista stressiä täytyy pyrkiä välttämään. Kun huomaat stressin iskevän, yritä ottaa ainakin hetki aikaa itsellesi päivittäin rentoutuaksesi.

5. Vältä hiusten pitämistä kiinni

Some figure

Joka kerta kun sidot hiuksesi kiinni tiukalle nutturalle tai poninhännälle, päänahkasi joutuu kiristyksiin. Hiusten sitominen taakse lisää ensinnäkin hiusten irtoilua pidemmän ajan kuluessa, mutta lisäksi päänahka alkaa tämän seurauksena tuntua paljon herkemmältä.

Anna päänahallesi lepoa, etenkin öisin. Hiusten jättäminen vapaiksi on ehdottomasti parasta päänahan kannalta, mutta jos se ei ole aina mahdollista, sido hiukset kiinni löysästi, ja yritä olla vetämättä niitä kovasti.

Lue aiheesta lisää: Kuinka saada lisää tuuheutta hiuksiin

6. Hiustenkuivaajan ja -suoristajan käyttö

Vältä siis myös hiustenkuivaajia ja -suoristajia aina kun mahdollista! Jos käytät näitä välineitä usein, aiheutat paljon vahinkoa päänahallesi, hiuksistasi puhumattakaan.

7. Muita vinkkejä

Some figure

Jos haluat terveemmän ja vahvemman päänahan täysin luonnollisin keinoin, kannattaa kokeilla luonnollisia öljyjä ja hiusnaamioita, joissa on päänahalle suotuisia ravinteita. Eräitä hyviä valintoja tähän tarkoitukseen ovat seuraavat tuotteet:

Lisäksi voi olla hyödyksi kokeilla seuraavia konsteja:

  • Juo ainakin 1,5-2 litraa vettä päivässä. Tämä tapa on äärimmäisen hyväksi koko kehon terveydelle.
  • Hiero päänahkaasi säännöllisesti, jotta voisit stimuloida verenkiertoa, vähentää kipua ja vahvistaa ihoa.

Jos olet jo kokeillut kaikkia antamiamme neuvoja eikä päänahan kipu hellitä, kannattaa ottaa se puheeksi ihotautilääkärin kanssa. Hän voi tehdä kaikki tarpeelliset kokeet ongelman selvittämiseksi ja tarjota tehokasta hoitoa ongelmaasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.