Logo image
Logo image

Miksi peräaukko voi kutista?

2 minuuttia
Peräaukon kutinaan voi liittyä alueen punoitusta ja ärsytystä. On olemassa hygieenisiä syitä ja terveysongelmia, jotka aiheuttavat tämän ikävän vaivan.
Miksi peräaukko voi kutista?
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Peräaukon kutina on todella epämiellyttävä tilanne. Se ei ole sairaus, vaan pikemminkin oire, joka voi ilmaantua monista syistä. Peräaukko voi kutista esimerkiksi huonon hygienian tai alueen liiallisen hikoilun takia.

Tämä ongelma koostuu voimakkaasta kutinasta ei vain peräaukossa, vaan myös koko ympäröivällä alueella. Joissakin tilanteissa se voi edetä ja ulottua kivespussiin tai emättimeen. Se on yleisempää miehillä.

Peräaukon kutina on yleensä pahempaa yöllä, ja vaikka useimmat tapaukset ovat hyvänlaatuisia, se voi olla myös oire muusta taustalla olevasta terveysongelmasta. Tässä artikkelissa selitämme yleisimmät syyt ja kuinka tämä ongelma ratkaistaan.

Mikä aiheuttaa peräaukon kutinaa?

Peräaukon kutina on erittäin ärsyttävää ja aiheuttaa usein häpeää. Siihen liittyy usein koko alueen punoitus ja voimakas polttava tunne. Raapiminen kuitenkin vain lisää ärsytystä.

Peräaukon kutina häviää yleensä itsestään. Itse asiassa monesti tälle oireelle ei edes löydy syytä. Se liittyy yleensä ärsyttävien tai mausteisten ruokien syömiseen. Peräaukko voi kutista myös seuraavista syistä:

 • Huono hygienia. Ulosteen jäännökset ja niitä muodostavat bakteerit muuttavat peräaukon ihon pH:ta. Tämä aiheuttaa kutinaa ja edistää myös infektioita.
 • Liiallinen puhdistus tai puhdistaminen ärsyttävillä aineilla aiheuttaa myös peräaukon kutinaa. Tiettyjen saippuoiden tai pyyhkeiden käyttö ja jopa alueen liian kova pesu voi aiheuttaa kutinaa.
 • Ihosairaudet, kuten psoriasis tai ihottuma, jopa allergiset prosessit.
 • Ihosyöpä lähialueella.
 • Tulehduksellinen suolistosairaus.

On tärkeää huomata, että peräaukko voi kutista infektion takia. Varsinkin lapsilla se on yleistä johtuen suolistoloisista, kuten kihomadosta. Tämä terveysongelma liittyy myös muun muassa kandidoosiin eli hiiva-infektioon.

Lopuksi, emme voi unohtaa, että kaikki vammat, kuten peräpukamat ja fistelit, ovat myös yleinen peräaukon kutinan syy.

Some figure
Peräpukamat ovat yleinen syy peräaukon kutinaan.

Lue myös: Näin hoidat peräpukamat kotikonstein

Miten lievittää peräaukon kutinaa?

Kuten olemme jo maininneet, peräaukon kutina häviää usein itsestään eikä vaadi hoitoa. Jos kutina kuitenkin muuttuu jatkuvaksi tai jos alueella on infektion merkkejä tai verenvuotoa, sinun tulee käydä lääkärissä.

Peräaukon kutinan syyn selvittämiseksi hyvä sairaushistoria riittää usein antamaan lääkärille vastauksia. Lääkärin tulee tietää, millaisia ​​ruokavaliosi ja hygieniatottumuksesi ovat, jotta nämä voivat sulkea pois syyt.

Hän saattaa joutua suorittamaan digitaalisen peräsuolen ja peräaukon tutkimuksen. Tällä tavalla voidaan varmistaa, että kutinaa aiheuttavia vaurioita, kuten peräpukamia tai haavoja, ei ole.

Some figure

Lue myös: Emättimen kutinan 5 mahdollista syytä

Peräaukon kutinan hoito

Peräaukon kutinan hoitamiseksi tärkeintä on hygieniatoimenpiteiden hallinta. Ulostamisen jälkeen ammattilaiset suosittelevat alueen pesemistä neutraalilla saippualla tai kosteuspyyhkeillä. Kuivaa sitten alue varovasti puhtaalla pyyhkeellä.

On olemassa tiettyjä voiteita, jotka voivat rauhoittaa aluetta. Jotkut lääkärit suosittelevat myös ripottelemaan alueelle vähän talkkijauhetta. Muita tärkeitä yleisiä toimenpiteitä ovat:

 • Vältä naarmuuntumista ja pidä kynnet huolellisesti leikattuina ja viilattuina.
 • Huomioi ruokavaliosi. Mausteinen ruoka voi ärsyttää peräaukkoa.
 • Laksatiiveja ei pidä ottaa. Nauti enemmän hedelmiä ja muita kuitupitoisia ruokia.

Tapauksissa, joissa peräaukon kutinan syy on tulehdus, lääkäri valitsee sopivimman hoidon. Sama pätee, kun kyseessä on ihosairaus.

Tärkeintä on tietää, että peräaukon kutinalla voi olla monia syitä. Vaikka se on useimmiten hyvänlaatuista ja itsestään selviävää, on parasta mennä lääkäriin, jos vaiva jatkuu tai muuttuu monimutkaisemmaksi.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Prurito anal – Trastornos gastrointestinales – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved January 4, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-gastrointestinales/trastornos-anales-y-rectales/prurito-anal
 • Prurito anal | Farmacia Profesional. (n.d.). Retrieved January 4, 2020, from https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-prurito-anal-13057677
 • Info_PruritoAnal_04. (n.d.). Retrieved from www.aecp-es.org

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.