Logo image
Logo image

Emättimen kutinan 5 mahdollista syytä

3 minuuttia
Emättimen kutinan 5 mahdollista syytä
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ainakin kerran elämässään suurin osa naisista kokee emättimen alueella epämukavaa kutinaa, joka kestää useamman päivän. Tiedätkö kuitenkaan, mikä emättimen kutinan aiheuttaa?

Emättimen kutinan mahdolliset aiheuttajat

Emättimen kutina on oire, jota usein ilmaantuu tulehdusten ja gynekologisten sairauksien aikana. Se on vain harvoin vakava, mutta vaatii kuitenkin huomiota ja hoitoa.

Kutinaa voi ilmetä vain silloin tällöin, eikä se aina tarvitse hoitoakaan, mutta on hyvä tarkkailla tilannetta, jotta voisit havaita komplikaatiot ajoissa.

Tätä ajatellen on tärkeää tietää emättimen kutinan syyt sekä se, milloin tulisi käydä gynekologilla.

Moni nainen ei itse asiassa tiedä kyseisestä ongelmasta tarkemmin, joten nyt haluamme kertoa viidestä mahdollisesta syystä emättimen kutinaan.

1. Vulviitti eli ulkosynnyttimien tulehdus

Some figure

Tämä on yleisin syy emättimen kutinaan. Sen aiheuttaa muutos pH-tasossa emättimen alueella, ja syinä ovat ärtymistä aiheuttavat saippuat, geelit ynnä muut tuotteet.

Alueen iho on hyvin herkkä, ja se kärsii usein, jos ulkoiset tekijät muuttavat terveellisten, ihoa suojaavien bakteerien toimintaa.

Vulviittia kehittyy myös alusvaatteiden jäädessä kosteiksi pitkäksi ajaksi tai kun nainen ei vaihda hikisistä treenivaatteista pois nopeasti.

Vinkit

  • Saadaksesi kutinan hallintaan, huuhtele emättimen ulkopuolinen alue omenaviinietikan ja lämpimän veden seoksella.
  • Lopeta ärsyttävien tuotteiden käyttö ja korvaa nämä luonnollisilla tuotteilla.

Lue aiheesta lisää: 4 kotitekoista rohtoa tasapainottamaan emättimen pH-arvoa

2. Hiivatulehdus

Some figure

Emättimen alue on altis hiivan liikakasvulle. Candida albicans on yksi tavallisimmista. Tällaiset mikro-organismit, joita alueella yleensäkin on, saattavat lisääntyä liiaksi, mikä johtuu emättimen bakteerikasvuston muuttumisesta. Tämä on yksi tavallisimmista syistä emättimen kutinaan.

Tällainen tulehdus voi ilmetä paksun ja voimakkaan emättimen vuodon, virtsattaessa tuntuvan poltteen sekä voimakkaan, helposti havaittavissa olevan hajun kera.

Se liittyy ärsyttäviin tuotteisiin, äkillisiin hormonaalisiin muutoksiin sekä ravinnepuutoksiin.

Neuvoja

  • Lisää probioottien saaantiasi, jotta voisit edistää emättimen hyvää pH-tasoa.
  • Valmista itsellesi alapääkylpy vedestä ja teepuuöljystä.

3. Ihosairaudet

Some figure

Ihosairaudet, kuten psoriasis ja ekseema, voivat myöskin aiheuttaa emättimen kutinaa. Vaikka nämä ovat harvinaisempia ongelmia kuin tulehdukset, niitä on usein ihmisillä, joilla on ilmennyt aiemminkin samaa sairautta.

Yleensä muillakin ihoalueilla on kyseistä ongelmaa, kuten kasvoissa tai päänahassa, ja oireisiin kuuluvat punoitus, ihottumat ja ihon ärtyminen.

Tässä tapauksessa on tärkeää ottaa yhteyttä gynekologiin, sillä tähän tarvitaan erityistä hoitoa.

Neuvoja

  • Käytä mietoa kosteusvoidetta lievittääksesi emättimen alueen psoriasista.
  • Käytä paikallisia kortikosterioideja, mutta vain lääkärin ohjeiden mukaan.

4. Sukupuolitaudit

Some figure

Moni pelkää, että emättimen kutinan syynä on jokin sukupuolitauti. Nämä voivatkin tosiaan aiheuttaa kyseistä oiretta.

Vaikka tapaukset ovat harvinaisia, kannattaa käydä kokeissa, jos epäilet saaneesi jonkin tartunnan.

Useimmiten nämä sairaudet ovat oireettomia varhaisissa vaiheissa.

Neuvoja

  • Käy lääkärissä, jos sinulla on muitakin oireita, kuten esimerkiksi runsasta emättimen vuotoa, emättimen ärtymistä sekä punoittavia syyliä.
  • Mitä nopeammin havaitset sukupuolitaudin, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sairaus voidaan diagnosoida ajoissa.

Lue aiheesta lisää: Sukupuolitauteja, joista tulee olla tietoinen

5. Karvanpoistomenetelmät

Some figure

On monia tapoja poistaa ei-toivottuja ihokarvoja tältä kehon alueelta. Ihon herkkyydestä johtuen on kuitenkin tavallista kärsiä allergiareaktioista emättimen seudulla, ja tämä voi olla yksi syy kutinaan.

Karvanpoistovoiteet, vahaus ja muut vastaavat menettelyt voivat olla aggressiivisia. Höylääkin käytettäessä voi ilmetä haitallisia sivuvaikutuksia.

Neuvoja


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.