Logo image
Logo image

Miksi lasten läsnäollessa ei tulisi juoda alkoholia

4 minuuttia
Onko lapsille siitä haittaa, jos nautit alkoholia heidän läsnäollessaan? Tutkimme asiaa.
Miksi lasten läsnäollessa ei tulisi juoda alkoholia
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Daniel Osuna Sisco
Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2023

Alkoholin kulutus on normalisoitunut lähes kaikissa tiloissa ja tapahtumissa. On kuitenkin olemassa useita hyviä syitä siihen, miksi lasten läsnäollessa ei tulisi juoda alkoholia. Tämä skenaario luo virheellisen sisäistyksen pieneen mieleen, mikä lisää riskiä, että he alkavat itse juoda jo varhaisessa iässä.

Journal of Studies on Alcohol and Drugs -lehdessä julkaistu tutkimus paljastaa, että tämä johtaa muihin mielenterveysongelmiin, ei vain lapsuudessa vaan myös nuoruudessa ja aikuisuudessa. Mitkä ovat seuraukset? Miksi lapset eivät saisi olla lähellä alkoholia? Katsotaanpa.

Alkoholin aiheuttamat ongelmat

Yleisesti ottaen alkoholi on suurissa määrin haitallista terveydelle. Maailman terveysjärjestön lukujen mukaan alkoholin käyttö aiheuttaa vuosittain yli 3 miljoonaa kuolemaa maailmanlaajuisesti.

Sairauksien esiintyvyys on suurempi miesten keskuudessa, joiden osuus vuotuisista kuolemista on yli kolme neljäsosaa.

Alkoholiin liittyvien kuolemien syiden analysoinnista löytyy sekä terveydellisiä että sosiaalisia tekijöitä. Alla selitämme jokaisen skenaarion haitalliset seuraukset.

Kuinka alkoholi vahingoittaa terveyttä

Terveyden näkökulmasta alkoholin aiheuttamat ongelmat ovat lukuisat, ja ne lisääntyvät edelleen, kun uusia tutkimuksia tehdään. Kuolettavimpien komplikaatioiden joukossa ovat seuraavat:

 • Maksavaurio. Liiallinen alkoholinkäyttö kyllästää maksaa ja aiheuttaa rasvakertymiä sen soluihin.
 • Aliravitsemus. Ohutsuoli ei imeytä ravintoaineita kunnolla.
 • Erilaiset syövät. Paksusuoli-, rinta-, maksa- ja ruokatorvisyöpä voivat johtua muun muassa alkoholin käytöstä. Asetaldehydi, joksi alkoholi muuttuu, vahingoittaa DNA:ta.
 • Hallitsematon verenpaine. Alkoholissa on paljon kaloreita, ja suuri määrä niitä voi aiheuttaa häiriöitä verenpaineen säätelyssä.
 • Masennus. Alkoholi on keskushermostoa lamaava aine, joka usein nautittuna aiheuttaa masennushäiriöitä.

Alkoholin aiheuttamat yhteiskunnalliset ongelmat

Some figure
Alkoholismi tuo erilaisia ongelmia – ei vain sairastuneelle, vaan myös hänen perheelleen ja ystävilleen.

Vaikka yhteiskunnassa on paljon paineita juoda alkoholia, ja ne, jotka eivät tee niin, kokevat yleensä houkuttelua tai torjuntaa, alkoholin suhteeton käyttö johtaa moniin sosiaalisiin ongelmiin. Joitakin sosiaalisia konflikteja, joita voi syntyä, ovat seuraavat:

 • Aggressiivisuus. Se synnyttää aggressiivista käyttäytymistä perheen ja ystävien kanssa hallinnan menettämisen seurauksena.
 • Parisuhdeongelmat ja erot. Empatiaa ja läheisyyttä puuttuu, koska riippuvuudelle annetaan etusija kaikkeen muuhun nähden.
 • Alhainen suorituskyky. Sekä työssä että missä tahansa toiminnassa alkoholi voi aiheuttaa puutteita lähimuistissa ja koordinaatiossa.
 • Sosiaalinen vetäytyminen. Joko syrjäytyminen tai hakeutuminen sellaisten ihmisten seuraan, jotka myös juovat.
 • Onnettomuudet. Liikenneonnettomuudet johtuvat monista eri tekijöistä, mutta yksi tärkeimmistä syistä on alkoholi, koska se vähentää reaktionopeutta, ympäristön huomioimista ja tiedonkäsittelyä.

Saatat haluta lukea tämänkin artikkelin: Alkoholin 10 välitöntä vaikutusta terveyteen

Mitä ongelmia alkoholin juominen lasten edessä voi aiheuttaa?

Ymmärrettyämme kaikki erilaiset haitat, joita alkoholi voi aiheuttaa, kiinnitämme nyt huomiomme välittömiin ongelmiin, jotka liittyvät alkoholin juomiseen lasten läsnäollessa.

Varhainen alkoholinkäyttö

Alexandra Aikenin tutkimus, joka liittyy nuorten alkoholin nauttimisen aloitusikään ja etenemiseen, osoitti, että mitä nuorempana ensimmäinen juoma nautitaan, sitä nuorempana juomisen riski kasvaa huomattavasti.

Samoin lasten mielenkiinto juomiseen kasvaa sen myötä, jos vanhemmat nauttivat alkoholia jokaisessa mahdollisessa virkistystilanteessa.

Alkoholin näkeminen elämäntapana

Toinen ongelma, joka liittyy alkoholin juomiseen lasten läsnäollessa, liittyy heidän tulkintaansa ympäröivästä maailmasta. Kun he huomaavat, että heidän vanhempansa nauttivat alkoholia usein, pienet alkavat olettaa, että tämä on ihan luonnollista ja ettei sillä ole haitallista vaikutusta.

Tämä luo heille lisämotivaatiota matkia käytöstä ollessaan ystävien kanssa.

Emotionaalisen kypsyyden viivästyminen

Lasten läsnäollessa ei tulisi juoda alkoholia, sillä se rohkaisee heitä toistamaan tällaista käytöstä jo varhaisesta iästä lähtien.

Jos näin sitten tapahtuu, alkoholilla on vaikutuksia, jotka viivästyttävät lapsen emotionaalista kypsyyttä. Se johtuu tunteiden kätkemisestä ja mahdottomuudesta kohdata ja käydä läpi emotionaalisia konflikteja ajoissa.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Alkoholin liikakäyttö – mitä aivoille voi tapahtua?

Kuinka puhua alkoholista lasten kanssa

Some figure
Oikean hetken ja oikeiden sanojen valitseminen on olennaista, jotta viesti ymmärretään ja lapset voivat pohtia aihetta.

Vaikka monet vanhemmat ovat sitä mieltä, että paras vaihtoehto on välttää aihetta hinnalla millä hyvänsä, tämä ei ole asiantuntijoiden suosittelema tapa toimia. Päinvastoin, sinun tulee etsiä sopiva hetki voidaksesi kommunikoida lasten kanssa tarkasti alkoholin vaaroista.

Paras tapa keskustella alkoholista lasten kanssa on olla selkeä ja luoda pohjaa sille, mitä he kohtaavat tulevaisuudessa, mukaan lukien tärkeimmät riskit. Tieto on tärkeää, sillä muuten aiheesta voi tulla tabu, ja silloin se saattaa kiinnostaa lasta entistä enemmän.

Viestinnän kautta lapset ovat valmiita tuomaan esiin huolensa aiheesta, ja siitä on hyvä jatkaa keskustelua.

On tärkeää olla realistinen

Realistinen ote ja rehellisyys voivat luoda hyvän pohjan lasten ymmärrykselle alkoholista. Tämä tarkoittaa sitä, ettei alkoholia aseteta täysin kielletyksi aineeksi, vaan sosiaaliseksi elementiksi, jolla on liiallisissa määrin nautittuna haitallisia seurauksia terveydelle ja kehitykselle.

On tärkeää näyttää esimerkkiä

Lasten läsnäollessa ei tulisi juoda alkoholia, tai sen nauttimista tulisi ainakin rajoittaa rankalla kädellä, jotta se ei muutu riippuvuudeksi. Tässä mielessä aiheesta puhuminen sopivasta iästä lähtien voi vaikuttaa positiivisella tavalla.

Jos lapsi tulee kotiin humalassa, asiantuntijat sanovat, että keskustelu tulee käydä seuraavana päivänä, kun hänen aistinsa palautuvat normaaliksi. Vanhempien kärsivällisyys ja ymmärrys ovat siis välttämättömiä työkaluja alkoholiin liittyvien haasteiden voittamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Aiken A, Clare P, Wadolowski M, Hutchinson D, Najman J, Slade T, Bruno R, McBride N, Kypri K y Mattick R. Edad de iniciación al alcohol y progresión al consumo excesivo de alcohol en la adolescencia: un estudio de cohorte prospectivo. Alcoholismo, investigación clínica y experimental. 2018. Disponible en: 110. https://doi.org/ 10.1111 / acer.13525.
 • Abar, C., Abar, B. y Turrisi, R. El impacto del modelado y la permisividad de los padres sobre el consumo de alcohol y las consecuencias negativas experimentadas por beber en la universidad Comportamientos adictivos. 2009.  Disponible en: https://doi.org/ 10.1016 / j.addbeh.2009.03.019.
 • Rehm J. The risks associated with alcohol use and alcoholism. Alcohol Res Health. 2011;34(2):135-43. PMID: 22330211; PMCID: PMC3307043.
 • Morean M, Corbin W y Fromme K. Edad del primer uso y retraso hasta la primera intoxicación en relación con las trayectorias de consumo excesivo de alcohol y problemas relacionados con el alcohol durante la adultez emergente. Alcoholismo, investigación clínica y experimental. 2012. Disponible en: https://doi.org/ 10.1111 / j.1530-0277.2012.01812.x.
 • Mattick R, Wadolowski M, Aiken A, Clare P, Hutchinson D, Najman J y Kypri K. Oferta parental de alcohol y consumo de alcohol en la adolescencia: estudio de cohorte prospectivo. Medicina psicológica. 2017. Disponible en: doi 10.1017 / S0033291716002373.
 • Sharmin S, Kypri K, Khanam M, Wadolowski M, Bruno R, Attia J, Holliday E, Palazzi K y Mattick R. Efectos de las reglas de los padres sobre el alcohol en el consumo de riesgo y problemas relacionados en la adolescencia: revisión sistemática y metanálisis. Dependencia de drogas y alcohol. 2017. Disponible en: https://doi.org/ 10.1016 / j.drugalcdep.2017.05.011.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.