Logo image
Logo image

"Mikroaggressio": pariskunnan pahin vihollinen

3 minuuttia
Vaikka kyseessä olisi lempeät sanat, kumppanisi mikroaggressio voi lannistaa sinut ja aliarvioida itsevarmuuttasi ja itseluottamustasi. Opi lisää tästä artikkelista. 
"Mikroaggressio": pariskunnan pahin vihollinen
Viimeisin päivitys: 18 huhtikuuta, 2019

Mikroaggressio on psykologisen pahoinpitelyn piilomuoto joka pohjautuu jatkuviin, päivittäisiin loukkauksiin. Se on nöyryytystä, jossa toinen ihminen käyttää vitsejä ja pilkkaamista ja vähitellen ryöstää itsetuntosi.

Mitä mikroaggressio tarkoittaa?

Puhumme sellaisesta pahoinpitelystä josta emme kuule paljoa, koska se ei ole niin ilmiselvää, se ei jätä merkkejä, ja koska usein hyökkääjä saati uhri eivät ole tietoisia siitä tosiasiasta, että jotain hyvin tuhoisaa on meneillään. Käymme läpi joitakin esimerkkejä, jotta ymmärtäisimme paremmin.

On yleistä sekä miehille että naisille kertoa toisilleen jotain sellaista kuten, “rakastan kuinka kömpelö olet, se aina parantaa päivääni kun rikot asioita.”

“Minun on parasta hoitaa puhuminen, mikäli sinä puhut pilaat koko jutun“, “Lopeta, älä tee tuota, anna minun tehdä se koska rikkoisit sen noilla nakkisormillasi.”

Kuten voit nähdä, nämä ovat tilanteita joissa voit tuntea rakkauden ja intiimiyden, mutta itse asiassa se laittaa kontrollin yhden ihmisen käsiin ja kieltää kontrollin toiselta. 

Rohkaisemme sinua perehtymään aiheeseen tullaksesi tietoiseksi tämänkaltaisesta puheesta, jota saatat kohdata tai käyttää itse.

Mikroaggression tunnusmerkkejä

Some figure

Pariskunnan suhde rakentuu perustavanlaatuisten pilarien päälle: kunnioitus, kärsivällisyys, empatia, intiimiys ja yhteisymmärrys, ja ne kaikki ovat välttämättömiä.

Kun yksi näistä ulottuvuuksista häviää, loput heikkenevät. Sillä esimerkiksi ilman hyvää kommunikaatiota ei koskaan voi olla oikeaa empatiaa, ja ilman empatiaa, ei voi olla autenttista yhteisymmärrystä.

Onnellinen, terve parisuhde on kuin vahva kudottu kangas jossa on monia värejä harmoniassa. Eroavaisuuksia kunnioitetaan, koska näissä langoissa on tasapaino, joka rakentaa kankaan.

Sen sijaan mikroaggressiot ovat kuin langan irti vetämistä joka päivä. Et oikeastaan huomaa sitä kun se tapahtuu, mutta lopulta se heikentää kangasta ja jättää pieniä reikiä joista harmonia ja onnellisuus voivat paeta.

Katsotaanpa mikroaggressioiden pääpiireitä:

Tarkkaamattomuus ja aliarviointi

Tarkkaamattomuus ja aliarviointi osoittavat huomattavaa kiinnostuksen puutetta kumppania kohtaan. Siten se on eräänlainen mikroaggressio, joka tapahtuu päivittäin.

Tässä on muutama pieni esimerkki pariskunnan pahimmasta vihollisesta:

 • Toisen mielenkiinnonkohteiden pilkkaaminen.
 • Toisella osapuolella ei koskaan ole aikaa tehdä sitä, mitä toinen haluaa tehdä; sille ei ole koskaan sopiva aika.
 • Toisen kiinnostusten pilkkaaminen muiden edessä (“hän vain viettää kaiket päivät lukien, mitä ajan tuhlausta…”)

Toisen kieltäminen, saada hänet tuntemaan itsensä typeräksi

Some figure

Tämä on varmasti yksi yleisimmistä mikroaggressioiden piirteistä.

Monimutkainen asia kuitenkin on, että usein se on ensiksi tapa hemmotella toista. Toisin sanoen saatat ajatella, että se on viatonta, vain yksi tapa jolla kumppani näyttää huolenpitoa ja kiintymystä.

Tässä on muutamia esimerkkejä:

 • Toinen osapuoli alkaa ottaa ohjat asioista, koska hän julistaa että hän tekee sen paremmin kuin toinen, ja sillä tavoin he kumpikin säästävät aikaa ja vaivaa.
 • Usein he puhuvat toisen oletetuista puutteista ystävien ja perheen edessä. “Hän ei vaan osaa kokata, kaikki mihin hän koskee hän rikkoo, sinun pitäisi nähdä mitä hän teki tietokoneelle…” 
 • Kaikki tämä on hyvin haitallista ja kuluttaa ihmisen identiteettiä ja itsetuntoa.

Luottamuksen puute

Kun saat näitä mikroaggressioiden puuskia, koet monia henkilökohtaisia muutoksia.

Sen lisäksi että näet kuinka se tuhoaa itsetuntosi, yleensä huomaat ettet enää luota kumppaniisi.

 • Jätät tekemättä asioita, koska pelkäät tulevasi rangaistuksi tai kritisoiduksi.
 • Et enää pysty myöskään turvallisesti kommunikoimaan hänen kanssaan, koska hänen kielensä on täynnä vahingoittavaa sarkasmia.

Samoin tällaisissa tilanteissa pahoinpitelyn uhrit ovat monesti hyvin hitaita reagoimaan. Tämä johtuu siitä, että olemme sisäistäneet sellaisen ajatuksen että pahoinpitelijä lyö fyysisesti, kohottaa äänensä tai rajoittaa toisen vapautta.

Mikroaggressiot ovat kuin pehmeitä loukkauksia, tuskin huomattavia. Mutta ne ovat loukkauksia. Älä unohda miksi:  

 • Ne pohjautuvat toisen lyttäämiseen.
 • Ne kieltävät toiselta henkilöltä päätäntävallan.
 • Ne eivät anna ihmisen olla oma itsensä, tuntevansa oloa täydeksi ja onnelliseksi siitä kuka hän on, ja pitävänsä siitä mistä hän oikeasti pitää.
 • Hyvillä piirteilläsi, vahvuuksillasi ja onnistumisillasi ei ole enää väliä. Toinen ihminen käyttää mikroaggressioita saadakseen ne katoamaan.

Opi tunnistamaan mitä on mikroaggressio. Ole vahva ja rohkea kohtaamaan ne, äläkä myöskään sinä käytä niitä kumppaniasi kohtaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bourdieu, P., y Passeron, J. C. (2001). “Fundamentos de una teoría de la violencia simbólica”. En La reproducción. Elementos para una teoría del sistema de enseñanza. Madrid: Popular, pp. 15-85.
 • Hirigoyen, M. F. (1999). El acoso moral: el maltrato psicológico en la vida cotidiana. Buenos Aires: Paidós.
 • Velazquez, S. (1996). “Extraños en la noche”. En Burin, M., y Dio Bleichmar, E. Género, psicoanálisis, subjetividad. Buenos Aires: Paidós.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.