Mikä on supiinioireyhtymä miten sitä voidaan ehkäistä?

Supiinioireyhtymä on häiriö, jonka jokainen nainen voi kokea raskauden aikana. Pelkkä asennon muutos helpottaa oireita välittömästi.
Mikä on supiinioireyhtymä miten sitä voidaan ehkäistä?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 30 maaliskuuta, 2023

Raskauden aikana naisen keho käy läpi erilaisia muutoksia, joiden avulla se mukautuu vauvan kehittymiseen äidin sisällä. Nämä muutokset lisäävät kuitenkin todennäköisyyttä kärsiä joistakin sairauksista tai tiloista, joista yksi on supiinioireyhtymä.

Sydän- ja verisuonijärjestelmä käy läpi eniten muutoksia raskauden aikana. Tutkimukset osoittavat, että sydämen minuuttitilavuus kasvaa jopa 40 %, verenpaine laskee ja asennon muutokset vaikuttavat laskimoiden palautumiseen.

Sydän- ja verisuonijärjestelmässä kuvatut muutokset saavatkin monet naiset kärsimään supiinioireyhtymästä. Onneksi on olemassa tapoja estää sen puhkeaminen, jopa raskauden ensimmäisestä kolmanneksesta lähtien.

Mikä on supiinioireyhtymä?

Tämä on tila, jossa raskaana olevan naisen verenpaine laskee alle normaalin tason, kun hän makaa selällään. Ilmiö johtuu siitä, että kohtu painaa alaonttolaskimoa ja aorttavaltimoa, mikä vähentää laskimoiden paluuta ja siten verenpainetta.

Verenpaineen laskun on oltava 15–30 elohopeamillimetriä (mm Hg), jotta sitä voidaan pitää supiinioireyhtymänä. Häiriö on paljon yleisempi toisen raskauskolmanneksen jälkeen, ja jopa 15 % raskaana olevista naisista kärsii siitä.

Kaikilla raskaana olevilla naisilla ei siis ole oireyhtymää. Joillakin naisilla on paremmat selviytymismekanismit, jotka estävät verenpaineen laskun. Yksi kompensoivista muutoksista on lisääntynyt sivulaskimovirtaus.

Olet varmasti kiinnostunut tästäkin: Raskausdiabeteksen aiheuttajat ja hoidot

Oireet

Tutkimuksen mukaan supiinioireyhtymän oireet ilmaantuvat yleensä 3–10 minuutin kuluessa siitä, kun raskaana oleva nainen on mennyt maaten selälleen. Ne kuitenkin häviävät hetimmiten, kun hän vaihtaa asentoa kyljelleen.

Tämän tilan pääasiallinen kliininen ilmentymä on hypotensio. Tämä verenpaineen lasku vähentää sydämen minuuttitilavuutta sekä hapen toimitusta eri elimiin.

Hapen väheneminen voi aiheuttaa seuraavia oireita:

  • Heikkous
  • Päänsärky
  • Kalpeus
  • Huimaus ja pahoinvointi
  • Runsas hikoilu
  • Hengenahdistus
  • Bradykardia tai sydämen sykkeen hidastuminen

Vakavissa tapauksissa nainen voi menettää tajuntansa. Siksi on tärkeää tunnistaa oireet ajoissa ja vaihtaa asentoa mahdollisimman pian.

Supiinioireyhtymä helpottuisi, jos nainen vaihtaisi asentoa.
Raskauden aikana tapahtuneet kehon muutokset aiheuttavat verenpaineen laskua.

Syyt ja riskitekijät

Pääasiallinen syy supiinioireyhtymään on sivulaskimon ulosvirtauksen epäonnistuminen. Nämä ovat kuitenkin muutoksia, joita yksikään nainen ei voi hallita, joten kaikilla naisilla on potentiaalia kehittää häiriö raskauden aikana.

On olemassa tiettyjä riskitekijöitä, jotka lisäävät oireyhtymän todennäköisyyttä. Yksi tärkeimmistä liittyy kohdun kokoon, muotoon ja painoon, koska suurempi ja raskaampi kohtu aiheuttaa enemmän puristusta.

Muita riskitekijöitä ovat seuraavat:

  • Yli 20 raskausviikkoa
  • Ylimääräinen lapsivesi
  • Ylipaino tai lihavuus
  • Useat raskaudet

Supiinioireyhtymän hoito

Paras mahdollinen hoito supiinioireyhtymään on muuttaa asentoa. Kun oireet kehittyvät, on parasta maata vasemmalla kyljellä. Tämä asento estää alaonttolaskimon puristumisen ja parantaa verenkiertoa.

Myös oikealla kyljellään makaaminen voi toimia, mutta maksa estää kohdun asennon muuttamisen, joten helpotuksen saamisessa voi kestää hieman kauemmin. Lääkkeet eivät ole välttämättömiä oireyhtymän hoitamiseksi, mutta on aina parasta kääntyä gynekologin puoleen, jos oireet jatkuvat.

Oireyhtymä voi ilmaantua myös synnytyksen aikana. Terveydenhuoltohenkilökunnan tulee ryhtyä asianmukaisiin toimenpiteisiin estääkseen oireiden pahenemisen. Ihannetapauksessa happea tulisi tarjota ja pää nostaa, vaikka hätäkeisarinleikkaus voi myös olla ratkaisu.

Synnytys.
Hätäkeisarinleikkaus voi olla ainoa ratkaisu oireyhtymän puhkeamiseen synnytyksen aikana.

Voidaanko supiinioireyhtymä estää?

Onneksi on olemassa tapoja ehkäistä supiinioireyhtymää ja sen komplikaatioita. Yksi hyödyllisimmistä toimenpiteistä on, kuten olemme jo maininneet, selällään makaamisen välttäminen.

Naisten on parasta maata vasemmalla kyljellään raskauden toisesta kolmanneksesta lähtien.

Jalkojen asennolla ei ole suurta vaikutusta, joten niitä voidaan taivuttaa tai ojentaa sen mukaan, mikä tuntuu mukavimmalta. On myös suositeltavaa vaihtaa puolta ajoittain, jotta vältetään epämukavuus raajoissa.

Toinen vinkki nukkuessa on nostaa pää hieman jalkojen tason yläpuolelle, mikä lisää laskimoiden palautumista. Vaikka jooga raskauden aikana tuo suuria etuja, joitakin asentoja tulisi välttää.

Suurin osa toimenpiteistä, jotka auttavat naista rentoutumaan ja nukahtamaan, vähentävät myös supiinioireyhtymän todennäköisyyttä. Siksi suositellaan seuraavaa:

  • Juo lasillinen vettä tai maitoa ennen nukkumaanmenoa.
  • Useiden tyynyjen tai imetystyynyn käyttäminen kyljellään nukkuessa.
  • Aseta kiila lonkan alle antaaksesi jonkin verran kallistusta.

Hyvin yleinen oireyhtymä, joka voidaan ehkäistä

Supiinioireyhtymä on yleinen patologia, josta miljoonat naiset kärsivät raskauden aikana. Vaikka sillä voi olla vakavia seurauksia, se on erittäin helppo estää. Sinun tarvitsee vain välttää makaamasta selälläsi pitkiä aikoja.

Jos oireet ovat hyvin yleisiä ja voimakkaita, on parasta kääntyä gynekologin puoleen. On muitakin syitä, jotka voivat selittää verenpaineen laskun, ja ne tulee hoitaa mahdollisimman pian.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • De-Giorgio F, Grassi VM, Vetrugno G, d’Aloja E et al. Supine hypotensive syndrome as the probable cause of both maternal and fetal death. J Forensic Sci. 2012 Nov;57(6):1646-9.
  • Humphries A, Mirjalili SA, Tarr GP, Thompson JMD et al. Hemodynamic changes in women with symptoms of supine hypotensive syndrome. Acta Obstet Gynecol Scand. 2020 May;99(5):631-636.
  • Kim DR, Wang E. Prevention of supine hypotensive syndrome in pregnant women treated with transcranial magnetic stimulation. Psychiatry Res. 2014 Aug 15;218(1-2):247-8.
  • Massoth C, Chappell D, Kranke P, Wenk M. Supine hypotensive syndrome of pregnancy: A review of current knowledge. Eur J Anaesthesiol. 2022 Mar 1;39(3):236-243.
  • Sherman C, Gauthier M, David M. Supine Hypotensive Syndrome of Pregnancy. En:Freeman BS, Berger JS. Eds. Anesthesiology Core Review: Part Two Advanced Exam. McGraw Hill; 2016.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.