Logo image
Logo image

Mikä on reaktiivinen niveltulehdus?

2 minuuttia
Reaktiivinen niveltulehdus on niveltulehdus, joka esiintyy infektioiden jälkeen. Se vaikuttaa myös muihin kehonosiin, joissa ilmenee erilaisia oireita. Tässä artikkelissa kerromme tulehduksen syistä ja hoidoista.
Mikä on reaktiivinen niveltulehdus?
Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Reaktiivinen niveltulehdus, toiselta nimeltään Reiterin oireyhtymä tai Reiterin tauti, on eräänlainen niveltulehdus, joka esiintyy infektion jälkeen. Tämä tulehdus ei vaikuta vain niveliin, kuten normaalin niveltulehduksen kohdalla, vaan se vaikuttaa kehon eri osiin.

Tässä kerromme sinulle kaiken, mitä siitä kannattaa tietää.

Mikä on reaktiivinen niveltulehdus?

Reiterin oireyhtymä tai reaktiivinen niveltulehdus on nimensä mukaan eräänlainen niveltulehdus, joka esiintyy reaktiona erilaisiin infektioihin. Jänteet, niiden kotelot ja nivelkalvo, ovat osia, jotka muodostavat jokaisen nivelen, ja normaalissa niveltulehduksessa nämä ovat osia, jotka tulehtuvat.

Nivelten lisäksi reaktiivinen niveltulehdus vaikuttaa myös muihin kehonosiin. Näitä ovat ennen kaikkea:

 • Silmät
 • Iho
 • Lisääntymisjärjestelmä
 • Virtsajärjestelmä

Vaikka tämä sairaus voi iskeä kehen tahansa, sitä esiintyy pääasiassa alle 40-vuotiailla miehillä. Tätä tautia sairastava prototyyppinen henkilö on yleensä noin 30-vuotias mies. Haluamme kuitenkin toistaa, että sitä voi esiintyä missä tahansa muussakin ikäryhmässä.

Lue tämäkin: Nivelystävällinen aerobinen harjoittelu: liikuntalajit ja suositukset

Mitkä ovat sen aiheuttajat?

Some figure
Reiterin oireyhtymä on pohjimmiltaan niveltulehdus ja sellaisenaan se vaikuttaa niveliin.

Kuten olemme jo maininneet, reaktiivinen niveltulehdus ilmenee yleensä erilaisten infektioiden jälkeen. Vaikka sen syitä ei ole vielä täysin selvitetty, tietyt ennakkotapaukset osoittavat, että jotkut tilat ja tapahtumat altistavat tälle oireyhtymälle. Joitakin esimerkkejä ovat:

 • Ruokamyrkytyksen aiheuttamien suolistoinfektioiden jälkeen. Ne, jotka tuottavat useimmiten reaktiivista niveltulehdusta, ovat Shigella ja salmonelloosi.
 • Virtsaputken infektiot suojattoman yhdynnän jälkeen. Joitakin niistä sukupuolitauteista, jotka voivat johtaa Reiterin oireyhtymään, ovat klamydia ja tippuri.
 • Vaikka se ei ole täysin selvää, asiantuntijat epäilevät myös, että genetiikalla voi olla merkitystä. Reiterin oireyhtymää on raportoitu enemmän ihmisillä, joilla sitä esiintyy suvussa.

Mitkä ovat sen oireet?

Kuten kaikkien niveltulehdusten kohdalla, tärkein oire on kipu nivelissä. Normaalisti se on useammassa kuin yhdessä nivelessä, vaikuttaen kehonpainoamme tukeviin alueisiin, kuten lonkkiin, polviin tai selkään.

Niveloireiden lisäksi lisääntymis- ja virtsateiden ongelmat voivat ilmetä kipuna tai epämukavuutena virtsatessa tai yhdynnän aikana. Lisäksi virtsaputkesta voi joskus havaita valkeaa eritettä, etenkin miehillä. Veren värjäämää virtsaa voi esiintyä myös virtsaamisen aikana.

Konjunktiviittia voi esiintyä silmissä. Yleisten oireiden osalta se voi aiheuttaa muutaman asteen kuumetta, huonovointisuutta ja väsymystä. Kivuttomia haavaumia esiintyy myös kielellä tai huulilla, silmissä ja sukupuolielimissä.

Some figure
Nivelkipu on Reiterin oireyhtymän tärkein oire.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Ravintolisät nivelongelmien hoidossa

Reaktiivisen niveltulehduksen diagnoosi ja hoito

Kuten aina, asiantuntija tekee diagnoosin oireiden ja fyysisen tutkimuksen perusteella. Tämän lisäksi hän voi myös suorittaa veri- ja virtsakokeita ja kuvantamistestejä, kuten röntgenkuvia tai selkärangan tai sairastuneen nivelen ultraäänitutkimuksen.

Kun diagnoosi on saatu, hoito koostuu levosta ja oireiden hallinnasta. Kipulääkkeitä ja tulehduskipulääkkeitä voidaan myös määrätä. Jos lääkärit löytävät selvän syyn, kuten sukupuoliteitse tarttuneen infektion, reaktiivisen niveltulehduksen hoito perustuu kyseisen infektion hoitoon.

Jos olet epävarma, kysy lääkäriltä

Tämän sairauden oireet voivat esiintyä muutaman viikon tai jopa kuukauden ajan. Se riippuu infektion voimakkuudesta ja kehon osallistumisesta sekä kunkin potilaan reaktiosta hoitoon.

Siksi tärkeintä on käydä lääkärissä mahdollisimman pian, jos sinulla on oireita. Ammattilainen määrittelee seuraavat vaiheet, jotta prosessi sujuu mahdollisimman nopeasti ja vaikuttaa potilaaseen mahdollisimman vähän.

Ei ole harvinaista, että kuukausien tai vuosien kuluttua reaktiivinen niveltulehdus ilmestyy uudelleen jonkin muun infektion seurauksena.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Keat A. Reiter’s Syndrome and Reactive Arthritis in Perspective. Vol. 309, New England Journal of Medicine. 1983. p. 1606–15.
 • Carter JD, Hudson AP. Reactive Arthritis: Clinical Aspects and Medical Management. Vol. 35, Rheumatic Disease Clinics of North America. 2009. p. 21–44.
 • Wu IB, Schwartz RA. Reiter’s syndrome: The classic triad and more. Vol. 59, Journal of the American Academy of Dermatology. 2008. p. 113–21.
 • Borges-Costa J, Pacheco D, Antunes J, Sacramento-Marques M. Síndrome de Reiter (artritis reactiva). Piel. 2012 Aug 1;27(7):384–9.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.