Mikä on penisilliiniresistenssi?

Penisilliiniresistenssi on sitä, että bakteerit muuttuvat ja kykenevät vastustamaan tämän antibiootin tavanomaisia ​​vaikutuksia. Se on merkittävä kansanterveysongelma terveydenhuoltojärjestelmälle.
Mikä on penisilliiniresistenssi?
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 11 joulukuuta, 2022

Penisilliiniresistenssi on johtanut laajemman vaikutusalueen johdannaisten ja beeta-laktamaasin kehittämiseen. Bakteerit tuottavat tätä entsyymiä, joka on vastuussa antibioottien tehottomuudesta penisilliiniryhmässä.

Näiden lääkkeiden varomaton käyttö komplikaatioiden pelossa aiheuttaa mikro-organismeille suuremman vastustuskyvyn. Resistenssiä penisilliinille esiintyy noin 25 prosentissa Streptococcus pneumoniae -kannoista, jotka on eristetty välikorvatulehduspotilailla. Noin 33 prosentilla Haemophilus-influenssakannoista jakaa tämän vastustuskyvyn.

Penisilliinille ja muille antibiooteille vastustuskykyiset bakteerikannat ovat saanut monet maat kehittämään käytäntöjä antibioottien järkevälle käytölle. Lainsäädännön ja ohjeistuksen lisäksi on tärkeää, että sekä lääkärit että potilaat ymmärtävät, että he eivät voi käyttää antibiootteja holtittomasti.

Penisilliini ja sen vaikutustapa

Aloitetaan sanomalla, että penisilliini on antibioottien alaluokka, jota kutsutaan beeta-laktaamiantibiooteiksi. Ne sisältävät kemiallisen rakenteen, jota kutsutaan beeta-laktaamirenkaaksi.

Käytämme niitä grampositiivisiin ja joihinkin gramnegatiivisiin streptokokkeihin luokiteltujen bakteerien aiheuttamien infektioiden hoitoon. Penisilliini tappaa bakteereja heikentämällä niitä suojaavaa soluseinää.

Jotkut bakteerit tuottavat kuitenkin aineita – entsyymejä – jotka voivat inaktivoida beeta-laktaamiantibiootteja. Tämän välttämiseksi penisilliinejä annetaan yhdessä lääkkeiden kanssa, jotka estävät näiden entsyymien toiminnan – jos infektio johtuu tämän tyyppisistä bakteereista.

Penisilliinit jakautuvat nopeasti useimmissa kudoksissa, varsinkin kun on tulehdus. Useimmat penisilliinijäämät poistuvat elimistöstä virtsan mukana. Niitä voikin löytää suurina määrinä potilaan virtsasta.

Penisilliiniresistenssi: penisilliinin kemiallinen kaava.
Penisilliini vaikuttaa heikentämällä bakteerin seinämiä.

Kuinka penisilliiniresistenssi tapahtuu?

Tämä tapahtuu, kun bakteerit muuttuvat ja kykenevät vastustamaan antibiootin vaikutuksia. Nämä bakteerit voivat johtaa erilaisiin infektioihin, joita on vaikeampaa hoitaa kuin vastustuskykyisiä bakteereja.

Kuten sanoimme edellä, antibioottien holtiton käyttö voi johtaa bakteerikantojen vastustuskykyn muodostumiseen. Antibiootit tappavat herkät bakteerikannat, mutta jotkut voivat vahvistua, kasvaa, lisääntyä ja levitä muihin eläimiin.

Yleisimmät resistentit bakteerit ovat Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus ja Streptococcus pneumoniae. Siksi resistenssi penisilliinille ja muille antibiooteille voi myös lisätä terveydenhuollon kustannuksia ja lisätä kuolleisuutta.

Miten penisilliiniresistenssi voidaan ehkäistä?

Tässä on joitain suosituksia, joiden avulla voidaan estää bakteerikantoja muodostamasta vastustuskykyä penisilliinille ja muille antibiooteille:

  • Älä käytä niitä virusinfektioiden, kuten vilustumisen tai flunssan hoitoon. Ne eivät toimi virusten aiheuttamien infektioiden hoitoon.
  • Älä vaadi, että lääkäri määrää antibiootteja.
  • Noudata annostusta ja hoidon kestoa koskevia ohjeita, kun otat niitä.
  • Jatka niiden ottamista määrätyn ajan, vaikka sinulla olisikin jo parempi olo. Tietyt bakteerit voivat selviytyä ja tartuttaa sinut uudelleen, jos lopetat hoidon liian aikaisin.
  • Älä säästä antibiootteja myöhempää käyttöä varten, äläkä käytä jollekulle toiselle määrättyjä antibiootteja.
  • Noudata päivittäisiä tapoja, joilla voidaan ehkäistä infektion syntymistä. Tällaisia ovat käsienpesu ja hygieeninen ruoanvalmistus.

Maailmanlaajuinen mikrobilääkeresistenssin seurantajärjestelmä (AMR-seurantajärjestelmä)

Maailman terveysjärjestön (WHO) järjestelmä, joka tunnetaan nimellä GLASS, sisältää tällä hetkellä 52 maata. Näistä 25 on korkean tulotason, 20 keskituloista ja seitsemän pienituloisten. Tämä uusi järjestelmä paljasti antibioottiresistenssin yleisen esiintymisen 500 000 ihmisen näytteissä 22 maassa, joilla epäillään bakteeri-infektioita.

Lisäksi WHO:n julkaisemat tiedot antibioottiresistenssistä osoittavat, että resistenssi vakaville bakteeri-infektioille on korkea. Niitä esiintyy sekä korkean että matalan tulotason maissa.

Yhteenveto

Antibiootit ovat erinomainen apu ​​bakteeri-infektioita vastaan ​​ja voivat pelastaa hengen, kun niitä käytetään oikein. Penisilliinille ja muille antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen määrä on kuitenkin kasvava ongelma.

Tämä on erittäin tehokas antibiootti, jonka valmistaminen on halpaa. Lisäksi sitä on saatavilla melkein missä päin maailmaa tahansa. Olisi surullista, jos sitä ei voitaisi enää käyttää lisääntyneen bakteeriresistenssin takia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Moreno, C., González, R., & Beltrán, C. (2009). Mecanismos de resistencia antimicrobiana en patógenos respiratorios. Antimicrobial resistance mechanisms in respiratory pathogens. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. https://doi.org/10.4067/S0718-48162009000200014

  • Mendoza Medellín, A. (2011). El formidable reto de la resistencia bacteriana a los antibióticos. Revista de La Facultad de Medicina (México).

  • Embid, A. (2002). Resistencia de las bacterias a los antibióticos. Revista de Medicinas Complementarias, Medicina Holistica.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.