Antibioottien käyttö raskauden aikana voi olla riskialtista

Antibioottien käyttö raskauden aikana ilman lääkärin valvontaa voi olla riskialtista. Lääkärit tietävät, mitkä lääkkeet ovat haitallisia ja mitkä turvallisia odottaville äideille aiheesta tehtyjen tutkimusten ansiosta.
Antibioottien käyttö raskauden aikana voi olla riskialtista

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2020

Antibioottien käyttö raskauden aikana on melko yleistä, koska on olemassa useita sellaisia tilanteita, joissa odottava äiti saattaa tarvita mikrobihoitoa eikä muuta keinoa vaivan hoitamiseksi ole. Lääkäri saattaa esimerkiksi joutua määräämään antibioottikuurin raskaana olevalle naiselle, jolla on virtsatietulehdus (tunnetaan oireettomana bakteriuriana sen lievimmässä muodossa).

On kuitenkin niin, että antibioottien käyttö raskauden aikana voi olla haitallista sikiölle, jos ei valitse sopivia antibiootteja. Kuten jo varmasti tiedätkin, lääkkeisiin liittyy aina sivuvaikutuksia jotka tulee ottaa huomioon. Ne voivat itse asiassa vaikuttaa haitallisesti sekä odottavaan äitiin että hänen vauvaansa.

Joidenkin mielestä raskaana olevien naisten ei tulisi syödä mitään lääkkeitä, mutta tämä on vain myytti. Tiede on jo todistanut, että tiettyjen lääkkeiden käyttö on turvallista raskauden aikanakin, ja tähän kuuluvat myös jotkut antibiootit.

On kylläkin joitakin lääkkeitä, joita raskaana olevien naisten tulisi välttää kokonaan. Esimerkiksi tiettyjä mikrobilääkkeitä ei voi määrätä tai ostaa apteekista ilman reseptiä raskauden aikana, sillä seuraukset voisivat olla kohtalokkaat.

Kuinka antibiootit vaikuttavat raskauteen

Antibioottien vaikutus elimistöön on lähestulkoon sama raskaana olevilla kuin muillakin ihmisillä. Lähes kaikki antibiootit poistuvat elimistöstä virtsan mukana.

Sekä munuaisten suodatus että virtsan määrä kylläkin lisääntyvät raskaana olevilla naisilla, jolloin lääkkeet poistuvat nopeammin ja näin niiden pitoisuus veressä on alhaisempi.

Vaikka lääkkeet poistuvatkin elimistöstä nopeammin, se mitä tutkijat arvioivat antibioottien kohdalla on niiden kyky kulkeutua istukkaan ja saavuttaa sikiö. Jos lääke pääsee istukkaan, tutkijat haluavat tietää, onko se teratogeeninen vai ei. Teratogeeninen lääke on sellainen, joka voi aiheuttaa synnynnäisiä epämuodostumia tai keskenmenoja.

Antibioottien suurin teratogeeninen vaikutus voi ilmetä raskauden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Nämä lääkkeet eivät enää vaikuta elinten muodostumiseen, mutta kylläkin niiden toimintaan. Itse asiassa tämä voi olla yhtä haitallista vauvalle, vaikka hänen elimensä olisivat jo kokonaan kehittyneet.

Antibioottien käyttö raskauden aikana voi vaikuttaa myös istukkaan. Istukan toimintaa muuttavat antibiootit estävät myös sikiön kasvua. Näin ne saattaisivat johtaa alhaiseen syntymäpainoon.

Joidenkin antibioottien käyttö raskauden aikana voi olla haitallista

Antibioottien käyttö raskauden aikana: turvalliset antibiootit

Antibioottien käyttö raskauden aikana on vaarallista, jos odottava äiti ei noudata käyttöaiheita ja sitä mitä tieteessä lääkkeestä tiedetään. Jokainen, joka noudattaa asianmukaista protokollaa, voi kuitenkin käyttää niitä turvallisesti.

Penisilliini ja samaan ryhmään kuuluvat antibiootit ovat turvallisimpia raskaana oleville naisille ja sikiöille. Tämä tiedetään sen perusteella, että missään tutkimuksissa ei ole löydetty yhteyttä näiden lääkkeiden ja teratogeneesin välillä. Tämä koskee myös pitkittynyttä käyttöä.

Sama perustelu koskee myös kefalosporiini-ryhmän lääkkeitä, jotka ovat vaikutusmekanismiltaan samankaltaisia kuin penisilliini. Niitä on turvallista käyttää, ja ne ovat hyvin tehokkaita virtsatietulehdusten hoidossa.

Toinen antibiootti, jota turvallisuudestaan johtuen käytetään usein virtsatietulehduksiin raskaana olevilla naisilla, on nitrofurantoiini. Tämä mikrobilääke on erityisen hyödyllinen ja hyvä vaihtoehto niille raskaana oleville naisille, jotka ovat allergisia penisilliinille. 

Atsitromysiinistä on saatu suotuisaa näyttöä tiineenä olevilla eläimillä tehdyissä tutkimuksissa. Tästä syystä ne kuuluvat B-luokan lääkkeisiin raskauden aikana. Näitä lääkkeitä pidetään turvallisina käyttää raskauden aikana, mikä johtuu pääosin eläinkokeista saaduista tuloksista ja havainnoista, joita niiden käytöstä on tehty kliinisesti mitä tapahtuu melko usein. Kuten voit nähdä, kaikki nämä havainnot vahvistavat sen, etteivät ne aiheuta sikiön epämuodostumia.

Raskauden aikana voi käyttää vain tiettyjä antibiootteja
Kaikkiin raskauden aikana käytettäviin lääkkeisiin tulee hakea lääkärin resepti.

Antibiootit, joita ei ole turvallista käyttää raskauden aikana

Antibiootteja, jotka ovat vaaraksi ja joita ei suositella raskaana oleville naisille, ovat muun muassa:

  • Aminoglykosidit. Näiden antibioottien käyttö on yhdistetty sikiön munuaisvaurioon ja synnynnäiseen kuurouteen.
  • Tetrasykliinit. Nämä vaikuttavat haitallisesti alkion luiden ja ruston muodostumiseen sekä hampaiden rakenteeseen.
  • Fluorokinolonit. Nämä voivat aiheuttaa muutoksia rustossa, ainakin kliinisen näytön mukaan.

Sikiölle koituvien riskien lisäksi tulee huomioida myös näiden antibioottien mahdollinen nefrotoksinen vaikutus odottavilla äideillä. Ne saattavat vaikuttaa haitallisesti raskaana olevan naisen munuaisten toimintaan, erityisesti jos niitä käyttää yhdessä muuntyyppisten antibioottien kanssa.

B-luokkaan kuuluvien lääkkeiden lisäksi on mainittava myös D-luokka. Tämä pakkausselosteessa listattu luokitus on melko informatiivinen.

Raskaana olevien naisten tulee välttää D-luokan antibiootteja, sillä eläin- ja ihmiskokeet sekä kliininen näyttö antavat viitteitä niiden teratogeenisuudesta. Älä siis ota mitään riskiluokitukseen D kuuluvia lääkkeitä, jos olet raskaana.

Itselääkintä ei ole koskaan kannattavaa. Käänny siis lääkärin puoleen, joka voi antaa reseptin ja ohjeistaa antibioottien oikeanlaisesta käytöstä raskauden aikana. Näin suojelet sekä omaa että kehittyvän vauvasi terveyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Figueroa Damián, Ricardo, Eduardo Bueso Hernández, and José Luis Arredondo García. “El uso de antibióticos en el embarazo: parte I.” Ginecol. obstet. Méx (1993): 53-9.
  • Salhi, Y., et al. “Antibióticos y embarazo.” EMC-Ginecología-Obstetricia 55.2 (2019): 1-11.
  • Mattuizzi, A., et al. “Infección urinaria y embarazo.” EMC-Ginecología-Obstetricia 54.4 (2018): 1-20.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.