Mikä on maskne ja kuinka se voidaan välttää?
Kasvomaskien pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa ihosairauden, jota kutsutaan nimellä maskne. Tämä ihosairaus aiheuttaa näppylöitä poskissa, nenässä ja leuassa. Tilanne pahenee kosteassa ilmastossa ja korkeissa lämpötiloissa.
COVID-19 -pandemian alusta lähtien Maailman terveysjärjestö (WHO) on ehdottanut kasvomaskin käyttöä vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä viruksen leviämistä vastaan. Epidemian huippujen jälkeen monet maat lievensivät vaatimusta käyttää kasvomaskia.
Mutta maissa, joissa se on edelleen normi, ja ihmisillä, jotka päättivät säilyttää tavan, voi kasvomaskin pitkäaikainen käyttö aiheuttaa aknea. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tulee tietää tästä ilmiöstä.
Mikä on maskne?
Kasvomaskien jatkuva käyttö voi laukaista aknen. Offarm -lehti määrittelee sen ihon krooniseksi pilosebaceous -tulehdukseksi, joka johtaa komedoiden, märkärakkuloiden ja näppylöiden muodostumiseen.
Maskne -käsite tulee yhdistämällä termit maski ja akne. Se tarkoittaa kasvomaskin käytöstä johtuvien epäpuhtauksien syntymistä erityisesti leuan alueelle. Tämä ilmiö on yleisempi herkällä iholla, jolla on taipumus rasvoittua helposti.
Tilannetta pahentaa se, että usein joudumme pitämään kasvomaskia yllä pitkiä aikoja. Myös runsas meikin käyttö pahentaa asiaa. Nämä yksityiskohdat edistävät kosteuden ja bakteerien kehittymistä.
Lisäksi ihohuokoset voivat ärsyyntyä kasvomaskin ja ihon välisestä hankauksesta, mikä voi aiheuttaa ihoon pieniä halkeamia. Tämä heikentää ihon suojakerrosta.
Lue myös: Täytyykö kaikkien käyttää kasvomaskia koronaviruspandemian aikana?
Masknen oireet
Kasvomaskin pitkäaikainen käyttö tarkoittaa sitä, että kasvojen iho ei voi hengittää kunnolla. Näin ollen ihon öljyisyys lisääntyy ja mustapäiden sekä epäpuhtauksien riski kasvaa. Lisäksi se nostaa ihon pH:ta ja muuttaa sen lämpötilaa.
Maskne aiheuttaa näppylöitä ja ihon punoitusta sekä kuivuutta. Ihonvärissä näkyy myös okkluusiofinnejä, jotka puolestaan tarkoittaa märkärakkuloita ja mikrokomedoja.
Useimmiten epäpuhtauksia ilmenee suun ja leuan alueella. Tähän ilmiöön liittyy kuitenkin myös muita dermatologisia sairauksia:
- Ekseema: Clínica Universidad de Navarra selittää tämän ihottuma- ja kutinaprosessina. Suusuojusten käyttö liittyy kosketusihottumaan.
- Follikuliitti: Middlesex Health puhuu bakteeri- tai sieni-infektion aiheuttamasta karvatuppien tulehduksesta. Oireet ovat valkoisten näppylöiden tai pienten punaisten näppylöiden ilmaantuminen, jotka voivat muuttua hilseileviksi haavaumiksi.
- Seborrooinen ihottuma: Dermatología Cosmetica, Médica y Quirúrgica -lehti kuvaa tätä ihosairautta kroonisena, tulehduksellisena, punoitus-lepiepiteeliprosessina. Sen yhteys kasvomaskin käyttöön liittyy ihon pH:n muuttumiseen ja kasvojen rasvaisuuden lisääntymiseen.
Miten masknea voi ehkäistä?
Akne on ärsyttävä ja joskus jopa tuskallinen vaiva, varsinkin kitkan ja hikoilun aiheuttaman epämukavuuden vuoksi. Näiden lisäksi sillä on myös vaikutus mielenterveyteen.
Mayo Clinic huomauttaa, että jotkut potilaat tarvitsevat selviytymisstrategioita ja psykologista tukea, koska diagnoosi voi laukaista ahdistusta ja jopa vahingoittaa henkilön sosiaalisia suhteita sekä itsetuntoa.
Masknen ehkäisyssä noudatetaan perussuosituksia, kuten käsienpesua ennen kasvojen koskettamista, kevyiden voiteiden ja geelien käyttöä ihon suojaamiseksi ja näppylälaastarien käyttöä, jotta kasvomaskin kosketus ei pahenna näppylöitä. Voit myös kokeilla muita neuvoja, kuten:
- Vaihda kasvomaski päivittäin.
- Älä pidennä maskin käyttöikää liikaa.
- Oikea tapa on käyttää uusia tai juuri pestyjä kasvomaskeja sekä noudattaa ohjeita niiden vaihtamisesta materiaalin mukaan. Kertakäyttöisiä maskeja ei voi käyttää uudelleen.
- YK:n uutiskirjeessä ehdotetaan kangasmaskien päivittäistä pesua pesuaineella tai saippualla ja kuumalla vedellä. Puhdistusaineiden on ehdottomasti oltava mietoja.
Puhdista kasvosi säännöllisesti
Kasvot tarvitsevat vähintään kaksi päivittäistä pesua: aamulla ja illalla. Voit käyttää kevyitä tuotteita lian poistamiseksi, ihon suojan vahvistamiseksi ja pH:n tasapainottamiseksi.
Saippuattomat geelit, joissa on luonnollisia ainesosia, kuten appelsiini-, teepuuöljy- ja mandariiniuutteita, ovat parhaita. Huuhtele kasvosi aina haalealla vedellä.
On myös hyvä ajatus tehdä kerran viikossa täydellinen ihon syväpuhdistus, mukaan lukien kuorinta beetahydroksihapolla (BAH). Kasvojen syväpuhdistus poistaa ylimääräisen talin ja vähentää näppylöitä.
Kosteuta ihoa säännöllisesti
Kosteuttaminen on välttämätöntä aknen estämiseksi. Kysy ihotautilääkäriltäsi ei-komedogeenistä, hajusteetonta kosteusvoidetta, joka sisältää talin eritystä sääteleviä komponentteja.
Hyaluronihappoa sisältävät voiteet ovat vaihtoehto, koska ne palauttavat kosteustasoa ja vahvistavat ihoa. Samoin keramideja sisältävät emulsiot vaikuttavat lipidiesteen stabiilisuuteen ja toimintakykyyn.
Ajatuksena on levittää kosteuttava tuote puoli tuntia ennen kasvomaskin käyttöä. Tämä mahdollistaa aineen imeytymisen ihoon.
Käytä vain kevyttä meikkiä
Voimakas meikki on yksi maskiperäisen aknen aiheuttajista. On totta, että voit peittää ihosi epätäydellisyydet meikkaamalla, mutta jos ihosi kunto on heikentynyt, meikkaaminen vain pahentaa tilaa.
On parasta välttää vahvaa meikkaamista tai tuotteita, joissa on öljyjä. Jos mahdollista, lopeta tai vähennä meikkaamista, kunnes ihosi kunto paranee.
Kuivata näppylät ja ehkäise arpeutumista
Hyvin tulehtuneisiin näppyihin kannattaa levittää seerumeita, joissa on salisyylihappoa tai niasiiniamidia. Ne auttavat vähentämään turvotusta ja punoitusta. Älä puristele näppylöitä tyhjentääksesi niitä. Näppylöiden nyppiminen vain pahentaa tulehdusta ja altistaa mahdolliselle arpeutumiselle.
Lue myös: Vihreä tee aknen hoidossa: toimiiko se?
Suojaa itsesi auringolta
Tärkeä vinkki kasvojen ihon hoitoon on aurinkosuojan levittäminen päivittäin. Kun tarkoituksena on estää masknea, ei-komedogeeniset aurinkosuojavoiteet ovat parhaita.
Millaista maskia tulisi käyttää masknen estämiseksi?
Ei ole olemassa erityistä maskia, joka ehkäisee aknen. Valitessasi kasvomaskia, mieti ihotyyppiäsi, maskin valmistukseen käytettyä kangasta ja sitä, onko se hypoallergeeninen vai ei.
Puuvillaa ja silkkiä suositellaan herkälle iholle.
Maskien tulee sopia kasvoille ilman, että ne puristavat liikaa. Viisainta on testata uutta kasvomaskia muutaman päivän ajan, jotta tiedät sopiiko se ihollesi vai ei. Jos havaitset outoja reaktioita, älä enää käytä samaa tai samanlaista kasvomaskia.
Toisaalta Perun kansallinen terveysinstituutti kehottaa kiinnittämään huomiota hengityssuojainten käyttöikään, arvioimaan niiden tilaa ja hävittämään ne lian, huonon käsittelyn tai huonon hajun vuoksi.
Milloin käydä ihotautilääkärillä masknen takia?
Jos akne jatkuu pitkään kasvomaskin käytön lopettamisen jälkeen, tulee sinun käydä ihotautilääkärillä. Erikoislääkäri määrää hoidon diagnoosin vakavuuden mukaan.
Lääkitys sisältää yleensä salisyylihappoa, bentsoyyliperoksidia, retinoideja tai tretinoiinia sisältävät voiteet. Jos tila on monimutkainen, voidaan myös määrätä antibiootteja.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.