Logo image
Logo image

Mikä on limatulppa ja mikä on sen tehtävä?

4 minuuttia
Limatulpan irtoamiseen liittyy yleensä kohdun supistuksia. Tarkoittaako tämä, että vauva on matkalla? Löydä vastaus täältä!
Mikä on limatulppa ja mikä on sen tehtävä?
Viimeisin päivitys: 25 huhtikuuta, 2023

Raskaana olevan naisen limatulppa voidaan havaita synnytyksen lähestyessä kirkkaana, vaaleanpunaisena, kellertävänä, verisenä tai punaruskeana limanerityksenä.

Tämä tulppa on kohdunkaulassa tapahtuvan limanmuodostuksen tuote, ja se toimii esteenä, joka estää mikro-organismien pääsyn kohtuun.

Vaikka sen poistuminen ei välttämättä merkitse synnytyksen alkamista, se kuitenkin osoittaa, että se on tulossa pian. Lue tästä artikkelista kaikki tarpeellinen limatulpasta.

Mikä on limatulppa?

Limatulppa syntyy, kun limaa kertyy kohdunkaulaan. Tätä eritettä tuottavat kohdunkaulan limarauhaset, jotka hypertrofioituvat (suurentuvat) raskauden ensimmäisten viikkojen aikana.

Sen koostumus vaihtelee:

 • Vesi
 • Fosfaatit
 • Entsyymit
 • Proteiinit
 • Elektrolyytit
 • Immunoglobuliinit

Tämä limatulppa sijaitsee kohdun suulla. Näin se suojaa vauvaa siihen asti, kunnes hän on valmis syntymään.

Mikä on sen tehtävä?

Limatulpan ensisijainen tehtävä on luoda este kohdun ja emättimen välille. Se on fyysinen este, joka estää sekä emättimessä elävien saprofyyttisten sienten ja bakteerien että muiden mikro-organismien pääsyn kohtuun.

Fyysisenä esteenä toimimisen lisäksi immunoglobuliinien läsnäolo edistää myös patogeenien torjuntaa. Immunoglobuliinit torjuvat mahdollisesti tarttuvia mikro-organismeja, jotka voisivat päästä kohtuun.

Saatat nauttia myös tämän artikkelin lukemisesta: Mitä ovat kiertäjähermon reaktiot raskauden aikana?

Onko limatulpasta todella hyötyä bakteerien nousun estämisessä?

Bakteerien nousu emätinkanavasta voi tartuttaa istukan ja lapsiveden aiheuttaen komplikaatioita raskauden aikana. Vornhagen et al. julkaisivat vuonna 2018 tutkimuksen limatulpan komponenttien antimikrobisesta aktiivisuudesta. He osoittivat, että antimikrobisten aineiden pitoisuus oli riittämätön bakteerien tappamiseen, mutta siinä on riittävästi proteiineja, jotka kykenevät aktivoimaan leukosyyttejä (valkosoluja) ja siten immuunijärjestelmää.

Toisaalta Hansen et al. mainitsevat, että limatulpalla on voimakas antimikrobinen aktiivisuus seuraavia bakteereja vastaan: Staphylococcus saprophyticus, Sthapylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecium, Streptococcus pyogenes ja Streptococcus agalactie. Kaikki nämä mikro-organismit on yhdistetty ennenaikaiseen synnytykseen ja vastasyntyneiden komplikaatioihin.

Limatulppa ei vaikuta Ureaplasma spp.:tä vastaan, joka on bakteeri, jota tavallisimmin esiintyy lapsivedessä ennenaikaisen kalvojen repeämisen yhteydessä.

Some figure
Limatulppa on kohdussa kehittyvää sikiötä suojaava este.

Milloin limatulppa poistuu?

Limatulppa poistuu kohdunkaulan muutoksia aiheuttavien supistusten vuoksi. Siksi se ei sinänsä merkitse synnytyksen alkamista, vaan se on pikemminkin kohdun toiminnan alkua.

Se poistuu, kun kohdunkaula alkaa muuttua (laajentua tai avautua). Tulpan poistuminen voi tapahtua viikkoja tai päiviä ennen varsinaista synnytyksen alkamista tai juuri synnytyksen alkaessa.

Tulpan poistumista pidetään normaalina 38-42 raskausviikon välillä. Vaikka sen poistuminen ei voi antaa tarkkaa tietoa siitä, milloin synnytys alkaa, on tavallista, että kohdun supistukset alkavat heti sen jälkeen.

Jos limatulpan ulostuloa epäillään ennen 37. raskausviikkoa, on käännyttävä kiireellisesti lääkärin puoleen.

Mitä tapahtuu, jos limatulppa tulee ulos liian aikaisin?

Limatulpan liian aikaista poistumista on arvioitava raskausviikon mukaan. Tiedetään, että sen poistuminen johtuu yleensä kohdunkaulan laajentumisesta ja pehmenemisestä. Tämä olisi siis merkki siitä, että anatominen alue on muuttumassa.

Kun tulppa poistuu raskauden ensimmäisellä kolmanneksella, se ei välttämättä ole merkki ongelmasta. Alttius infektioille voi olla suurempi, mutta kohdunkaula muodostaa uuden tulpan.

Joskus se poistuu lääketieteellisen emätintutkimuksen tai penetraatioyhdynnän jälkeen.

Mutta kun poistuminen tapahtuu toisen raskauskolmanneksen jälkeen ja ennen 37. raskausviikkoa, on syytä hakeutua kiireellisesti lääkäriin. Tällöin on olemassa ennenaikaisen synnytyksen vaara.

Lääkäri määrää ultraäänitutkimuksen kohdunkaulan pituuden mittaamiseksi. Näistä tiedoista selviää, miltä kohdunkaula näyttää ja siten, jos on olemassa ennenaikaisen synnytyksen riski.

Tavoitteena on välttää synnytys ennen 37. raskausviikkoa. Jos supistusten etenemistä ei voida pysäyttää, yleinen valinta on suorittaa sikiön keuhkojen auttaminen kypsymään ja vauvan hoidon ohjelmointi ennenaikaisen synnytyksen yhteydessä.

Piditkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Luonnollinen synnytys sektion jälkeen?

Mikä on kalvojen repeäminen ja miten sen voi erottaa limatulpan poistumisesta?

Synnytyksen käynnistymiseen liittyy useita oireita. Limatulpan irtoaminen on vain yksi niistä, ja se voi tapahtua jopa viikkoja ennen vauvan syntymää, kuten olemme jo maininneet.

Yksi synnytyksen alkamisen tyypillisimmistä oireista on kalvojen puhkeaminen tai repeäminen, mikä tarkoittaa sitä, että lapsivesi tulee ulos.

Lapsivesi tulee ulos äkillisesti. Naiset luulevat usein, että he virtsasivat tahattomasti. Kalvojen puhkeamisen ja lapsiveden tulon jälkeen alkavat usein supistukset.

Lapsiveden tuloa ei pidä sekoittaa limatulpan irtoamiseen. Ne ovat eri tapahtumia.

Limatulppa irtoaa kokonaan kohdunkaulasta ja on koostumukseltaan munanvalkuaista tai hyytelömäistä. Sen väri vaihtelee: se voi olla läpinäkyvää, valkeaa, kellertävää, vaaleanpunaista (verisäikeitä sisältävää) tai punaruskeaa.

Joskus se myös poistuu osissa. Se voi jäädä huomaamatta tai olla hädin tuskin havaittavissa, kun se pyyhitään vessapaperilla.

Some figure
Supistukset muuttavat kohdunkaulaa. Tämä muutos voi suosia tulpan ulostuloa.

Mitä limatulpan ulostulon jälkeen tulisi tehdä?

Kun limatulppa on tullut ulos, on suositeltavaa olla tarkkana muiden synnytyksen alkamisen merkkien suhteen:

 • Kohdun supistusten lisääntynyt tiheys ja voimakkuus.
 • Kalvojen puhkeaminen ja lapsiveden vuotaminen.

Ole tarkkana, sillä nämä ovat merkkejä siitä, että vauva on pian tulossa! Toisaalta, jos luulet, että limatulppa on tullut ulos ennen 37. raskausviikkoa, sinun on syytä mennä lääkäriin. Näin kannattaa tehdä myös, jos limatulppa on runsas ja kirkkaanpunainen tai -vihreä tai pahanhajuinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cavero L. Saldivar D. Obstetricia y medicina Materno-fetal. Ed. Medicapanamericana. 2017
 • Cedeño-Marín, C. L., Barzallo-Pazhar, M. R., & Velásquez-Pesántez, J. M. (2023). Incompetencia cervical: presentación de un caso. Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas6(1), 134-139. http://remca.umet.edu.ec/index.php/REMCA/article/view/608
 • González C, Salas A, Arroyo R. (2010). Cuello uterino en embarazo y parto. Ginecología y Obstetricia de México, 78, 2, 121-127. https://www.medigraphic.com/pdfs/ginobsmex/gom-2010/gom102j.pdf.
 • Hansen L, et al. (2014). The cervical mucus plug inhibitis, but does not block, the passage of ascending bacteria from the vagina during pregnancy. Acta obstetricia et Gynecologica Scandinavica, 93, 102-108. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/aogs.12296.
 • Lacroix G, Gouyer V, Gottrand F, Desseyn J. (2020). The Cervicovaginal Mucus Barrier. Int J Mol Sci, 21, 21, 8266. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7663572/
 • Medley, N., Poljak, B., Mammarella, S., & Alfirevic, Z. (2018). Clinical guidelines for prevention and management of preterm birth: a systematic review. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology125(11), 1361-1369. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1471-0528.15173
 • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. (S.F.) ¿Estoy de parto?. SEGO. https://sego.es/mujeres/Inicio_parto.pdf.
 • Vornhagen J, et al. (2018). Human Cervical Mucus Plugs Exhibit Insufficiencies in Antimicrobial Activity Towards Groups B Streptococcus. The Journal of Infectious Diseases, 217, 1626-1636. https://academic.oup.com/jid/article-abstract/217/10/1626/4841651

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.