Luonnollinen synnytys sektion jälkeen?

On tarpeeksi todisteita jotka osoittavat, että luonnollinen synnytys on mahdollista sektion jälkeenkin. Joissakin tapauksissa lääkärit eivät kuitenkaan suosittele sitä siihen liittyvien riskien vuoksi.
Luonnollinen synnytys sektion jälkeen?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Monet ihmiset ajattelevat, että luonnollinen synnytys on mahdotonta sektion jälkeen. Tämä ei ole totta. Itse asiassa useimmat naiset valitsevat luonnollisen alatiesynnytyksen, ja jos se on mahdollista, se kannattaakin.

Asiantuntijat arvioivat, että jopa 75 % naisista voi synnyttää alakautta keisarinleikkauksen jälkeen. Lääketieteessä käytetään termiä vaginaalinen synnytys keisarileikkauksen jälkeen. Joka tapauksessa jokaisen naisen on yhdessä lääkärinsä kanssa päätettävä, onko tämä paras vaihtoehto hänen tapauksessaan.

Vaginaalisessa synnytyksessä on monia etuja, koska siihen liittyy vähemmän terveysriskejä. On kuitenkin tilanteita, joissa se ei ole hyvä idea. Lääkärin on arvioita jokaisen potilaan tilanne yksilöllisesti.

Syitä luonnolliseen synnytykseen sektion jälkeen

luonnollinen synnytys vai sektio?
Alatiesynnytys on mahdollista keisarinleikkauksen jälkeen. Kysy asiasta lääkäriltäsi.

On useita syitä, miksi olisi perusteltua yrittää luonnollista synnytystä keisarinleikkauksen jälkeen. Tärkeimmät ovat seuraavat:

  • Kirurgiset komplikaatiot. Sektioon liittyy suurempi riski kärsiä runsaasta verenvuodosta. Vaarana on myös laskimotulppien eli veritulppien muodostuminen syviin laskimoihin.
  • Pienempi infektioriski. Sektiossa on suurempi infektioriski.
  • Pienempi loukkaantumisriski. Sektio voi joskus aiheuttaa vammoja vatsan elimiin, kuten rakkoon tai suolistoon.
  • Kohdunpoiston riski on pienempi. Luonnollisessa synnytyksessä on vähemmän riskejä, ​​jotka voivat johtaa kohdunpoistoon.
  • Suoja myöhempiä raskauksia varten. Useat keisarinleikkaukset voivat aiheuttaa ongelmia, kuten istukan irtautuminen tai istukan kiinnittyminen kohdun seinämiin, mikä puolestaan ​​vaikeuttaa myöhempiä synnytyksiä.
  • Nopeampi palautuminen. Sektiot vaativat pidemmän sairaalahoidon, tarkempaa huolenpitoa ja siten leikkauksesta toipuminen kestää pidempään.
  • Henkilökohtaiset mieltymykset. Jotkut naiset haluavat kokea alatiesynnytyksen ja pystyvät siihen, vaikka heille olisi aiemmin tehty keisarileikkaus.

Leedsin yliopistollisen sairaalan laaja tutkimus osoittaa, että keisarileikkaus liittyy korkeampaan äitien ja vastasyntyneiden kuolleisuuteen sekä useisiin äidin lisääntymisterveyteen liittyviin komplikaatioihin.

Kuka voi synnyttää alateitse keisarinleikkauksen jälkeen?

Kaikki naiset eivät voi synnyttää alateitse sektion jälkeen. On olemassa joitakin poissulkevia tekijöitä, joita sovelletaan riskien välttämiseksi. Yksi tärkeimmistä on kohdun terveydentila.

Esimerkiksi edellisen keisarinleikkauksen yhteydessä tehdyn viillon tyyppi vaikuttaa päätökseen. Ne, joilla on pystysuora viilto kohdun yläosassa, eivät yleensä voi synnyttää alateitse. Eivät myöskään ne, joille on tehty kohtuleikkauksia tai joilla on aiemmin ollut kohdun repeämä.

Muita poissulkemiskriteereitä voivat olla seuraavat:

  • Naiselle on tehty sektio alle 18 kuukautta sitten.
  • Ei ole aiemmin synnyttänyt alateitse.
  • Ongelmia istukan kanssa.
  • Epänormaalissa asennossa oleva vauva.
  • Monikkoraskaus.
  • Vauvan ja äidin lantion koon välinen epäsuhta.
  • Nainen haluaa synnyttää muualla kuin sairaalassa.
  • Kun synnytys on käynnistettävä.
  • Vanhemmat äidit.
  • Ylipainoinen tai lihava äiti.
  • Preeklampsia.

Jotkut asiantuntijat eivät myöskään suosittele alateitse synnyttämistä, mikäli naiselle on jo tehty useita sektioita. Washingtonin yliopiston lääketieteellisen korkeakoulun tutkimus paljasti kuitenkin, että tämä ei tarkoita vakavia riskejä. Asia on kuitenkin edelleen kiistanalainen.

Luonnollinen synnytys sektion jälkeen: riskit

luonnollinen synnytys ja sen edut
Luonnolliseen synnytykseen keisarinleikkauksen jälkeen liittyy joitain riskejä. Kysy niistä lääkäriltäsi.

Luonnollinen synnytys sektion jälkeen sisältää useita riskejä. Vakavin niistä on kohdun repeämä. Tätä esiintyy vain 1 prosentilla tapauksista, mutta se on erittäin vaarallista, koska se uhkaa sekä äidin että vauvan henkeä.

Se syntyy, kun edellisen sektion arpi katkeaa luonnollisen synnytyksen aikana ja kohtu avautuu. Jos näin tapahtuu, lääkäreiden on suoritettava hätäleikkaus sekä äidin että lapsen hengen pelastamiseksi. Joskus tähän sisältyy kohdun poistaminen, mikä tekee mahdottomaksi saada lapsia uudelleen.

Kohdun repeämisen riski luonnollisen synnytyksen aikana keisarinleikkauksen jälkeen on paljon pienempi naisilla, joille on tehty poikittainen viilto edellisen keisarinleikkauksen yhteydessä. Tästä syystä on niin tärkeää sulkea pois naisten ryhmä, joiden kohdussa on pystysuora viilto.

Onko luonnollinen synnytys mahdollinen aiemman sektion jälkeen?

Jos nainen suunnittelee luonnollista synnytystä aiemman sektion jälkeen, hänen tulee keskustella asiasta lääkärin kanssa hyvissä ajoin. On tärkeää, että hän kertoo sairaushistoriansa yksityiskohtaisesti.

Tarkoilla tiedoilla lääkäri voi tehdä realistisen arvion onnistumisen todennäköisyydestä ja mahdollisista riskeistä. Äidin tulee olla hyvin perillä tämän vaihtoehdon valinnan eduista ja mahdollisista vaaroista.

Luonnollisesta synnytyksestä on monia etuja, mutta on tärkeää, että äiti ottaa huomioon kaikki tekijät. Mikäli hänen tapauksessa luonnollinen synnytys ei ole mahdollista, hänen tulee kuulla lääkärin neuvoja. Tärkeintä on suojella sekä omaa että vauvan terveyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tahseen, S. (2010, enero). Vaginal birth after two caesarean sections (VBAC-2)-a systematic review with meta-analysis of success rate and adverse outcomes of VBAC-2 versus VBAC-1 and repeat (third) caesarean sections. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19781046/.
  • Cahill, A. G. (2010, marzo). Vaginal birth after caesarean for women with three or more prior caesareans: assessing safety and success. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20374579/.
  • Vargas Juscamaita, A. T., Lévano Castro, J. A., & Lazo Porras, M. D. L. Á. (2013). Parto vaginal después de una cesárea: aplicando un puntaje al momento del ingreso en un hospital. Revista peruana de ginecología y obstetricia, 59(4), 261-266.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.