Mitä synnytyssupistukset ovat?

Jos olet raskauden viimeisillä viikoilla, on sinun erittäin tärkeä oppia tunnistamaan synnytyssupistukset. Siten menet sairaalaan oikeaan aikaan.
Mitä synnytyssupistukset ovat?

Viimeisin päivitys: 25 huhtikuuta, 2020

Synnytyssupistukset ovat ennakoituja oireita raskaana olevilla naisilla, joiden laskettu aika on lähellä.

Naisen kehon muutokset aiheuttavat toisinaan ahdistusta, kun synnytyspäivä lähestyy. Ei ole epäilystäkään siitä, että synnytyssupistukset ovat eniten ahdistusta ja odotuksia aiheuttavia oireita. Tämä johtuu siitä, että tietyt supistusmuodot voivat olla osoitus synnytyksen alkamisesta.

Uskotko tunnistavasi ne helposti?

Tässä artikkelissa kerromme sinulle kuinka supistukset vaihtelevat raskauden viimeisinä viikkoina, jotta voit ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin.

Prodromaalinen synnytys tai väärä hälytys

Naisen synnytyssupistukset ovat alkaneet.

Synnytyssupistukset tulevat toistuvina ja säännöllisinä kipuina, jotka supistavat ja rentouttavat kohdun lihasten liikkeitä.

Oppiaksesi tunnistamaan synnytykseen johtavat supistukset, tulee sinun ensin tietää mitä odottaa. Supistukset ovat nimensä mukaisesti kohdun lihasten tai kohdun seinämän muodostavan sileän lihaskudoksen supistuksia. Nämä supistukset saavat aikaan paineen, joka alkaa kohdun yläosasta ja työntää vauvan kohti alaosaa eli kohdunkaulaa.

On yleistä havaita viimeisillä raskausviikoilla muutoksia ja oireita, jotka ovat osa synnytysprosessia. Itse asiassa yksi merkittävimmistä oireista on pahamaineisten supistusten alkaminen. Kaikissa supistuksissa ei kuitenkaan ole kyse laajentumisvaiheesta ja synnytyksestä.

Kehon tulee valmistautua synnytykseen progressiivisesti etukäteen, varsinkin kun kyseessä on naisen ensimmäinen synnytyskerta. Epäsäännöllisyys on siis prodromaalisen synnytysvaiheen aikana tuntemien supistusten pääominaisuus.

On hyvin tavallista tuntea ahdistusta raskauden viimeisessä vaiheessa, heti kun alat tuntea vatsan kovettuvan tiettyihin aikoihin päivästä. Sinusta saattaa tuntua raskauden viimeisinä viikkoina myös siltä, kuin sinulla olisi kuukautiskipuja. Älä kuitenkaan ole huolissasi. Pysy sen sijaan tietoisena siitä, mitä sinun tulee tarkkailla oireiden suhteen, kun olet valmis synnyttämään.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Liikunnan harrastaminen raskauden aikana

Mitä prodromaalisessa synnytysvaiheessa pitäisi tehdä?

Hierontaa raskaana olevalle naiselle.

Hieronta tai kuumat kylvyt voivat vähentää väärän hälytyksen aiheuttamia supistuksia.

Prodromaalisen synnytyksen pääominaisuutena on se, että epämukava tunne yleensä katoaa asentoa vaihtaessa tai fyysistä aktiivisuutta vähennettäessä. On siis joitakin asioita, joita voit tehdä vähentääksesi tuntemaasi epämukavaa oloa ja edistääksesi omaa hyvinvointiasi.

Niihin lukeutuvat:

  • Kuuma kylpy tai suihku. Veden lämpötilan ei tarvitse olla todella korkea. Jokainen voi asettaa lämpötilan itselleen sopivaksi. Tavoitteena on tehdä raskaana olevan naisen olosta mukava.
  • Liikuntapallo selän ja lantion venyttämiseksi. Pallolla tulisi istua jalat 90 asteen kulmassa reisiin nähden ja noin 180 asteen kulmassa, kun jalat avataan. Sitten pallolla tulee tehdä sivusuuntaisia, pyöriviä ja edestakaisia liikkeitä.
  • Lannerangan hieronta. Tämän tekemiseen täytyy palkata toinen henkilö, joka voi tehdä pyöriviä hierontaliikkeitä. Hän voi käyttää hieman luonnollista öljyä; manteli, kehäkukka ja aloe vera -öljyä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Synnytysrepeämien tyypit ja hoito

Tunnista synnytyssupistukset

Synnytyksen alkaminen.

Koska synnytyssupistukset kehittyvät ajallisesti ja voimakkuudeltaan, laajentaa kohdunkaulaan kohdistuva paine sitä. Tämä johtaa synnytysoireiden ilmestymiseen vauvan jatkuvan “alaspäin vajoamisen” ja sitä seuraavan synnytyksen kanssa.

Jotta voi tietää varmasti ovatko oireet synnytyssupistuksia ja voidaksesi erottaa ne väärästä hälytyksestä, tulee sinun tietää lisää niiden erityisominaisuuksista:

  • Säännöllisyys. Synnytyssupistusten tulee olla säännöllisiä toistuvuuden ja voimakkuuden suhteen. Rytmin täytyy pysyä yllä hetken aikaa, jotta voit olla varma siitä, että synnytysprosessi on käynnistynyt. Rytmin säännöllisyyden tulee kestää vähintään tunnin ajan.
  • Kesto. Jokaisen supistuksen tulee myös kestää minuutin ajan alusta loppuun.
  • Havaitseminen. Naiset havaitsevat supistukset eri tavoin. On kuitenkin varmaa, että ne eivät yleensä jää huomaamatta. Kipu ei ole niinkään oire, koska se on subjektiivista. On kuitenkin tärkeää havaita mitä sinulle tapahtuu, jotta kun tunnet kovaa kipua ja yllä olevia oireita esiintyy, ovat ne todennäköisesti synnytyssupistuksia.

Mitä sinun pitäisi tehdä, jos sinulla on synnytyssupistuksia?

  • Jos olet vakuuttunut siitä, että sinulla on synnytyssupistuksia, pysy rauhallisena ja valmistaudu synnytysklinikalle menemiseen.
  • Yritä rentoutua.
  • Ajasta supistukset kellon avulla.
  • Pysy tyynenä, jos havaitset sikiön liikkeitä.
  • Pyydä perheenjäsentä mukaasi.
  • Ota vauvankoppa, matkalaukku ja tarvitsemasi raskauspaperit.
  • Mene synnytysklinikalle tai lähimpään sairaalaan.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.