Mikä on gabardiini ja miten se pestään?

Gabardiinista valmistetut vaatteet voivat säilyttää laatunsa pitkään, kunhan niistä huolehditaan hyvin.
Mikä on gabardiini ja miten se pestään?

Kirjoittanut Jonatan Menguez

Viimeisin päivitys: 16 kesäkuuta, 2023

Gabardiinista valmistetut, lämpimät vaatteet ovat ihania syksyn ja talven viileässä säässä. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa hämminkiä silloin, kun on aika pestä ne.

Täällä kerrommekin, minkälainen kangas gabradiini oikein onkaan, ja miten se tulisi pestä.

Mikä gabardiini on?

Gabardiini on hyvin kestävää kangasta. Siitä valmistetaan erilaisia vaatekappaleita, sellaisia, joiden on tarkoitus kestää pitkään.

Gabradiini voidaan valmistaa puuvillasta, villasta tai pellavasta, ja ne kaikki ovat erittäin kestäviä. Lisäksi niillä on korkea läpäisemättömyys, joten ne sopivat ihanteellisesti kosteaan ja sateiseen ilmastoon.

Gabardiinia käytetään usein talvivaatteissa.

Yksi sen erityispiirre on, että siinä on yleensä sileä puoli ja toinen puoli on röpelöinen viistoine riveineen. Se on tiukka ja tiivis kangas, ja siksi tästä materiaalista valmistetut vaatteet sopivat erilaisiin aktiviteetteihin, pääasiassa ulkoiluun.

Gabardiinin alkuperä

Gabardiinilla on mielenkiintoinen alkuperä, joka perustuu sen keksijän, englantilaisen Thomas Burberryn etsintöihin. Hän halusi luoda kankaan, joka kestää sadetta. Noin vuonna 1880 hän tapasi paimenen, joka käytti erityisiä takkeja.

Mies teki vaatteista vedenpitäviä alun perin lampaiden kylpemiseen tarkoitetulla tuotteella. Burberry otti idean ja loi gabardiinin kokeilemalla puuvillalankoja. Hän teki langasta vedenpitävän ennen kankaan kutomista ja pystyi saavuttamaan halutun vaikutuksen, jolloin pisarat liukuivat alas vaatteesta.

Hän patentoi keksintönsä vuonna 1888. On mielenkiintoista tietää, että sama vettä eristävä, alkuperäinen kaava on edelleen käytössä. Lisäksi Burberry -brändi on edelleen elossa ja se onkin yksi Ison-Britannian tyylikkäimmistä muotitaloista.

Gabardiini on tämän takin materiaali.
Gabardiini on ihanteellinen kangas kylmien kuukausien vaatteisiin.

Gabardiinin ominaisuudet

Tämä kangas erottuu etenkin sen lujuuden ja kestävyyden vuoksi. Vaatteen laadusta riippuen se voi säilyttää muotonsa pitkään, eikä se rypisty helposti.

Kuten kaikki tekstiilit, sitä on saatavana eri laaduissa. Se voi olla valmistettu eri materiaaleista, luonnollisista tai nykyään myös synteettisistä.

Koostumus määrittää sen painon ja kuidun laadun. Joka tapauksessa gabardiini on yksi nykypäivän toimivimmista kankaista.

Gabardiinin eri käyttötarkoitukset

Vuosikymmenten aikana gabardiini on muuttunut toimivasta työvaatteesta muotiasusteeksi. Nykyään se on edullinen kangas, jota käytetään laajalti etenkin talvikuukausina. Esimerkkejä gabardiinin käytöstä ovat:

 • Puutarhanhoito ja maatalon työt. Sen talonpoikainen alkuperä on johtanut siihen, että gabardiinia käytetään kaikenlaisiin maaseutu- ja ulkotöissä käytettäviin vaatteisiin, erityisesti sen vedenpitävän ominaisuuden vuoksi.
 • Kunnossapitotyöt. Tästä kankaasta valmistetut vaatteet, erityisesti paidat, tulivat hyvin suosituiksi tehtaissa, varastoissa ja huoltohenkilöstön keskuudessa.
 • Ensimmäinen maailmansota. Britannian viranomaiset pyysivät Burberryä luomaan gabardiinipuvut vuonna 1914 alkanutta sotaa varten.
 • Elokuvat. Alkaen Humphrey Bogartin trenssitakista Casablancassa, Hollywood-elokuvat alkoivat käyttää sitä erityisesti gangsterihahmoilla.
 • Nuorisomuoti. The Beatles teki tästä kankaasta todella suositun esiinnyttyään gabradiinivaatteissa 1960-luvun puolivälissä.
 • Toimiva. Nykyään se on miljoonille ihmisille tunnettu kangas, joka on erittäin hyödyllinen kylminä kuukausina ja ennen kaikkea sadepäivinä.
 • Monipuolisuus. Materiaalia löytyy erilaisista vaatteista, kuten mekoista, takeista, puvuista ja jopa kengistä.

Miten gabardiini pestään?

Vaikka gabardiini on kangas, joka kestää hyvin vettä ja ajan kulumista, se vaatii joitakin erityisiä pesuvinkkejä. Tällä tavalla on mahdollista pidentää sen käyttöikää ja säilyttää sen laatu ja kiilto. Muista vain seuraavat vaiheet.

1. Tarkista etiketti

Turvallisin tapa gabardiinia hoidettaessa on lukea valmistajan ohjeet. Siellä ehdotetaan, onko kuivapesu, kylmävesipesu, konepesu vai käsinpesu paras vaihtoehto.

2. Poista lisävarusteet

Jos kyseessä on sadetakki tai talvitakki, siinä on todennäköisesti vyö tai muita lisävarusteita. On tärkeää poistaa ne ennen pesua.

3. Käsittele tahrat

Käsittele vaatteessa olevat tahrat nestemäisellä tahranpoistoaineella, joka sopii värillisille kankaille. Levitä sitä vaurioituneelle alueelle, joka on aiemmin kostutettu kylmällä vedellä ja anna vaikuttaa 30 minuuttia. Poista sitten ja pese huolellisesti.

On suositeltavaa levittää tahranpoistoainetta vaatteen huomaamattomalle alueelle, esimerkiksi sisäpuolelle, ennen kuin käytät sitä suuremmalle alueelle. Näin tarkistat, ettei tuote värjää tai vahingoita kangasta.

Poista tahrat ennen gabardiinivaatteen asettamista pesukoneeseen.

4. Laita pesukoneeseen

Gabardiini on kangas, jonka voi yleensä pestä pesukoneessa. Älä kuitenkaan sekoita sitä muiden vaatteiden tai kankaiden, kuten pyyhkeiden tai muiden nukkaa irrottavien kankaiden kanssa.

Pese koneessa myös mahdolliset lisävarusteet tai vyö. Käytä etiketissä ohjeistettua veden lämpötilaa.

5. Kuivaus kuivausrummussa

Gabardiinia on mahdollista rumpukuivata, kunhan teet sen hellävaraisella, matalalla lämmöllä. Poista välittömästi ohjelman päätyttyä rypistymisen välttämiseksi. Toisaalta voit antaa kuivua ulko- tai huoneilmassa.

6. Tarkista ja silitä

Jos vaatteessa oli tahroja, tarkista, että ne ovat lähteneet. Tämän jälkeen on mahdollista silittää gabardiini alhaisessa lämpötilassa ja kankaan takapuolelta, jotta se ei vahingoitu.

7. Säilytys

Paras tapa säilyttää nämä vaatteet pesun jälkeen on ripustaa ne henkariin ja suojata ne muovilla.

Kuinka gabardiinista valmistetut housut pestään?

Lähes kaikki gabardiinivaatteet voidaan pestä näillä pesutoimilla. Tämä on menetelmä, joka pidentää kankaan käyttöikää ja laatua.

Jotkut valmistajat kuitenkin suosittelevat mustien gabardiinihousujen pesemistä käsin asettamalla ne ämpäriin, jossa on kylmää vettä ja pyykinpesuainetta. Pese se nurinpäin.

Vältä vaatteen rypistelemistä ämpärissä ja liota 40 minuuttia. Poista sitten, huuhtele ja ripusta. Tämä on erityinen menetelmä ensimmäisille pesuille, kun vaate on uusi. Sen jälkeen on mahdollista käyttää pesukonetta yllä kuvattujen vaiheiden mukaisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Guamaní Oña, V. D. R. (2014). Investigación de un acabado con un aspecto a cuero utilizando silicona en tela de gabardina y su aplicación en chaquetas. [Tesis de pregrado, Universidad Técnica del Norte]. Recuperado de http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/2647
 • Jiang L., Maithili I. (2007). Cold or hot wash: Technological choices, cultural change, and their impact on clothes-washing energy use in China. Energy Policy. Volume 35, Issue 5. Pages 3046-3052. https://doi.org/10.1016/j.enpol.2006.11.001
 • Keiser, S. y Tortora, PG (2022). El diccionario de moda de Fairchild Books. Nueva York,: Fairchild Books. Recuperado el 9 de febrero de 2023, de http://dx.doi.org/10.5040/9781501365287
 • Piñuel J. L, (1996). La moda o el aprendizaje de la integración por el cambio. Estudios sobre las Culturas Contemporáneas [Internet]. (3):41-64. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=31600304
 • Tynan, J. (2011). Vestimenta militar y ropa informal masculina para el aire libre: la gabardina de Burberry en la Gran Bretaña de la Primera Guerra Mundial. Revista de Historia del Diseño. https://doi.org/10.1093/jdh/epr014

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.