Logo image
Logo image

Mikä aiheuttaa yölliset päänsäryt?

3 minuuttia
Jos saat usein yöllisiä päänsärkykohtauksia, sinun on mentävä lääkärintutkimukseen selvittämään, mikä ne aiheuttaa.
Mikä aiheuttaa yölliset päänsäryt?
Viimeisin päivitys: 21 maaliskuuta, 2019

Yölliset päänsäryt vaikuttavat uneen ja kykyyn saada palauttavaa lepoa, joka auttaa heräämään täynnä energiaa ja optimismia.

Tämä on tapahtunut meille kaikille jossain vaiheessa. Olemme kaikki avanneet silmämme uuteen päivään pää pyörällä. Silloin saattaa tuntua kuin päämme yläpuolella olisi tumma pilvi emmekä pystyisi kohtaamaan edessä olevaa päivää.

Yölliset päänsäryt eroavat tavallisesta päänsärystä

Ensinnäkin on tärkeää erottaa yölliset päänsäryt perinteisistä päänsäryistä. Joskus menet nukkumaan niin, että päänsärky on jo alkanut, ja se pahenee yöllä. Mutta se alkoi jonkin aikaa ennen nukkumaanmenoa, joten se ei ole yöllinen päänsärky.

Yölliset päänsäryt eivät ole vain kertajuttuja: ne ovat hyvin tavallinen vaiva ja vaikuttavat suurempaan osaan ihmisiä kuin saattaisit luulla.

Tänään haluaisimme kertoa, mikä yölliset päänsäryt aiheuttaa.

Yölliset päänsäryt 5 tapaa erottaa ne

Some figure

Päänsäryt johtuvat monista eri syistä. Mutta jos särky tulee yhtäkkiä keskellä yötä, häiriten unta, asiaan liittyy muita tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon.

Lisäksi jos päänsärkyä ilmenee useita öitä peräjälkeen, kannattaa aina käydä lääkärissä.

Katsotaan, mikä yölliset päänsäryt voi aiheuttaa.

1. Unipäänsärky

Unipäänsäryt eivät ole kovinkaan hyvin tunnettuja. Ne saattavat ilmetä yöllä tai jopa päiväunien aikaan.

Yleisesti ottaen ne tapahtuvat REM-univaiheen aikana. Särky on lievää mutta terävää, ja kestää tavallisesti 15 minuutista tuntiin tai kahteen.

Sen syitä ei täysin ymmärretä, mutta sen tiedetään tapahtuvan tämän tietyn univaiheen aikana. Näin ollen uskotaan, että unipäänsärky saattaa liittyä äkilliseen melatoniinin laskuun, hormoniin, joka säätelee unta.

Unipäänsärkyä esiintyy yleensä yli 50-vuotiailla ihmisillä.

2. Tulehdusta aiheuttavat ruoat

Some figure

Tämä on toinen asia, jota ei täysin ymmärretä. Tietyt ruoat, liiallisissa määrin syötynä, aiheuttavat muutoksia elimistössä.

Usein runsaasti natriumglutamaattia sisältävät ruoat aiheuttavat päänsärkyjä keskellä yötä, jos niitä syödään myöhään päivän aikana, kuten illallisella.

Tämä keinotekoinen lisäaine on paitsi epäterveellinen, myös koukuttava. Se antaa voimakkaan maun moniin päivittäin syömiimme ruokiin, kuten kastikkeisiin, kermoihin, liemiin ja monenlaisiin valmisaterioihin.

Myös juustot ja muut maitotuotteet aiheuttavat tulehdusta ja yöllisiä päänsärkyjä.

Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulisi varoa mitä syöt illalliseksi. Valitse huolella ne ruoat, joita nautit lähellä nukkumaanmenoaikaa.

3. Poskionteloihin liittyvä päänsärky

Myös poskionteloihin liittyvää päänsärkyä esiintyy yöaikaan. Tämän tyyppisen säryn aiheuttaa, kuten nimikin viittaa, poskiontelotulehdus.

Kipu poskionteloiden alueella on hyvin voimakas. Herkkyyttä voi esiintyä myös korvissa ja päässä asti.

Usein ihmiset luulevat, että särky on jonkinlaista migreeniä tai verisuoniin liittyvää särkyä, ei poskiontelotulehdusta. Tämä vaiva yleensä pahenee yöaikaan, jos ilma on hyvin kuiva. Ilmankosteuttajat voivat olla suuresti avuksi näissä tapauksissa.

4. Räjähtävän pään oireyhtymä

Some figure

Vaikka tämä kuulostaa oudolta, se on todellinen vaiva. Räjähtävän pään syndrooma saatiin kuvailtua 1800-luvun loppuun mennessä, ja silti vielä nykyäänkään sen aiheuttajasta ei tiedetä paljon.

Tällainen häiriö kuuluu “parasomnioihin”, eli toisin sanoen unihäiriöihin.

  • Se on voimakasta päänsärkyä, jota ilmenee juuri kun henkilö on nukahtamassa.
  • Naiset saavat tällaista päänsärkyä yleensä enemmän kuin miehet.
  • Jotkut ihmiset saattavat kokea sen vain kerran elämässään, kun taas toisilla sitä voi esiintyä kuukausien ajan kerrallaan.
  • Kuitenkin kaikissa rekisteröidyissä tapauksissa ne jäävät pois itsekseen.
  • Toistaiseksi saadut tiedot viittaavat siihen, että ongelma voi liittyä vaurioon korvan yhdessä luussa tai jopa häiriöön hermosolujen toiminnassa nukahtamishetkellä.

5. Sarjoittainen päänsärky

Sarjoittainen päänsärky on eräänlainen migreeni, jota esiintyy enemmän miehillä kuin naisilla.

  • Ne ilmenevät kahden tai kolmen tunnin kuluttua nukahtamisesta.
  • Kipu on hyvin voimakasta ja kestää suhteellisen lyhyen aikaa, 15 minuutista puoleen tuntiin.
  • Kipu sijaitsee toisella puolella päätä, silmän takana, ja saattaa ulottua ohimoon tai kaulaan asti.
  • Säryn kanssa esiintyviä muita oireita ovat silmän punoitus ja vuotaminen sekä nenän tukkoisuus.

Sarjoittaiset päänsäryt ovat joskus kroonisia.

Lopuksi: jos sinulla on ollut jokin näistä vaivoista useita päiviä putkeen, älä epäröi mennä lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.